Vím, mrkvový krém není žádná novinka, ani nic speciálního, ale možná právě v té jednoduchosti je krása a já si ho tady jen tak odložím. Třeba se bude recept hodit někomu, kdo mrkvovou ještě nedělal :) Já ji vlastně dělala po docela dlouhé době a Tonda se po ní mohl utlouct. Strašně mu chutnala. Dělám ji trošku hustší a tak se i dětem dobře jí. V tomhle receptu najdete kokosové mléko – podle mě se totiž k mrkvi skvěle hodí. Můžete ho ale samozřejmě nahradit tučnou smetanou, pokud její chuť máte radši. A pokud vaříte pro dospělé, nastouhejte do krému kus zázvoru, který dodá pikantní chuť. V takovém případě se pak ještě hodí každou porci doplnit čerstvým koriandrem.
INGREDNECE (4 porce):
- 1 kg mrkve
- 60 g másla
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- 100 – 250 ml kokosového mléka (podle toho, jak hustou polévku máte rádi)
- 250 ml vývaru
- 1 rajče
- Šťáva z 1/2 citronu
- Sůl, pepř
- Na podávání pro dospělé: chilli a konopná semínka
POSTUP:
- V hrnci rozehřejte máslo a na něm nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přihoďte oloupané a rozdrcené stroužky česneku a oloupanou a na kolečka nakrájenou mrkev.
- Ještě chvilku opékejte a potom vše podlijte vývarem. Přidejte nakrájené rajče (a zázvor, pokud nevaříte pro malé děti), sůl a pepř.
- Vařte do změknutí mrkve a poté vše dohladka rozmixujte (dřív jsme mixovali tyčovým mixerem, teď máme výkonnější „stojací mixér“ a je to na struktuře polévky fakt znát, je neuvěřitelně hladký – určitě to stojí za zvážení do kuchyně, nedám na něj dopustit :)
- Přidejte kokosové mléko a citronovou šťávu, dochuťte solí, pokud je potřeba.
- Před podáváním posypte konopným semínkem a chilli.