Víte, co vážně miluju? Lososa, tuňáka nebo hovězí maso v syrovém stavu. Toho bych se doslova mohla ujíst. A stejně tak mi chutnají ryby v různých marinovaných podobách. A proto doma moc ráda dělám gravlax. Když přijde na nákup čerstvývh ryb a dalších mořských dobrot, dřív jsme pro ně jezdili do Makra, ale od doby, co objednáváme na Košíku, už je bereme jedině tam. A na gravlax ideálně celý filet lososa. Část uvařím k večeři, část zamrazím a zbytek putuje do lednice v soli a dalších přísadách. Tak se na to jdeme mrknout.
Gravlax už tady na blogu mám, takže tady je vlastně jen další varianta, jak ho podávat :)
INGREDIENCE NA GRAVLAX (jak ho dělám já):
- 600 g filetu lososa
- Velká hrst najemno nasekaného kopru (nebo koriandru, obojí chutná super)
- 50 g hruběji mleté soli (pokud máte hrubozrnnou, trochu ji pomelte v hmoždíři a bude akorát)
- Šťáva a kůra z 1/2 citronu
- TIP: pokud použijete koriandr, přidejte 1 lžičku jemně strouhaného zázvoru
POSTUP:
- Lososa osušte papírovou utěrkou a položte ho do zapékací misky.
- Zasypte lososa solí, nasekaným koprem, kůrou z citronu a vše ještě citronem zakápněte.
- Lososa překryjte potravinovou folií, položte na něj další zapékací misku a do ní něco těžkého, aby byl losos dobře ztlačený.
- Schovejte lososa do lednice a nechte ho uležet asi 2 dny. Potom ho vyjměte, krátce opláchněte a osušte.
- Stáhněte kůži, pokud jste ji na začátku nechali, a krájejte lososa proti vláknu na co nejtenčí plátky.
Když chci gravlax podávat jako jednohubky, ráda k tomu dělám různé placičky. Třeba bramborovo-cuketové. Dělám je schválně maličké, na jedno sousto.
INGREDIENCE:
- 5 brambor
- 1 malá cuketa
- 1 vejce
- 1 lžička nasekaného kopru (nebo koriandru)
- 1/2 strouhaného muškátového oříšku
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky soli
- Pepř
- Celozrnná špaldová mouka (cca 7 lžic)
- Olej na smažení
POSTUP:
- Brambory a cuketu nastrouhejte a přes sítko promačkejte, abyste je zbavili přebytečné vody.
- Přidejte vejce, prolisovaný česnek, kopr, muškátový oříšek, sůl, pepř a dobře promíchejte.
- Do těsta vmíchejte mouku v množství podle potřeby, aby těsto zůstalo řídké, ale dobře drželo pohromadě.
- Rozehřejte pánev malou vrstvou oleje a lžící na ni klaďte malé kousky těsta. To postupně smažte z obou stran dozlatova.
A jak servírovat? Na placičky nandejte trošku zakysané smetany – můžete do ní přimíchat čerstvé bylinky, trošku česneku a další koření podle chuti, ale určitě nezapomeňte na trošku soli, pepře a citronové kůry.