Hlavní chody

Brokolicový nákyp

Tohle je tak jednoduchej recept, že ho vlastně ani možná nepotřebujete číst, ale na druhou stranu, třeba se vám bude hodit jako inspirace na některou večeři. Nenechte se ale zmást. Sice se jedná o jídlo z brokolice (a brambor), ale žádná dietka se nekoná, protože na vás číhá taky spousta sýra, másla a smetany. Jídlo je to ale jednoduché a hotové během chvilky. A pokud máte radši květák, můžete ho do receptu propašovat místo brokolice.

INGREDIENCE:

  • cca 15 brambor
  • 1 brokolice
  • 1 cibule
  • 20 g slaniny (nemusí být, pokud to chcete vegetariánské)
  • 20 g másla
  • 2 vejce
  • 250 ml smetany
  • 5 stroužků česneku
  • 1/2 muškátového oříšku
  • 1 lžička sladké papriky
  • 70 g tvrdého sýra (já použila Grana Padano)
  • Sůl, pepř

POSTUP:

  1. Oloupejte brambory, nakrájejte je na silné plátky a povařte je v osolené vroucí vodě tak, aby byly téměř hotové.
  2. Brokolici rozeberte na růžičky a také ji povařte v osolené vroucí vodě – do měkka. Poté brambory i brokolici sceďte.
  3. Na pánvi rozehřejte máslo a nechte na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli spolu se slaninou nakrájenou na kostičky.
  4. Pánev odstavte, nalijte do ní smetanu, zašlehejte vejce spolu s nastrouhaným muškátovým oříškem, sladkou paprikou a prolisovaným česnekem.
  5. Do pánve nastouhejte většinu sýra a vše dobře promíchejte. Dochuťte solí a pepřem.
  6. Do zapékací misky naskládejte brambory (pokud nemáte keramickou misku, vymažte ji máslem) a na ně poklaďte brokolici.
  7. Vše rovnoměrně zalijte připravenou smetanovou směsí a zasypte zbytkem strouhaného sýra.
  8. Pečte na 200 °C dozlatova a poté podávejte.

Komentuj:

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.