Hlavní chody

Silvestrovské jednohubky s lososem

Víte, co vážně miluju? Lososa, tuňáka nebo hovězí maso v syrovém stavu. Toho bych se doslova mohla ujíst. A stejně tak mi chutnají ryby v různých marinovaných podobách. A proto doma moc ráda dělám gravlax. Když přijde na nákup čerstvývh ryb a dalších mořských dobrot, dřív jsme pro ně jezdili do Makra, ale od doby, co objednáváme na Košíku, už je bereme jedině tam. A na gravlax ideálně celý filet lososa. Část uvařím k večeři, část zamrazím a zbytek putuje do lednice v soli a dalších přísadách. Tak se na to jdeme mrknout.

Gravlax už tady na blogu mám, takže tady je vlastně jen další varianta, jak ho podávat :)

INGREDIENCE NA GRAVLAX (jak ho dělám já):

  • 600 g filetu lososa
  • Velká hrst najemno nasekaného kopru (nebo koriandru, obojí chutná super)
  • 50 g hruběji mleté soli (pokud máte hrubozrnnou, trochu ji pomelte v hmoždíři a bude akorát)
  • Šťáva a kůra z 1/2 citronu
  • TIP: pokud použijete koriandr, přidejte 1 lžičku jemně strouhaného zázvoru

POSTUP:

  1. Lososa osušte papírovou utěrkou a položte ho do zapékací misky.
  2. Zasypte lososa solí, nasekaným koprem, kůrou z citronu a vše ještě citronem zakápněte.
  3. Lososa překryjte potravinovou folií, položte na něj další zapékací misku a do ní něco těžkého, aby byl losos dobře ztlačený.
  4. Schovejte lososa do lednice a nechte ho uležet asi 2 dny. Potom ho vyjměte, krátce opláchněte a osušte.
  5. Stáhněte kůži, pokud jste ji na začátku nechali, a krájejte lososa proti vláknu na co nejtenčí plátky.

Když chci gravlax podávat jako jednohubky, ráda k tomu dělám různé placičky. Třeba bramborovo-cuketové. Dělám je schválně maličké, na jedno sousto.

INGREDIENCE:

  • 5 brambor
  • 1 malá cuketa
  • 1 vejce
  • 1 lžička nasekaného kopru (nebo koriandru)
  • 1/2 strouhaného muškátového oříšku
  • 2 stroužky česneku
  •  1/2 lžičky soli
  • Pepř
  • Celozrnná špaldová mouka (cca 7 lžic)
  • Olej na smažení

POSTUP:

  1. Brambory a cuketu nastrouhejte a přes sítko promačkejte, abyste je zbavili přebytečné vody.
  2. Přidejte vejce, prolisovaný česnek, kopr, muškátový oříšek, sůl, pepř a dobře promíchejte.
  3. Do těsta vmíchejte mouku v množství podle potřeby, aby těsto zůstalo řídké, ale dobře drželo pohromadě.
  4. Rozehřejte pánev malou vrstvou oleje a lžící na ni klaďte malé kousky těsta. To postupně smažte z obou stran dozlatova.

A jak servírovat? Na placičky nandejte trošku zakysané smetany – můžete do ní přimíchat čerstvé bylinky, trošku česneku a další koření podle chuti, ale určitě nezapomeňte na trošku soli, pepře a citronové kůry.

Komentuj:

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.