Hlavní chody

Kuřecí prsíčka s omáčkou z cideru, šťouchaným hráškem a nakládanými šalotkami

Předevčírem jsem byla na kurzu vaření, kam mě v rámci spolupráce pozvaly značky Somat a Pur. Proč zrovna kurz vaření? Jedná se o kampaň #enjoytogether, která by nás měla znovu přivést k tomu, abychom trošku zpomalili a trávili více společného času – s přáteli, rodinou… a to například společným vařením a jídlem. Už jsem psala na Instagramu, tohle je věc, na kterou se doma snažím hodně dbát a proto myšlenku moc ráda šířím.

Kurz vaření se konal v Laboratoriu a vedl nás Oliver Pape (asi ho znáte z Masterchefa). Jako hlavní chod jsme si podle jeho receptu připravili steak z kuřecích prsou, s omáčou ze cideru a k tomu šťouchaný hrášek. Recept přidávám i pro vás :)

PS: Oliver nám jako dezert udělal úžasnou krupicovou kaši, kterou doporučuju vyzkoušet. Na másle opekl strouhaný perník, pak k němu přidal krupici a připravil jako klasickou krupicovou kaši (ale trošku řídčí). Vše potom rozmixoval a ještě propasíroval. Podávala se se švestkami karamelizovanými na másle (s třtinovým cukrem), s povidly a vše bylo posypané křupavou vrstvou, která vznikla rozmixováním ořechů v karamelu. Strašná dobrota!

INGREDIENCE NA KUŘECÍ PRSA A OMÁČKU:

  • 2 kuřecí prsa s kůží
  • 4 kuřecí křídla (nebo jiné části kuřecího skeletu)
  • 30 g másla
  • 2 velké šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml cideru
  • cca 150 ml silného vývaru
  • 2 lžíce krémového balsamica
  • 2 větvičky čerstvého tymiánu
  • Olej
  • Sůl, pepř

POSTUP:

  1. Jako první se pusťte do omáčky – dozlatova předpečte kuřecí křídla (na 200 °C asi 30 min).
  2. Šalotky si nakrájejte nadrobno a rozbijte česnek.
  3. V hlubší pánvi rozehřejte trošku oleje a na něm nechte zesklovatět šalotku. Opékejte ji spolu s česnekem.
  4. Vše podlijte ciderem přidejte opečená kuřecí křídla, tymián a balsamico. Vařte, dokud se cider nezredukuje asi na polovinu a poté vše ještě podlijte vývarem. Nechte ještě asi 15 min vařit a poté vše sceďte.
  5. Omáčku přiveďte k varu a redukujte ji do zhoustnutí. Dochuťte solí a pepřem a poté odstavte.
  6. Do omáčky přihoďte studené máslo a míchejte do rozpuštění. Tím omáčka získá krásnou konzistenci,
  7. Kuřecí prsa zprudka osmahněte na pánvi s kapkou oleje. Nejprve kůží dolů (dozlatova) a poté i z druhé strany. Dopečte v troubě na 180 °C, po dobu asi 6 – 8 minut.

INGREDIENCE NA ŠŤOUCHANÝ HRÁŠEK:

  • 50 g špeku nebo slaniny
  • cca 500 g hrášku
  • Smetana dle potřeby
  • Sůl, pepř

POSTUP:

  1. Špek nakrájejte na drobné kostičky a vypečte v hlubší pánvi.
  2. Na vypečeném tuku orestujte hrášek a poté ho rozšťouchejte.
  3. Dochuťte solí a pepřem a podle potřeby zjemněte smetanou.

Jako poslední součást receptu tady mám šalotky. Recept je na nálev v poměrně velkém množství, takže si připravte i velké množství šalotek. Můžete je v nálevu nechat v lednici na další použití.

INGREDIENCE NA NAKLÁDANÉ ŠALOTKY:

  • 300 ml octa
  • 1 l vody
  • 120 g cukru
  • 40 g soli
  • 100 ml červeného vína
  • Velká hrst koření (bobkový list, nové koření, černý pepř…)

POSTUP:

  1. Rozehřejte suchou hlubší pánev a nechte na ní rozvonět koření.
  2. Koření zalijte octem, vínem a vodou, přidejte sůl a cukr,
  3. Vše přiveďte k varu a vařte, dokud se sůl a cukr úplně nerozpustí.
  4. Připravené šalotky oloupejte a pokrájejte na čtvrtinky (nebo menší kousky dle chuti) a zalijte horkým nálevem.

 

 

Komentuj:

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.