Znáte topinambury? A jedli jste je někdy? Já když někde v restauraci vidím, že je mají, hned je objednávám – většinou formou polévky nebo pyré. Mám ráda tu zvláštní nasládlou chuť. Doma jsem je ale ještě nikdy neměla, až do teď. Náhodou jsem je totiž při nákupu objevila na Košíku. Krémovou polévku jsem vařila narychlo před odletem k moři, ale tak nám chutnala, že mi to nedalo a stihla jsem ji i vyfotit :) Tady je recept. A mimochodem, věděli jste, že topinambury jsou podzemní části jednoho z druhů slunečnic?
INGREDIENCE (4 menší nebo 2 velké porce):
- 500 g topinambur
- 50 g másla
- Snítka tymiánu
- Kůra z 1 citronu
- 7 stroužků česneku
- 1 červená cibule
- 700 ml vývaru
- Sůl a pepř
- 150 ml smetany (30%)
- NA ZDOBENÍ: 30 g másla, 1 lžička uzené papriky, 2 stroužky česneku, větvička tymiánu
POSTUP:
- Topinambury omyjte a oškrábejte, nebo pořádně vydrbejte kartáčkem.
- V hrnci na nízký stupeň pomalu rozpouštějte máslo spolu s oloupanými a rozbitými stroužky česneku, větvičkami tymiánu a nadrobno nasekanou cibulkou.
- Několik minut pomalu nechte vše opélat, tak, aby cibulka zesklovatěla, ale máslo se nepřipálilo.
- Topinambury nakrájejte na malé kousky a přihoďte je do hrnce. Zvyšte teplotu a vše dohromady opečte. Poté zalijte vývarem, přidejte citronovou kůru a vařte do změknutí topinambur.
- Na závěr vyjměte větvičky tymiánu, přilijte smetanu a ještě 5 minut vařte.
- Hotovou polévku rozmixujte v hladký krém.
- Na ozdobení rozpusťte zbylé máslo, přidejte do něj uzenou papriku a rozbitý česnek.
- Pomalu zahřívejte spolu s tymiánem a když se máslo krásně rozvoní, je připraveno k použití. Malým množstvím ozdobte každou porci a můžete podávat.
TIP: Do polévky se hodí i kousky kuřecího masa, opražená slunečnicová semínka, nebo třeba sýrové krutony. My si ji ještě posypali rozemletým sušeným masem.