Hlavní chody

Dýňové risotto

Dýňový risotto je taková dobrota! A nejlepší je, že je v něm ta dýně, takže „tajně“ propašovaná zelenina a Tondovi to strašně chutná. Sice by normálně dýni nechtěl, ale ještě je ve věku, kdy mu prostě oznámím „rejži s omáčkou“ a on sní dva talíře :D S Ondrou je to horší, ten dýni nemá rád a už mu ji jako omáčku neprodám. Neva. Aspoň zbyde víc pro mě.

Ale! K vaření tohohle jídla mě inspiroval Košík.cz a jejich výzva – udělej večeři pro 4 člennou rodinu do 200 Kč. Tady sice ingredience vypadají, že jsou drahé – víno, máslo, parmazán… ale ve výsledku se do těch 50 Kč na porci fakt dostaneme. Takže super!

INGREDIENCE:

  • ½ cibule
  • 30 g másla (+ 20 g na vmíchání)
  • 200 ml bílého vína
  • 250 g rýže Arborio
  • 1 větvička rozmarýnu
  • 500 g dýně Hokkaido
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 60 g sýru Grana Padano (nebo parmazánu)
  • Sůl

POSTUP:

  1. Než se pustíte do vaření risotta, připravte dýňové pyré. Oloupejte dýni (pokud nemá hezkou slupku, jinak ji můžete nechat), pokrájejte ji, pokapejte olejem a vyskládejte na plech.
  2. Na 180 °C dýni pečte do měkka a poté dohladka rozmixujte (můžete mixovat s trochou vývaru, aby bylo pyré tekutější a lépe se s ním pracovalo).
  3. Na pánvi rozpusťte máslo a na něm pomalu nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.
  4. Přidejte rýži a opékejte ji, dokud nezačne být malinko průhledná. Poté vše podlijte vínem.
  5. Zvyšte teplotu a až se víno odpaří, podlijte vše asi 500 ml vývaru. Vmíchejte dýňové pyré, vložte do pánve větvičku rozmarýnu a přidejte 1 lžičku soli.
  6. Přiklopte poklicí a nechte pozvolna vařit, občas promíchejte (pokud nemáte nepřilnavou pánev, raději míchejte často).
  7. Až omáčka zhoustne, odklopte a za stálého míchání vařte, dokud nebude rýže hotová. V případě potřeby podlévejte vývarem.
  8. Na závěr odstavte risotto ze sporáku a vmíchejte zbylé máslo a nastrouhaný parmazán.

TIP: Nemáte vývar? Nevadí. Až půjdete péct dýni, vhoďte do hrnce nějakou tu zeleninu, co doma najdete a než se upeče dýně, vývar se vám uvaří. Já tentokrát použila 2 mrkve, ½ celeru, 1 cibuli, 1 rajče, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření a to všechno jsem zalila asi 1,2 l vody.

Komentuj:

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.