NOVÉ

Hlavní chody

Salát z grilovaných paprik a rajčat

Nikdy jsem nebyla moc velký fanda grilované zeleniny, ale postupem času se to nějak zlomilo a teď se po ní můžu „utlouct“. Nejradši mám cukety a lilky, ale grilované papriky a rajčata za to taky stojí. A ve formě tohoto salátku chutnají skvěle teplé i studené, jako příloha i jako hlavní chod. Pokud se rozhodnete jíst je doopravdy jako hlavní jídlo, přidejte k nim balkánský sýr. Stačí, když ho rukama nadrobíte na menší kousky.

Pokračovat ve čtení „Salát z grilovaných paprik a rajčat“

Hlavní chody, Ke svačině

Topinamburový krém

Znáte topinambury? A jedli jste je někdy? Já když někde v restauraci vidím, že je mají, hned je objednávám – většinou formou polévky nebo pyré. Mám ráda tu zvláštní nasládlou chuť. Doma jsem je ale ještě nikdy neměla, až do teď. Náhodou jsem je totiž při nákupu objevila na Košíku. Krémovou polévku jsem vařila narychlo před odletem k moři, ale tak nám chutnala, že mi to nedalo a stihla jsem ji i vyfotit :) Tady je recept. A mimochodem, věděli jste, že topinambury jsou podzemní části jednoho z druhů slunečnic?
Pokračovat ve čtení „Topinamburový krém“

Něco k pití?

Poncha – koktejl z Madeiry

Poncha byla úplně první typická madeirská dobrota, kterou jsme s Radynacestu.cz po příletu na ostrov ochutnali. Na Madeiře se pěstuje třtina, z se ní pálí spousta dobrého rumu a ten se přidává do Ponchy, kterou můžete sehnat snad na každém rohu. Úplně původní recept obsahuje jen citronovou šťávu, rum a sladidlo – med, cukr nebo melasu. Dnes se ale pije Poncha na různé ovocné způsoby. A tím jsem se inspirovala já. Recept je založen na původním, který pro nás sepsala Petra, naše průvodkyně, ale poměry a postup jsem si udělala trošku podle sebe.

Pokračovat ve čtení „Poncha – koktejl z Madeiry“

Po Evropě

Poprvé s cestovkou. Zbořili nám předsudky!

Když se s Ondrou vydáváme do zahraničí, vždycky cestujeme na vlastní pěst – ať už k sousedům, nebo na druhý konec světa. Seženeme letenky, zarezervujeme hotely, zaplatíme pojištění a týdny plánujeme program pomocí Instagramu, cestovatelských blogů a tak různě. Ačkoliv to dá hodně práce a je to mnohdy dobrodružné, nebo něco nevyjde podle plánu, máme to vlastně rádi. Jet někam s cestovkou nás nikdy nenapadlo, protože jsme z okolí znali takové ty „velkozájezdy“ a věděli, že tenhle typ turistické dovolené, to není nic pro nás, protože chceme svobodu a soukromí. Pokračovat ve čtení „Poprvé s cestovkou. Zbořili nám předsudky!“

Po Evropě

Madeira – tímhle ostrovem se projíte a propijete

Když jsme odjížděli na Madeiru, pátrala jsem po známých, co už tenhle nádherný ostrov navštívili, aby mi prozradili, jaké dobroty musíme rozhodně ochutnat. Pár tipů jsem dostala, ale většina se shodovala na tom, že Madeira je spíš o přírodě, než o gastronomii. Jak to nakonec dopadlo? Zjistili jsme, co tam prostě „musíte ochutnat“, nebo můžete s čistým svědomím (když to trošku přeženu) nabalit doma paštiky? Stručně a rychle: paštiky nechte ve špajzu. Pokračovat ve čtení „Madeira – tímhle ostrovem se projíte a propijete“

Po Evropě

Barcelona: Tady nám chutnalo a támhle jsme spali

Už jste četli můj článek o kavárnách v Barceloně? Tak podobně tomu bylo i s jídlem. Měla jsem fakt dlouhej seznam toho, co stojí za ochutnání – ukázalo se totiž, že Barcelona je opravdu ráj pro foodies. Když jsem doma seznam chystala, upadala jsem do deprese, že necelé 3 dny jsou sakra málo a že nevím, co teda upřednostnit a co třeba ochutnat zase příště. A tady máte výsledek. Tohle jsme stihi a tady nám chutnalo: Pokračovat ve čtení „Barcelona: Tady nám chutnalo a támhle jsme spali“

Hlavní chody, Velikonoce

Jarní salát z velikonočních vajíček

Letos na Velikonoce je to poprvé, co moc nejíme pečivo, takže nedělám tuny klasické vajíčkové pomazánky. Ale vajíček z koledy je spousta, takže je využívám jinými způsoby. Dneska jsem uděala jarní salát, na kterém vlastně není nic moc speciálního a je dost jednoduchý, ale jako tip na využití vajíček by se možná mohl někomu s vás hodit :) Tak jdeme na něj!

Pokračovat ve čtení „Jarní salát z velikonočních vajíček“

Hlavní chody, Velikonoce

Paleo nádivka

Letos jsem to velikonoční pečení trochu odflákla, protože by to u nás moc neměl kdo jíst. Ale dneska aspoň upeču Toníkovi beránka. Každopádně o nádivku jsem rozhodně nechtěla přijít, tak jsem ji včera zkusila bez pečiva a byla super. Snědli jsme celej pekáč, takže jsem to ani nestihla moc hezky vyfotit :D Mně i tátovi se zdálo, že je skoro stejná, jako klasická, Ondrovi trochu připomínala omeletu, ale to já bych teda neřekla. Je hodně šťavnatá, protože tam právě není to pečivo, které by tekutiny „vysálo“, tak možná proto mu to tak přišlo :). No, zkuste sami a uvidíte sami! Jo a hodí se i při Whole30 ;)

Pokračovat ve čtení „Paleo nádivka“

Po Evropě

Nejlepší kavárny v Barceloně

Právě jsme se vrátili z Barcelony. Barcelonu jsem pro Ondru připravila k jeho třicátým narozeninám jako překvapení a protože fakt miluje dobrou kávu, měla jsem celý seznam kaváren, které stojí za to. Některé jsem našla sama, další mi doporučily kamarádky, které už v Barceloně byly několikrát a pár kaváren mi doporučila jedna fajn blogerka přímo z Barcelony. Některé jsme v rámci třech dnů stihli, hodně jich zůstalo na seznamu pro příští návštěvu a určitě mi jich spousta na seznamu také chybí. V tomto článku najdete povídání o kavárnách, které jsme vyzkoušeli a přidám i ty, které se nám už do prodlouženého víkendu nevešly. Pokud i vy máte nějaký super tip, přidejte ho do komentářů! Budu moc ráda :) Pokračovat ve čtení „Nejlepší kavárny v Barceloně“

Dezerty

Palačinky s „čokoládou“ bez mouky a cukru

Dneska ráno jsem dostala chuť na palačinky s Nutellou. Takže jsem si je šla udělat po svém, aby zůstaly bez cukru a mouky a byly pěkně ze základních potravin. Chystala jsem se dělat rýžové palačinky, ale až když jsem to všechno házela do mixéru, přišlo překvápko. Málo rýžové mouky. Takže jsem prohrabala kuchyň a nakonec jsem omylem dala dohromady tenhle recept a byla to fakt dobrota. Včetně “čokoládový” náplně. Pokračovat ve čtení „Palačinky s „čokoládou“ bez mouky a cukru“

Hlavní chody, Ke svačině

Guacamole & čočkový hummus

…aneb když nemáš inspiraci, co na stůl, tohle nikdy neurazí. Je to hrůza, posledný dny (nebo už dokonce týdny) mě nějak moc nebaví vařit a z toho plyne i to, že nemám nápady, co připravit. To asi vypadá dost blbě, číst tohle na blogu, kde je to hodně o jídle. Ale prostě tak to je, co nadělám :D Pokračovat ve čtení „Guacamole & čočkový hummus“

Dezerty, Ke svačině

Smoothie bowl s červeným zelím

Když mi přišla z Bella Rose výzva na téma „smootie bowl“, ani na vteřinu jsem neváhala, ačkoliv se jindy výzvám spíš vyhýbám. Jenže smoothie bowls miluju, mám ráda i e-shop Bella Rose a co si budem povídat – tato jídla jsou tak fotogenická, že se mi to rozhodně hodí na Instagram :D Mimochodem, na Instagramu najdete slevu na nákup a soutěž o kredit ;) A já tímto děkuji za nakopnutí k receptu, za milou spolupráci a krásnou keramickou misku, která se mi hodí do sbírky a vypadá skoro jako jedna z těch, které jsem si dovezla z Japonska a nedám na ně dopustit. Pokračovat ve čtení „Smoothie bowl s červeným zelím“