Po Evropě

Madeira – tímhle ostrovem se projíte a propijete

Když jsme odjížděli na Madeiru, pátrala jsem po známých, co už tenhle nádherný ostrov navštívili, aby mi prozradili, jaké dobroty musíme rozhodně ochutnat. Pár tipů jsem dostala, ale většina se shodovala na tom, že Madeira je spíš o přírodě, než o gastronomii. Jak to nakonec dopadlo? Zjistili jsme, co tam prostě „musíte ochutnat“, nebo můžete s čistým svědomím (když to trošku přeženu) nabalit doma paštiky? Stručně a rychle: paštiky nechte ve špajzu.

Kdybych to měla shrnout, nenarazili jsme na Madeiře na žádné podniky pyšnící se moderní gastronomií, na jakou jsme zvyklí třeba z evropských metropolí. Nekonaly se žádné hipsterské kavárny ani „stylařská“ bistra, což samozřejmě může znamenat i to, že jsme jen špatně koukali, ale pokud tam vážně nejsou, stejně nepropadejte smutku. Je tady spousta lokálních dobrot, které prostě stojí za to a místní hospůdky a bary jen podtrhují tradiční chuť díky atmosféře, která si na nic nehraje a zdá se jen minimálně ovlivněná trendy, které panují ve zbytku Evropy.

TIP: Naší průvodkyní po Madeiře byla Petra Bujoková a byla naprosto úžasná! Tady můžete mrknout, kam se s ní dá vyrazit a to nejen na Madeiru.

OVOCE

Přiletěli jsme začátkem května, takže asi 2 měsíce před vypuknutím ovocné sezony. I tak jsme ale nezůstali úplně „na suchu“. Už v tuhle dobu tady bylo k sehnání 8 druhů maracuji, anona, banánový ananas, banány, jahody a místní melouny. Když člověk dobře zapátral, narazil i na avokádo vypěstované na madeirské půdě. Maracuja byla naprosto neskutečná. Znali jsme jen tu, co běžně mají i u nás, ale banánovou, třešňovou nebo třeba rajčatovou, to jsme ochutnali poprvé a nadšeně valili oči. Nejvíc jsme jich dostali ochutnat na trhu v hlavním městě – ve Funchalu.

Prodejci nám dali zadarmo od každé lžičku, abychom si mohli vybrat, jaká nám chutná a jakou si chceme koupit. Bohužel, v tomto ročním období (a nevím, jak po zbytek roku), není na Madeiře moc stánků s ovocem, které byste potkali jen tak na ulici. Naštěstí o jednom „kouzelném dědečkovi“ věděla naše průvodkyně Petra a zastavila nám uprostřed hor kdesi na severu, kde jsme nakoupili zásoby.

Vlevo nahoře: Banánový ananas
Vlevo dole: Maracuja, anona, banány a mango
Vpravo: Ovocný trh ve Funchalu

MASO

Snad nejpopulárnějším masovým pokrmem Madeiry je Espetada. Je to takový špíz z vyzrálého hovězího, připravuje se hezky medium a ideálně rovnou na ohni. Na slavnostech ho dělají na dřevu bobkového listu, ale moc často na to nenarazíte, protože ty stromy jsou vzácné. Špíz je hodně velký a na stole vám ho zavěsí na hák, ze kterého pak maso stahujete. V menších verzích dostanete na talíři maso na větvičce. Co se týká původu masa, často můžete dostat hovězí z Azorských ostrovů – jsou Madeiře relativně blízko a je na nich snad více krav, než obyvatel.

Na Madeiře jsou i místa, kde si můžete vychutnat brazilské churrasco. Je to systém, kdy se maso griluje napíchnuté na jehle a postupně vám ho chodí ukrajovat na talíř. U nás to znáte třeba z Ambiente. Musím říct, že mě to příjemně překvapilo – začínalo se od klobásek a přes kuřecí, krůtí a vepřové se došlo k hovězímu a jehněčímu. Každý druh masa byl naprosto perfektně dochucený a voněl ohněm.

Vlevo: Espatada v menším provedení
Vpravo: Espatada zavěšena na dlouhé jehle

MOŘSKÉ DOBROTY

Madeira je obklopena oceánem, tak je jasné, že vás tu čeká spousta čerstvých mořských delikates. Neuděláte chybu snad žádnou z nich. Až na rybím trhu uvidíte černou, „hnusnou“ zubatou rybu s vyvalenýma očima, právě jste se seznámili s espadou. Je to druh úhoře žijící v hlubinách v okolí Madeiry. Určitě si ji někde dejte, je to tady snad nejtypičtější ryba. Chuť není příliš výrazná, je to takové jemné bílé maso a buď ji můžete ochutnat smaženou v těstíčku formou sendviče, nebo tradičně s grilovaným banánem. To zní jako šílená kombinace, já sama nemám ráda kombinování ovoce s masem, ale tohle bylo super!

Nahoře: Takhle vypadá espada na rybím trhu
Vlevo dole: Espada s grilovaným banánem
Vpravo dole: Smažená espada v housce – to nám doporučil ochutnat místní „štamgast“ na trhu

Na severu ostrova nejvíc frčí mušle přílipky (Lapas). Jsou to takové ty kloboučky, co vídáte přisáté na mořských kamenech nebo molech. Na talíři pravděpodobně najdete černé i oranžové – jsou to dva druhy a každému chutná nějaký. Mně asi víc chutnaly černé, protože byly jemnější, ale zase barvou mi byly sympatičtější ty druhé. Mušle dostanete osmahnuté na česnekovém másle.

Přílipky s bylinkovým máslem

Kromě espady a přílipek stojí za ochutnání i chobotnice, kalamáry, sardinky a vlastně cokoliv dalšího, co vám přijde do cesty. Hlavně čerstvý tuňák! Dejte si někde steak a nezapomeňte, že by měl být co nejméně propečený :)

Vlevo nahoře: Pán prodávající tuňáky na trhu
Uprostřed nahoře: Já a tuňákový steak :D
Dole: Vynikající chobotnice
Vpravo: Sardinky a kalamáry v restauraci na pláži

POLÉVKY

Milovníci polévek neumřou hlady! Na Madeiře se dělá výborná rajčatová s celým vejcem, rybí polévka a nebo třeba tradiční zelná. Pokud vám bude zima před výšlapem do hor, zahřejte se některou z nich.

Vlevo: Česnekový chléb a rajčatová polévka
Vpravo: Rybí polévka

PŘÍLOHY

Ať už si objednáte hovězí nebo rybu, budete mít na výběr z celé variace příloh. Rozhodně vyzkoušejte smaženou polentu, která se připravuje ve formě malých kostiček. Je to křupavá dobrota, ačkoliv rozhodně není dietní :) Téměř všude dostanete hranolky nebo batáty, lehký salátek, rýži a fazole na nejrůznější zůsoby.

Nejen k masu, ale i jen tak ke svačině nebo k vínu si rozhodně dopřejte česnekový chléb Bolo do Caco. Je to hutný bílý chléb, který se peče v placatém tvaru. Před podáváním ho podélně rozkrojí, rozpečou a za tepla natřou štědrou vrstvou másla vyšlehaného s česnekem a bylinkami. Je to neuvěřitelná dobrota.

Vlevo: Dokřupava usmažená polenta
Vpravo: Česnekový chléb

SÝRY, ŠUNKY, BUŘTÍKY

Jsme v Portugalsku, takže je jasné, že se budeme bavit o sušených šunkách, nejrůznějších uzeninách a sýrech. I když půjdete to obyčejného supermarketu, narazíte na opravdu dobré sýry – kravské, ovčí i kozí, na lahodnou sušenou šunku a taky na jelítka a uzeniny podobné české „čajovce“. Rozhodně do toho jděte. Není lepšího zobání k večernímu vínu. Ochutnejte také čerstvý sýr (na krabičce bude asi nápis queio fresco) připomínající panna cottu. Má přesně takovou konzistenci a pokud ho jemně osolíte, opepříte a posypete chilli, určitě vás mile překvapí.

PEKÁRNA A DEZERTY

Kdybych já si dělala poznámky, řekla bych vám, jak se přesně jaká dobrota jmenuje, ale takhle vám některé můžu popsat jen vlastními slovy a doufat, že je poznáte. Jak první vám představím Belémské koláčky. V každé kavárně i sámošce uvidíte košíčky – takové velké tartaletky z listového těsta plněné krémem, který je na povrchu připečený do hněda. Chutná to jako měkoučké Créme Brulée a je to naprostá lahoda. Jestli jednou ochutnáte, budete v pasti a příště si dáte zas. Dvakrát.

TIP: Na webu Radynacestu se o Belémských koláčcích dočtete víc.

Dalším výborným dezertem je tvarohový koláček Queijada. Těsto je křehké tvarohové a náplň je také z tvarohu. Koláček je vláčný a opravdu výborný.

Nejčastěji ze všeho sladkého vám bude asi nabízen tříkrálový koláč – Bolo de Mel. Peče se tradičně na tříkrálové slavnosti. Kdo v koláči najde zrnko cizrny, ten musí péct koláč na příští rok. Kdo najde v koláči porcelánovou figurku, ten na příštích slavnostech platí všem pití. Koláč chutná jako takový opravdu vláčný perník s mandlemi a přidává se do něj med nebo melasa. Je hodně sladký, ale vážně dobrý.

Snad v každé restauraci narazíte na maracujový pudink. Nečekejte kyselou chuť. Je příjemně sladký a není to pudink jako pudink. Základem bývá totiž jogurt, nebo zakysaná smetana, takže je krémový.

Nahoře: „Créme Brulée“ koláček
Vlevo: Tříkrálový mandlový koláč
Uprostřed: Maracujový pudink
Vpravo: Pomerančový piškot

A pokud byste z pekárny raději něco slaného, kupte si už zmiňovaný česnekový chléb, nebo bagetku ze stejného těsta, do kterého se zapéká klobása nebo salám.

Tím to ale nekončí. Madeira má opravdu hodně druhů sladkého a tak ochutnávejte všechno, co se vám bude líbit. Třeba tradiční pomerančový/citronový nadýchaný piškot, Broas de Mel (sušenky z cukrové třtiny) nebo cucavé bonbony.

Vlevo: Chléb/bagetka plněná klobáskou nebo salámem
Vpravo: Česnekový chléb – čerstvě upečený před rozkrojením a přidáním česnekového másla

VÍNO A DRINKY

Nebudu přehánět, když řeknu, že jsme se Madeirou tak trochu propili. A vy se taky propijete, pokud to všechno budete chtít ochutnat :D Na Madeiře se pěstuje cukrová třtina, takže si ji někde určitě nechte vylisovat a ochutnejte její čistou chuť. Buď na trhu, nebo v některé z palíren. Pak se rovnou přesuňte k té destilované a vyzkoušejte místní třtinové rumy – světlé, tmavé, mladé, staré… je tolik druhů! Já se v rumu tolik nevyznám, ale nejlepší je prý rum CRF. V palírnách můžete sledovat proces výroby, vstup je zdarma a pak tam vše taky ochutnejte a případně nakupte domů.

Rum se hojně využívá taky do Ponchy, což je tradiční madeirský drink právě z rumu, medu nebo melasy a citronové šťávy. Teď už se často prodávají různé „mutace“ s maracujou, pomerančem, nebo třeba kiwi. Mně nejvíc chutnala maracujová. Počítejte ale s tím, že každá sklenička Ponchy je opravdu silný drink. Kupujte v baru čerstvě připravenou a vyhněte se předmíchaným v lahvím.

Milovníci, nebo spíš milovnice, sladkých drinků musí ochutnat Nikitu. Je to taková sladší Pina Colada se složením, které zní naprosto šíleně: Víno, pivo, ananasová šťáva, vanilková nebo ananasová zmrzlina. V restauracích často dělají zjednodušenou verzi, kdy nápoj obsahuje jen víno, ananasovou šťávu a ananasovou zmrzlinu. Ať to zní sebevíc divně, mně to naprosto zachutnalo a několika dalším s naší skupiny taky.

Vlevo nahoře a uprostřed: Nikita
Vlevo dole a vpravo: Poncha

V neposlední řadě se zaměřte na vína. Madeira má spoustu vín, ochutnávejte všechna a nezapomeňte na zelená lehoučká vína k rybě, ale i typická dezertní. Na jejich ochutnávku můžete vyrazit přímo v centru Funchalu.

Pokud jste na limonády, objednejte si Brisu. Je sice sladší (ale to je pro mě asi každá limča), ale třeba maracujová určitě stojí za to. Ledová je výborná na kocovinu, po degustaci vína nebo rumu :D A když už jsme u toho sladšího pití, na posezení ve stínu na pláži se skvěle hodí Sangria.

Vlevo nahoře: bílá sangria
Vpravo nahoře: Brisa limonáda
Dole: Čerstvě vylisovaná šťáva z cukrové třtiny

Tak co, už máte chuť zakousnout se do Madeiry? :) A pokud jste tam už byli, co vám chutnalo nejvíc?

Komentuj:

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.