NOVÉ

Hlavní chody

Jak doma děláme steaky

Oba s Ondrou milujeme hovězí steaky. Shodneme se na stupni propečení i na tom, že nejradši máme chuťově výraznější kousky, jako je třeba veverka. Steaky si rádi děláme i doma, protože jsme si už za ty roky vychytali, jak je máme nejradši. Je to vlastně úplně jednoduché a základem je mít dobré maso. Jednak původem pak taky aby bylo vyzrálé. Na fotkách v tomto článku vidíte steaky, které mi dovezli z Košíku – určitě se vyplatí pohlídat si speciální steakové nabídky, co tam bývají. Pak už to je jen pár kroků v kuchyni. Pokračovat ve čtení „Jak doma děláme steaky“

Krása

Co mě naučilo starat se o pleť? Korejská kosmetika!

Já jsem vždycky byla – co se týká péče o sebe a pleť speciálně – vážně lempl. Mám štěstí, že můj obličej je celkem pohodář a tak jsem ani nikdy neměla moc potřebu se zabývat nějakou speciální péčí. Takže odlíčit a jednou za pár týdnů si dát masku, to byl asi tak vrchol. Vždycky jsem jednou za čas chytla chuť se něčím mazat, protože se mi zdálo, že to dělaj všichni a tak bych asi taky měla, ale vždycky mi to vydrželo maximálně týden. A pak mi napsala Eki. Zakladatelka e-shopu Koreki. A to zrovna v době, kdy jsem v zrcadle objevila první vrásky a napadlo mě, že asi už fakt přišel čas brát to serióznějš. Všimla si, že jsme před pár lety byli v Jižní Koreji a protože je její e-shop zaměřený na korejskou kosmetiku, napadlo ji, že bych možná měla chuť to zkusit (prodává dokonce masku s popelem z ostrova Jeju, kterej je naprosto boží a projeli jsme ho křížem krážem). A to se mi vážně trefila do vkusu!

Korejská kosmetika mě hodně lákala právě už v době naší svatební cesty po Asii, ale nenašla jsem odvahu to zkusit – jednoduše, vůbec jsem se v produktech nevyznala a navíc tam většina nebyla nadepsaná ani latinkou, natož třeba anglicky. Takže jsem jen kamarádkám dovezla pár plátýnkových masek a tím to skončilo.

Na Koreki je to ale mnohem jednodušší. Jednak už se jedná o produkty, na kterých si normálně přečtete, co obsahují a na co jsou, ale hlavně se to dozvíte právě na e-shopu. Každý produkt je samozřejmě dobře otextovaný, ale co je podle mě největší pecka, je rozvržení webu. Je to udělané, jak já říkám – pro blbečky. I když jste totální ignorant a neznalec jako já a prostě nevíte, kdy si co mazat a jak si obličej obstarat, dokážete si tady sestavit svoji sadu produktů a pochopíte, jak a proč je používat. Všechny jsou rozděleny do deseti kategorií – deseti kroků péče o pleť. Samozřejmě, ne každý musí dělat všech 10 a ne všechny se dělají každý den :) Já jich mám na každý den 5 (ale dole do výpisu produktů jsem zahrnula i ty výjimečné).

Každé ráno a každý večer si umyju obličej, použiju tonikum, namažu si obličej a taky okolí očí. Večer navíc před klasické mytí obličeje řadím čistící olejíček, který pomáhá proti černým tečkám. 2x týdně si dělám peeling a občas si odpočinu s maskou. Pak mám ještě pár dalších produktů na výjimečné použití (jeden z nich je fakt zázrak) – všechny najdete dál v článku.

Díky tomu, že jsem pochopila, v jakém pořadí a co mám používat, stalo se neuvěřitelné – já si na to zvykla a opravdu ráda a pravidelně tyhle rituály dodržuju. Už 2 měsíce! Boží :) Ze začátku jsem se na to musela hodně soustředit, protože jsem si to nepamatovala, takže jsem si v koupelně ty lahvičky a tubičky vyskládala u zrcadla do řady, postupně tak, jak je mám použít. Teď už to ale dělám intuitivně a hlavně si tuhle svou péči vozím všude sebou (hlavní základ jsem vezla i do stanu na festival a to je jako fakt co říct :D).

Vůbec bych nečekala, že takhle snadno můžu pochopit, jak se o sebe starat a hlavně že mě to tak začne bavit. Až dopotřebuju zkušební balíček, co mi Eki poslala, rozhodně zůstávám věrnou (a taky vděčnou) zákaznicí. Mimochodem – Eki se právě narodilo miminko, takže jí chci o to víc podpořit – moc fandím mámám na mateřský, který u toho podnikaj.

A ještě jedno mimochodem… ta korejská kosmetika má strašně hezký obaly, takže ji mám v koupelně ráda vyskládanou a nepotřebuju ji schovávat do skříňky. A teď už vám ukážu, co konkrétně používám.

1. – 2. ČIŠTĚNÍ

Po odlíčení, v první fázi večerního čištění pleti používám olejíček na černé tečky. Má příjemnou citrusovou vůni a i přesto, že je to olej, jeho konzistence je spíš vodová a obličej po něm nezůstává mastný. Cena se může zdát vyšší, ale balení je opravdu velké a vydrží dlouho, protože na jedno umytí je potřeba fakt jen troška. Olejíčků pro první fázi čištění je na Koreki více druhů, podle toho, co hledáte.

Večer, po čištění olejíčkem, nebo ráno po probuzení, si myju obličej čistící pěnou z řady Honest. Má příjemnou mýdlovou vůni a nepoužívám jí hodně. Stačí si malé množství rozprostřít po obličeji a s vodou napěnit. Někdy si na pomoc beru Foreo, jindy si zas obličej myju jen ručně.

3. PEELING

Peeling používám asi 2x týdně. Mám ho vedle šamponu na vaně a prostě když si vzpomenu, „vydrbu“ si obličej. Byla jsem nejdřív skeptická k jablečné vůni, protože jablečnou vůni nemám ráda, ale nakonec jsem se do ní zamilovala, protože je taková jemná a sladká. Není to taková ta „chemická jedovatá“, jako často bývá třeba u dětských produktů.

4. TONIKUM

Tonikum používám, na radu Eki, co nejrychleji po umytí obličeje – do 30 vteřin. Vyrovnává pH pleti. Tomu do hloubky moc nerozumim, ale zní to jako potřebná věc :D Používám tonikum s výtažky z aloe. Dřív jsem vždycky myslela, že je nutné nalít vodičku na tamponek a pak používat, ale naučila jsem se, že stačí nakapat do dlaně a prsty zaklepat do kůže, což je fér!

Dalším krokrm je esence, ale do toho jsem se já zatím nepustila, takže můj 5. krok je sérum. Není to ale každodenní záležitost.

5. SÉRUM

Séra jsou opět s různými funkcemi, ale tohle je za mě naprostý zázrak. Je to proti akné a dalším trablům. Když vidím, že se něco chystá, nebo už se mi na obličeji něco vyrobilo, tak večer namočím do séra uchošťour (btw jak jim doma říkáte? Zjistila jsem, že každej máme vtipnou modifikaci :D) a daná místa tím poťupkám. Pálí to jako čert, ale za chvilku to přestane a zaschne. Ráno si umyjete obličej a zázrak! Červená místa mají zase normálnější barvu a pupínky se buď mílovým krokem posunuly k zahojení, nebo se naopak urychlí ten jejich proces a netrápí mě pak tak dlouho.

Proti vráskám a pigmentovým skvrnám je super taky (pozor, teď to bude znít nechutně) sérum s hlemýždím sekretem. To je taková specialitka korejský kosmetiky.

6. OČNÍ KRÉM

Hodně dlouho jsem nějaký chtěla a nemohla najít ten pravý. Eki mi vybrala ten s obsahem 42 % přírodního mořského kolagenu. Měl by pomáhat nejen s vráskama, ale taky s kruhama pod očima, což je moje téma. Konzistence je taková lehká, želatinová a vůně je hodně nevýrazná. Kolem očí působí trošku chladivě a celkem rychle zaschne. Kůže nezůstává lepkavá – zkrátka používá se mi moc příjemně na celé oční okolí. Opět se ho používá maličko, takže vám balení dlouho vydrží. Používám teď dva měsíce a pořád to je skoro plné.

7. PLEŤOVÝ KRÉM

Co se týká mých zkušeností s pleťovými krémy, vždycky jsme skončila na tom, že mi vadilo jít spát, nebo se líčit, s mastným obličejem. Všechno na mě bylo moc „těžké“. Eki mi vybrala gelový krém, což byla dost náhoda, protože jsem jí neříkala o mém problému s krémy. Je ze stejné aloe řady, jako moje tonikum. Voní svěže a má až vodovou konzistenci. Dobře se roztírá a rychle zasychá.

KRÉMY S FAKTOREM

Jsem fakt lempl a obličej si mažu krémem „na opalování“ fakt jen když mám pocit, že to teda asi hodně peče. Nicméně člověk by to měl údajně používat ideálně pořád, klidně jako bázi pod make-up. Faktor klidně 30-50. Tohle je jediná věc, kterou jsem si teda pořád pod kůži nedostala, ale když je fakt sluníčko, nebo jsme někde u moře nebo v horách, snažím se na to myslet. Mám SPF 38 s výtažky z papáji. Voní trošku jako lipo bonbony a oproti gelovému krému je mi na pleti už takový těžší, ale to je jen ten můj pocit. Je to prostě klasický krém :) Chci ale zkusit ten gelový s 50+, který bych třeba v Thajsku používala i na tetování.

A MASKY! TY JSOU SAMOZŘEJMĚ NEJSLAVNĚJŠÍ

Maska by se měla používat po vyčištění obličeje, až po séru (smývatelná spíš hned po čištění). Nejznámější jsou samozřejmě plátýnkové. Vyzkoušela jsem jich několik – nejlegračnější byla asi na na černé tečky na nose. Je to super relax – klidně do letadla, nebo prostě do vany, jen tak do postele, k telce… Krásně chladí a můžete si vybrat z velkého množství druhů. Jen se nelekněte, jak budete vypadat :D Jsou dělány spíš na asijské obličeje a tak na tom našem evropském působí někdy vtipně.Kromě plátýnkových má Eki ještě klasické smývací v kelímcích a tubách. Já si chci pořídit uršitě tuhle.

A to je zatím vše. Jsem vážně vděčná, že jsem dostala „recept“ na to, jak se mám o sebe starat a rovnou i s kosmetikou, která mi sedí a líbí se mi. Snad taky budu brzy vypadat na 15, tak jako všechny Korejky :D

A SLEVU MÁME TAKY!

Když v košíku zadáte kód JANADUFF, máte 10% slevu :) Dejte mi vědět, pokud se rozhodnete kosmetiku vyzkoušet a jak budete spokojený <3 Jsem na to hrozně zvědavá!

Dezerty, Pro děti

Domácí malinové „vodové“ nanuky

Když jsem přemýšlela, jaké další nanuky připravím, rozhodně nesměly chybět jedny „vodové“. Jako dítě jsem totiž „vodové“ měla nejradši. A co vy? Každopádně i u těchto je postup snadnější, než nejsnadnější a taky v nich nenajdete žádný přidaný cukr. Jen ten z ovoce. Tak dobrou chuť! Pokračovat ve čtení „Domácí malinové „vodové“ nanuky“

Dezerty, Pro děti

Borůvkové nanuky ze tří surovin

Na domácích nanukách a zmrzlinách mě baví to, že na ně fakt nepotřebujete skor  nic, jsou hotové během chvilky a hlavně – když chcete, můžou být zdravé. Já do těchto nanuků dala jen tři suroviny a není tam ani špetka přidaného cukru. Jen ovoce a bílý jogurt. A Tondovi to chutná úplně stejně, jako kdybych mu dala třeba Míšu nebo jinou slazenou zmrzlinu s čokoládou. Nanukové recepty jsem připravila ve spolupráci s Košíkem, kde vždycky seženu čerstvé ovoce, které na ně zrovna potřebuju. Pokračovat ve čtení „Borůvkové nanuky ze tří surovin“

Hlavní chody

Slávky v kokosovém mléce

Když dostanu chuť na mořský dobroty a zároveň nechci trávit moc času v kuchyni, sáhnu většinou po slávkách. Miluju, že jsou hotové opravdu raz-dva, dají se dělat na spoustu způsobů a taky mě baví, že se vlastně nejedná o žádnou drahou záležitost. Slávky mám nejradši klasicky na víně, nebo právě v kokosovém mléku. K těm na víně se hodí bageta, nebo klidně brambory, ale tyhle, co trošku voní po Thajsku, ty se prostě musí jíst s rýží. Dělám k nim jasménovou, nebo kulatozrnnou lepkavou.

Recept se může zdát na suroviny maličko náročnější, ale věřte, že se všechny dají snadno koupit dneska už téměř všude. Co se týká slávek a vlastně i všech dalších ingrediencí, já je snad odjakživa objednávám přes Košík. Je to podle mě nejjednodušší cesta, jak nakoupit nejen čerstvé mořské plody, ale i ty exotičtější suroviny. Pokračovat ve čtení „Slávky v kokosovém mléce“

Dezerty, Ke svačině, Pro děti

Zmrzlina bez přidaného cukru: borůvky a koko mlíko

Dneska ráno doma nebylo nic k snídani a já tu byla sama. To se moc často nestává. Tak jsem byla rebel a snídala zmrzlinu! Ale ne ledajakou. Byla hotová za 3 minuty, stačilo na ní jen pár ingrediencí a ještě je bez přidanýho cukru. To chceš! Navíc se nekonalo žádný čekání na to, až něco zmrzne. Prostě ideál! Tenhle tip receptů mám asi nejradši. Tak tady je i pro vás :)

Pokračovat ve čtení „Zmrzlina bez přidaného cukru: borůvky a koko mlíko“

Hlavní chody

Salát z grilovaných paprik a rajčat

Nikdy jsem nebyla moc velký fanda grilované zeleniny, ale postupem času se to nějak zlomilo a teď se po ní můžu „utlouct“. Nejradši mám cukety a lilky, ale grilované papriky a rajčata za to taky stojí. A ve formě tohoto salátku chutnají skvěle teplé i studené, jako příloha i jako hlavní chod. Pokud se rozhodnete jíst je doopravdy jako hlavní jídlo, přidejte k nim balkánský sýr. Stačí, když ho rukama nadrobíte na menší kousky.

Pokračovat ve čtení „Salát z grilovaných paprik a rajčat“

Hlavní chody, Ke svačině

Topinamburový krém

Znáte topinambury? A jedli jste je někdy? Já když někde v restauraci vidím, že je mají, hned je objednávám – většinou formou polévky nebo pyré. Mám ráda tu zvláštní nasládlou chuť. Doma jsem je ale ještě nikdy neměla, až do teď. Náhodou jsem je totiž při nákupu objevila na Košíku. Krémovou polévku jsem vařila narychlo před odletem k moři, ale tak nám chutnala, že mi to nedalo a stihla jsem ji i vyfotit :) Tady je recept. A mimochodem, věděli jste, že topinambury jsou podzemní části jednoho z druhů slunečnic?
Pokračovat ve čtení „Topinamburový krém“

Něco k pití?

Poncha – koktejl z Madeiry

Poncha byla úplně první typická madeirská dobrota, kterou jsme s Radynacestu.cz po příletu na ostrov ochutnali. Na Madeiře se pěstuje třtina, z se ní pálí spousta dobrého rumu a ten se přidává do Ponchy, kterou můžete sehnat snad na každém rohu. Úplně původní recept obsahuje jen citronovou šťávu, rum a sladidlo – med, cukr nebo melasu. Dnes se ale pije Poncha na různé ovocné způsoby. A tím jsem se inspirovala já. Recept je založen na původním, který pro nás sepsala Petra, naše průvodkyně, ale poměry a postup jsem si udělala trošku podle sebe.

Pokračovat ve čtení „Poncha – koktejl z Madeiry“

Po Evropě

Poprvé s cestovkou. Zbořili nám předsudky!

Když se s Ondrou vydáváme do zahraničí, vždycky cestujeme na vlastní pěst – ať už k sousedům, nebo na druhý konec světa. Seženeme letenky, zarezervujeme hotely, zaplatíme pojištění a týdny plánujeme program pomocí Instagramu, cestovatelských blogů a tak různě. Ačkoliv to dá hodně práce a je to mnohdy dobrodružné, nebo něco nevyjde podle plánu, máme to vlastně rádi. Jet někam s cestovkou nás nikdy nenapadlo, protože jsme z okolí znali takové ty „velkozájezdy“ a věděli, že tenhle typ turistické dovolené, to není nic pro nás, protože chceme svobodu a soukromí. Pokračovat ve čtení „Poprvé s cestovkou. Zbořili nám předsudky!“

Po Evropě

Madeira – tímhle ostrovem se projíte a propijete

Když jsme odjížděli na Madeiru, pátrala jsem po známých, co už tenhle nádherný ostrov navštívili, aby mi prozradili, jaké dobroty musíme rozhodně ochutnat. Pár tipů jsem dostala, ale většina se shodovala na tom, že Madeira je spíš o přírodě, než o gastronomii. Jak to nakonec dopadlo? Zjistili jsme, co tam prostě „musíte ochutnat“, nebo můžete s čistým svědomím (když to trošku přeženu) nabalit doma paštiky? Stručně a rychle: paštiky nechte ve špajzu. Pokračovat ve čtení „Madeira – tímhle ostrovem se projíte a propijete“