Hlavní chody

Brambory na bouchačku

Dneska se na Instagramu ukázalo, že někdo nezná brambory na bouchačku! Tak jsem si říkala, že sem musím nahrát svůj „recept“ ze starého blogu. Tohle levné, obyčejné jídlo jsem měla už jako dítě hrozně ráda a nevím proč, ale připomíná mi prázdniny… Tento recept je trošku „potuněný“ a od klasických bouchaček se trošku liší.

INGREDIENCE (asi pro 4 osoby):

  • 1,5 kg brambor (ideální velikost je asi o velikosti většího vejce)
  • Olivový olej
  • 3 větvičky rozmarýnu
  • 6 stroužků česneku
  • Máslo
  • Sůl
  • Tvrdý tvaroh, nebo balkánský sýr

PS: Kupte také mléko, protože to je to nejlepší, čím můžete bouchačky zapít.

POSTUP:

  1. Brambory pořádně omyjte, ideálně kartáčkem, aby na nich nezůstala žádný hlína.
  2. Každou bramboru rozkrojte na poloviny a ze všech stran dobře potřete olivovým olejem.
  3. Vyložte si plech pečícím papírem a omaštěné brambory na ně klaďte řezem dolů.
  4. Ještě trochu vše pokapejte olejem a do mezer mezi brambory poházejte rozmarýn.
  5. Plech vložte do trouby předehřáté na 180°C a pečte asi 50 minut (nebo dobu pečení upravte podle velikosti brambor).
  6. Asi 20 minut před kocem pečení přidejte na plech neoloupané stroužky česneku.
  7. Jestli jsou brambory hotové, to poznáte ideálně tak, že jednu rozkrojíte. Poté vyndejte plech z trouby a na několik brambor poklaďte plátky másla.

PODÁVÁNÍ:

Plech položte na prkénko a podávejte veprostřed stolu tak, aby si každý mohl sám vzít. Každou bramboru si na talíři „rozbouchěte“ a dejte si na ní trošku másla a soli. Jako lahůdku přikousněte česnek, který lehce vymáčknete ze slupky a pokud vám obyčejné bouhačky nestačí, posypejte je rozdroleným tvarohem, nebo balkánským sýrem. Vše spláchněte čerstvým mlékem.

1 komentář: „Brambory na bouchačku“

Komentuj:

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.