Dezerty

Maracujový rýžový pudink

Tak tenhle recept, to byl vyloženě pokus. Večer před odjezdem na Pohodu jsme šli na večeři, kterou pro nás chystal Ondrův brácha se svojí holkou a já sebou chtěla přinést dezert, ale problém byl, že jsem nějak zapomněla jít nakoupit.

Takže když po obědě Tonda usnul, přišla na řadu improvizace a já začala plácat dohromady věci, co byly doma, až z toho vzniklo tohle. Když jsem to ochutnala, najednou jsem se trošku zase ocitla na Madeiře, kde jsme byli s radynacestu.cz. Nejen, že na přípravu padly maracuji, co jsme si z Madeiry dovezli (měli jsme je zamražené), ale chuť byla úplně jako ten pudink z maracuji, co jsme právě na Madeiře ochutnali. Je to zvláštní, protože na Madeiře rozhodně neobsahoval rýži a i ostatní složení se určitě lišilo :) No a protože toho pudinku Tonda snědl snad 4 misky a pořád chtěl „ještě ještě, tak si tu ten recept schovám zase na příště. A pokud vás předchozí popis neodradil, zkuste ho taky :)

PS: Recept jsem záměrně dělala opravdu malinko sladký, protože teď moc nesladíme a tak nám stačí málo. Vy si ho ale dochuťte podle sebe.

A ještě tip – můžete ho naservírovat do zavařovacívh skleniček – díky tomu ho uchováte v lednici a sníte, až se vám bude chtít. Třeba v práci, nebo někde na výletě. Jo! A dá se jíst za tepla i za studena, ale vychlazený je podle mě lepší.

IGREDIENCE (asi 8 porcí):

  • 500 ml kokosového mléka (já používám Aroy-D – nejlepší konzistence, chuť i složení)
  • 500 ml vody
  • 430 g kulatozrnné rýže (kupujeme v korejském shopu rýži na sticky rice)
  • 3 badyány, 2 hřebíčky, svitek skořice, 2 limetové listy
  • 1 pomeranč
  •  40 g palmového cukru
  • 220 g dužiny z maracuji
  • 2 lžíce strouhaného kokosu
  • Špetka soli
  • 1 panák rumu
  • 1 bílý jogurt
  • 1 plnotučný tvaroh ve vaničce
  • Na zdobení a podávání: Pomeranč, pistácie, plátky koskosu, dragon fruit, zkrátka podle chuti a nálady

POSTUP:

  1. Rýži proplachujte, dokud nepoteče čirá voda a potom ji dejte do hrnce.
  2. K rýži přilijte kokosové mléko a vodu, přidejte veškeré koření, šťávu a kůru z pomeranče.
  3. Pomalu přiveďte rýži k varu a na nízkém ohni a za dostatečného míchání vařte do změknutí (asi 25 minut). Kdyby se tekutina moc rychle vypařovala, nebojte se po troškách malé množství přidat (je jedno, jestli přidáte vodu nebo koko mléko).
  4. Přidejte sůl, rum, cukr (můžete ho naškrábat nebo nastrouhat) a dužinu z maracuji.
  5. Zamíchejte a ještě asi 5 minut vařte. Pokud potřebujete, doslaďte (libovolně podle vlastních preferencí), vyjměte koření a vmíchejte kokos.
  6. Pudink nechte co nejvíce vychladnout (pokud ho nechcete jíst teplý, tak asi na pokojovou teplotu) a potom vmíchejte jogurt a tvaroh.
  7. Pudink navrstvěte do pohárků nebo do zavařovacích skleniček spolu s dobrotami, kterými to chcete doladit.

PS: Pokud vám nevadí lepek, můžete tam přihodit nějaký ten cukrářský piškot lehce pokapaný rumem. 

 

Komentuj:

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.