Dezerty, Ke svačině

Granola s pistáciemi a sušenými banány

Domácí granola je strašně super. I když máte v lednici jen obyčejný bílý jogurt nebo tvaroh, díky hrsti tohohle pokladu si vykouzlíte dokonalou mňamku třeba k snídani nebo ke svačině. Já ráda přidávám ještě čerstvé ovoce. Na granole mě baví, že si do ní vlastně můžete dát úplně cokoliv, co se vám zrovna chce. Proto je tenhle recept spíš inspirace, jak to můžete udělat. Co si ale do granoly nakonec doopravdy dáte, to je jen na vaší chuti.

Jestli chcete nakupovat na granolu a přijde vám škoda kupovat velká balení ořechů a dalších přísad, protože vám stačí méně, mám tip. Objednejte si na váhu v bezobalové sekci na Košíku. Jednak si vyberete množství, které potřebujete, ale hlavně vám vše přijde v papírových sáčcích a trošku tak ušetříte životní prostředí.

Recept jsem připravovala ve spolupráci s http://www.kosik.cz.

INGREDIENCE:

  • 2 hrnky jemých ovesných vloček
  • 1/3 hrnku strouhaného kokosu (nebo kokosových plátků)
  • 1/3 hrnku nesolených pistácií
  • 1/3 hrnku chia semínek
  • Hrst mandlí
  • Hrst kešu
  • Hrst para ořechů
  • Hrst sušených banánů
  • Špetka soli
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1,5 lžíce medu

POSTUP:

  1. Všechny ořechy a sušené banány nasekejte nožem nahrubo.
  2. Smíchejte s chia, kokosem i ovesnými vločkami. Přidejte špetku soli.
  3. V kastrůlku na nízkou teplotu rozpusťte kokosový olej a spolu s ním med.
  4. Tekutou směs vlijte do sypké a rukama vše propracujte dohromady.
  5. Připravenou směs nasypte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 180 °C asi 20 min.
  6. Během pečení občas promíchejte, aby se hezky propekla i spodní vrstva.
  7. Upečenou granolu nechte vychladnout a poté ji skladujte v uzavíratelné nádobě. Pokud ji dřív nesníte, můžete ji používat asi 14 dní.

Jak to jde ještě ozvláštnit? Je miliarda možností, ale napadá mě třeba citronová kůra, šťáva z citrusů, skořice, perníkové koření, rozmačkaný banán, semínka všech druhů, nebo třeba místo medu použít datlovou pastu.

Komentuj:

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.