Hlavní chody

Kuřecí prsíčka s omáčkou z cideru, šťouchaným hráškem a nakládanými šalotkami

Předevčírem jsem byla na kurzu vaření, kam mě v rámci spolupráce pozvaly značky Somat a Pur. Proč zrovna kurz vaření? Jedná se o kampaň #enjoytogether, která by nás měla znovu přivést k tomu, abychom trošku zpomalili a trávili více společného času – s přáteli, rodinou… a to například společným vařením a jídlem. Už jsem psala na Instagramu, tohle je věc, na kterou se doma snažím hodně dbát a proto myšlenku moc ráda šířím.

Kurz vaření se konal v Laboratoriu a vedl nás Oliver Pape (asi ho znáte z Masterchefa). Jako hlavní chod jsme si podle jeho receptu připravili steak z kuřecích prsou, s omáčou ze cideru a k tomu šťouchaný hrášek. Recept přidávám i pro vás :)

PS: Oliver nám jako dezert udělal úžasnou krupicovou kaši, kterou doporučuju vyzkoušet. Na másle opekl strouhaný perník, pak k němu přidal krupici a připravil jako klasickou krupicovou kaši (ale trošku řídčí). Vše potom rozmixoval a ještě propasíroval. Podávala se se švestkami karamelizovanými na másle (s třtinovým cukrem), s povidly a vše bylo posypané křupavou vrstvou, která vznikla rozmixováním ořechů v karamelu. Strašná dobrota!

INGREDIENCE NA KUŘECÍ PRSA A OMÁČKU:

  • 2 kuřecí prsa s kůží
  • 4 kuřecí křídla (nebo jiné části kuřecího skeletu)
  • 30 g másla
  • 2 velké šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml cideru
  • cca 150 ml silného vývaru
  • 2 lžíce krémového balsamica
  • 2 větvičky čerstvého tymiánu
  • Olej
  • Sůl, pepř

POSTUP:

  1. Jako první se pusťte do omáčky – dozlatova předpečte kuřecí křídla (na 200 °C asi 30 min).
  2. Šalotky si nakrájejte nadrobno a rozbijte česnek.
  3. V hlubší pánvi rozehřejte trošku oleje a na něm nechte zesklovatět šalotku. Opékejte ji spolu s česnekem.
  4. Vše podlijte ciderem přidejte opečená kuřecí křídla, tymián a balsamico. Vařte, dokud se cider nezredukuje asi na polovinu a poté vše ještě podlijte vývarem. Nechte ještě asi 15 min vařit a poté vše sceďte.
  5. Omáčku přiveďte k varu a redukujte ji do zhoustnutí. Dochuťte solí a pepřem a poté odstavte.
  6. Do omáčky přihoďte studené máslo a míchejte do rozpuštění. Tím omáčka získá krásnou konzistenci,
  7. Kuřecí prsa zprudka osmahněte na pánvi s kapkou oleje. Nejprve kůží dolů (dozlatova) a poté i z druhé strany. Dopečte v troubě na 180 °C, po dobu asi 6 – 8 minut.

INGREDIENCE NA ŠŤOUCHANÝ HRÁŠEK:

  • 50 g špeku nebo slaniny
  • cca 500 g hrášku
  • Smetana dle potřeby
  • Sůl, pepř

POSTUP:

  1. Špek nakrájejte na drobné kostičky a vypečte v hlubší pánvi.
  2. Na vypečeném tuku orestujte hrášek a poté ho rozšťouchejte.
  3. Dochuťte solí a pepřem a podle potřeby zjemněte smetanou.

Jako poslední součást receptu tady mám šalotky. Recept je na nálev v poměrně velkém množství, takže si připravte i velké množství šalotek. Můžete je v nálevu nechat v lednici na další použití.

INGREDIENCE NA NAKLÁDANÉ ŠALOTKY:

  • 300 ml octa
  • 1 l vody
  • 120 g cukru
  • 40 g soli
  • 100 ml červeného vína
  • Velká hrst koření (bobkový list, nové koření, černý pepř…)

POSTUP:

  1. Rozehřejte suchou hlubší pánev a nechte na ní rozvonět koření.
  2. Koření zalijte octem, vínem a vodou, přidejte sůl a cukr,
  3. Vše přiveďte k varu a vařte, dokud se sůl a cukr úplně nerozpustí.
  4. Připravené šalotky oloupejte a pokrájejte na čtvrtinky (nebo menší kousky dle chuti) a zalijte horkým nálevem.

 

 

1 komentář: „Kuřecí prsíčka s omáčkou z cideru, šťouchaným hráškem a nakládanými šalotkami“

  1. Wau to je jak z nějaký restaurace na úrovni :) Jinak slyším poprvé že do jídla někdo přidal cider, ale jestli to chutná tak jak to vypadá tak to musí být moc dobré. Já osobně nemám čas moc na vaření pořád někde lítám a něco řeším. Tak se občas stravují takhle https://fitkitchen.cz/ je to dobré a výživné. A když už se dostanu k tomu něco uvařit tak to nevypadá určitě takhle. By ses tím mohla i živit.

Komentuj:

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.