Dezerty

Tvarohový dort s mangem a borůvkami – zdravější verze

Jak jsme teď pořád doma, hrozně mě honí mlsná. Tím, že fakt dodržujeme karanténu, skoro nikdy nikam nechodíme a když jsem doma, prostě pořád mě to láká k ledničce :D A tak jsem upekla aspoň o něco zdravější tvarohový dort. Teď, ještě víc než jindy, jsem vděčná za to, že mi nákup, se surovinami na mlsání i vaření a pečení, až na práh doveze Košík.

Tenhle recept je taková variace na cheesecake (variace, protože jsem místo Philadelphie použila tvaroh, jinak je to hodně podobné), jen je tam mnohem míň cukru, takže se to dá mlsat vlastně bez starostí :)

INGREDIENCE (na formu 28 cm):

  • 300 g rozmixovaného zralého manga
  • 50 g borůvek (můžou být mražené)
  • 500 g tvarohu ve vaničce
  • 250 g měkkého tvarohu (kostka v obalu, ale nesplést s tím na strouhání)
  • 3 vejce
  • Vanilka z 1/2 lusku
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • Na korpus: 100 g rozmixovaných celozrnných ovesných vloček, 80 g strouhaného kokosu, 50 g másla, 1 vejce, 1 lžíce cukru

POSTUP:

  1. Jako první si připravte korpus – smíchejte vločky, kokos, vejce, cukr a rozpuštěné máslo.
  2. Rukama vypracujte lehce se drolící těsto.
  3. Do dna formy rozložte pečicí papír (já ho tam vlastně skřípnu a pak okolo formy ostříhám) a na něj rozvrstvěte a upěchujte těsto.
  4. Předpečte ho v troubě předehřáté na 180 °C (asi 10 min).
  5. Než se korpus upeče, připravte náplň. Měkký tvaroh utřete dohladka s javorovým sirupem a pak zašlehejte zbylé tvarohy, vejce, vanilku a mango (pokud v mangu zbyla vlákna, před přidáním ho propasírujte).
  6. Odlijte 1/3 tvarohové náplně a zamoíchejte do ní borůvky.
  7. Na předpečený korpus nalijte mangovou náplň a na ní nalijte borůvkovou. Pomocí vidličky mírně obě náplně promíchejte – ale ne moc, aby zůstaly vidět obě barvy.
  8. Pečte na 180 °C asi 40 min (hotovo je, když okraje jsou pevné, ale střed se ještě mírně chvěje – nebojte, po vychladnutí ztuhne). Do trouby přidávám ještě malou zapékací misku plnou vody.
  9. Upečený dort nechte úplne vychladnout a poté ho obkružte nožem, aby se úplně pustil formy. Teprve pak ji otevřete.

TIP: Pokud jste zvyklí sladit, asi pro vás dort bude málo sladký. Můžete tvaroh více osladit, přidat do něj banán, nebo ho při podávání přelít rozvařeným ovocem.

Komentuj:

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.