Hlavní chody

Slávky v kokosovém mléce

Když dostanu chuť na mořský dobroty a zároveň nechci trávit moc času v kuchyni, sáhnu většinou po slávkách. Miluju, že jsou hotové opravdu raz-dva, dají se dělat na spoustu způsobů a taky mě baví, že se vlastně nejedná o žádnou drahou záležitost. Slávky mám nejradši klasicky na víně, nebo právě v kokosovém mléku. K těm na víně se hodí bageta, nebo klidně brambory, ale tyhle, co trošku voní po Thajsku, ty se prostě musí jíst s rýží. Dělám k nim jasménovou, nebo kulatozrnnou lepkavou.

Recept se může zdát na suroviny maličko náročnější, ale věřte, že se všechny dají snadno koupit dneska už téměř všude. Co se týká slávek a vlastně i všech dalších ingrediencí, já je snad odjakživa objednávám přes Košík. Je to podle mě nejjednodušší cesta, jak nakoupit nejen čerstvé mořské plody, ale i ty exotičtější suroviny.

INGREDIENCE (pro dva):

  • 1 kg síťka čerstvých slávek
  • 1 cibule
  • 2 lžíce červené kari pasty (taky kupuju na Košíku – prodávají tam tu stejnou, co jsem si dovezla i originálně z Thajska)
  • 2x 5 cm citronové trávy
  • 4 limetkové listy
  • 350 ml kokosového mléka (používám značku Aroy-D, je chuťově, složením i konzistencí nejlepší)
  • 1/2 limetky
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 4 cherry rajčátka
  • Balení čerstvého koriandru
  • Olej

POSTUP:

  1. Mušle nasypte do cedníku a jednu po druhé vezměte do ruky a vyčistěte kartáčkem. Ty, co jsou rozbité nebo otevřené a nezavřou se ani když se dotknete masa, vyhoďte – jsou už mrtvé a mohlo by vám z nich být špatně.
  2. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a nechte ji v hluboké pánvi zesklovatět na trošce oleje. Přimíchejte kari pastu a ještě chvíli restujte.
  3. Tupou stranou nože naklepejte citronovou trávu a přihoďte ji do pánve. Vše zalijte kokosovým mlékem a přidejte limetkové listy.
  4. Přimíchejte rybí omáčku a šťávu z limetky. Vařte na mírném ohni asi 15 minut a potom přidejte nadrobno nakrájená rajčátka.
  5. Zvyšte teplotu, aby se omáčka opravdu divoce vařila a nasypte do ní mušle. Míchejte a vařte je takto opravdu jen krátkou dobu – dohromady to dá třeba 3 minuty. Kdybyste vařili moc douho, maso bude tuhé.
  6. Když jsou všechny mušle otevřené, máte hotovo. Podávejte je rovnou z pánve, neboje přesypte do mísy. Nezapomeňte na rýži a spoustu čerstvého koriandru.

POZOR: Mušle, které se při vaření neotevřely, nejezte. Pravděpodobně už nebyly dobré.

Jo, a víte, co mám vlastně ještě ráda na slávkách? To, jak je jíte společně z jednoho talíře a jíte je rukama. Miluju jíst rukama!

Komentuj:

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.