NOVÉ

Hlavní chody, Ke svačině

Mrkvový krém s kokosovým mlékem

Vím, mrkvový krém není žádná novinka, ani nic speciálního, ale možná právě v té jednoduchosti je krása a já si ho tady jen tak odložím. Třeba se bude recept hodit někomu, kdo mrkvovou ještě nedělal :) Já ji vlastně dělala po docela dlouhé době a Tonda se po ní mohl utlouct. Strašně mu chutnala. Dělám ji trošku hustší a tak se i dětem dobře jí. V tomhle receptu najdete kokosové mléko – podle mě se totiž k mrkvi skvěle hodí. Můžete ho ale samozřejmě nahradit tučnou smetanou, pokud její chuť máte radši. A pokud vaříte pro dospělé, nastouhejte do krému kus zázvoru, který dodá pikantní chuť. V takovém případě se pak ještě hodí každou porci doplnit čerstvým koriandrem.

Pokračovat ve čtení „Mrkvový krém s kokosovým mlékem“

Dezerty

Sladké kuličky bez cukru

Tak tyhle kuličky, to je taková naše oblíbená (ne)mlska. Vymysleli jsme je tenkrát, když jsme poprvé dojeli Whole30, už jsme chtěli něco mlsnout, ale nechtěli jsme žádnou klasickou prasečinku. A tak vznikly „lanýžky“ – jen z ovoce a oříšků. Bez mouky, bez přidaného cukru, bez laktózy…a vlastně i raw a veganský! :D Postupně jsme je pak dělali ještě několikrát a pokaždé jinak. Můžete do nich totiž dát kde co v závislosti na tom, co máte rádi a co taky máte doma… Tentokrát mě na nápad přivedla spousta „superpotravin“, co mi dorazily z Košíku. A tak jsem je tam zakomponovala skoro všechny :D

Pokračovat ve čtení „Sladké kuličky bez cukru“

Hlavní chody

Jak doma děláme steaky

Oba s Ondrou milujeme hovězí steaky. Shodneme se na stupni propečení i na tom, že nejradši máme chuťově výraznější kousky, jako je třeba veverka. Steaky si rádi děláme i doma, protože jsme si už za ty roky vychytali, jak je máme nejradši. Je to vlastně úplně jednoduché a základem je mít dobré maso. Jednak původem pak taky aby bylo vyzrálé. Na fotkách v tomto článku vidíte steaky, které mi dovezli z Košíku – určitě se vyplatí pohlídat si speciální steakové nabídky, co tam bývají. Pak už to je jen pár kroků v kuchyni. Pokračovat ve čtení „Jak doma děláme steaky“

Krása

Co mě naučilo starat se o pleť? Korejská kosmetika!

Já jsem vždycky byla – co se týká péče o sebe a pleť speciálně – vážně lempl. Mám štěstí, že můj obličej je celkem pohodář a tak jsem ani nikdy neměla moc potřebu se zabývat nějakou speciální péčí. Takže odlíčit a jednou za pár týdnů si dát masku, to byl asi tak vrchol. Vždycky jsem jednou za čas chytla chuť se něčím mazat, protože se mi zdálo, že to dělaj všichni a tak bych asi taky měla, ale vždycky mi to vydrželo maximálně týden. A pak mi napsala Eki. Zakladatelka e-shopu Koreki. A to zrovna v době, kdy jsem v zrcadle objevila první vrásky a napadlo mě, že asi už fakt přišel čas brát to serióznějš. Všimla si, že jsme před pár lety byli v Jižní Koreji a protože je její e-shop zaměřený na korejskou kosmetiku, napadlo ji, že bych možná měla chuť to zkusit (prodává dokonce masku s popelem z ostrova Jeju, kterej je naprosto boží a projeli jsme ho křížem krážem). A to se mi vážně trefila do vkusu! Pokračovat ve čtení „Co mě naučilo starat se o pleť? Korejská kosmetika!“

Dezerty, Pro děti

Domácí malinové „vodové“ nanuky

Když jsem přemýšlela, jaké další nanuky připravím, rozhodně nesměly chybět jedny „vodové“. Jako dítě jsem totiž „vodové“ měla nejradši. A co vy? Každopádně i u těchto je postup snadnější, než nejsnadnější a taky v nich nenajdete žádný přidaný cukr. Jen ten z ovoce. Tak dobrou chuť! Pokračovat ve čtení „Domácí malinové „vodové“ nanuky“

Dezerty, Pro děti

Borůvkové nanuky ze tří surovin

Na domácích nanukách a zmrzlinách mě baví to, že na ně fakt nepotřebujete skor  nic, jsou hotové během chvilky a hlavně – když chcete, můžou být zdravé. Já do těchto nanuků dala jen tři suroviny a není tam ani špetka přidaného cukru. Jen ovoce a bílý jogurt. A Tondovi to chutná úplně stejně, jako kdybych mu dala třeba Míšu nebo jinou slazenou zmrzlinu s čokoládou. Nanukové recepty jsem připravila ve spolupráci s Košíkem, kde vždycky seženu čerstvé ovoce, které na ně zrovna potřebuju. Pokračovat ve čtení „Borůvkové nanuky ze tří surovin“

Hlavní chody

Slávky v kokosovém mléce

Když dostanu chuť na mořský dobroty a zároveň nechci trávit moc času v kuchyni, sáhnu většinou po slávkách. Miluju, že jsou hotové opravdu raz-dva, dají se dělat na spoustu způsobů a taky mě baví, že se vlastně nejedná o žádnou drahou záležitost. Slávky mám nejradši klasicky na víně, nebo právě v kokosovém mléku. K těm na víně se hodí bageta, nebo klidně brambory, ale tyhle, co trošku voní po Thajsku, ty se prostě musí jíst s rýží. Dělám k nim jasménovou, nebo kulatozrnnou lepkavou.

Recept se může zdát na suroviny maličko náročnější, ale věřte, že se všechny dají snadno koupit dneska už téměř všude. Co se týká slávek a vlastně i všech dalších ingrediencí, já je snad odjakživa objednávám přes Košík. Je to podle mě nejjednodušší cesta, jak nakoupit nejen čerstvé mořské plody, ale i ty exotičtější suroviny. Pokračovat ve čtení „Slávky v kokosovém mléce“

Dezerty, Ke svačině, Pro děti

Zmrzlina bez přidaného cukru: borůvky a koko mlíko

Dneska ráno doma nebylo nic k snídani a já tu byla sama. To se moc často nestává. Tak jsem byla rebel a snídala zmrzlinu! Ale ne ledajakou. Byla hotová za 3 minuty, stačilo na ní jen pár ingrediencí a ještě je bez přidanýho cukru. To chceš! Navíc se nekonalo žádný čekání na to, až něco zmrzne. Prostě ideál! Tenhle tip receptů mám asi nejradši. Tak tady je i pro vás :)

Pokračovat ve čtení „Zmrzlina bez přidaného cukru: borůvky a koko mlíko“

Hlavní chody

Salát z grilovaných paprik a rajčat

Nikdy jsem nebyla moc velký fanda grilované zeleniny, ale postupem času se to nějak zlomilo a teď se po ní můžu „utlouct“. Nejradši mám cukety a lilky, ale grilované papriky a rajčata za to taky stojí. A ve formě tohoto salátku chutnají skvěle teplé i studené, jako příloha i jako hlavní chod. Pokud se rozhodnete jíst je doopravdy jako hlavní jídlo, přidejte k nim balkánský sýr. Stačí, když ho rukama nadrobíte na menší kousky.

Pokračovat ve čtení „Salát z grilovaných paprik a rajčat“

Hlavní chody, Ke svačině

Topinamburový krém

Znáte topinambury? A jedli jste je někdy? Já když někde v restauraci vidím, že je mají, hned je objednávám – většinou formou polévky nebo pyré. Mám ráda tu zvláštní nasládlou chuť. Doma jsem je ale ještě nikdy neměla, až do teď. Náhodou jsem je totiž při nákupu objevila na Košíku. Krémovou polévku jsem vařila narychlo před odletem k moři, ale tak nám chutnala, že mi to nedalo a stihla jsem ji i vyfotit :) Tady je recept. A mimochodem, věděli jste, že topinambury jsou podzemní části jednoho z druhů slunečnic?
Pokračovat ve čtení „Topinamburový krém“

Něco k pití?

Poncha – koktejl z Madeiry

Poncha byla úplně první typická madeirská dobrota, kterou jsme s Radynacestu.cz po příletu na ostrov ochutnali. Na Madeiře se pěstuje třtina, z se ní pálí spousta dobrého rumu a ten se přidává do Ponchy, kterou můžete sehnat snad na každém rohu. Úplně původní recept obsahuje jen citronovou šťávu, rum a sladidlo – med, cukr nebo melasu. Dnes se ale pije Poncha na různé ovocné způsoby. A tím jsem se inspirovala já. Recept je založen na původním, který pro nás sepsala Petra, naše průvodkyně, ale poměry a postup jsem si udělala trošku podle sebe.

Pokračovat ve čtení „Poncha – koktejl z Madeiry“