Po Evropě

Barcelona: Tady nám chutnalo a támhle jsme spali

Už jste četli můj článek o kavárnách v Barceloně? Tak podobně tomu bylo i s jídlem. Měla jsem fakt dlouhej seznam toho, co stojí za ochutnání – ukázalo se totiž, že Barcelona je opravdu ráj pro foodies. Když jsem doma seznam chystala, upadala jsem do deprese, že necelé 3 dny jsou sakra málo a že nevím, co teda upřednostnit a co třeba ochutnat zase příště. A tady máte výsledek. Tohle jsme stihi a tady nám chutnalo:

GULA bar – nic moc světlo, takže se mi fotky jídla extra nepovedly a taky jsem vyfotila asi jen třetinu toho, co jsme snědli :D

GULA Bar

GULA bar mi okamžitě padl do oka. Když jsem ho poprvé viděla na Instagramu, hned zaujal místo v mém seznamu. Napsala jsem proto své „spojenkyni“, barcelonské foodblogerce, abych se ujistila, jestli tam má smysl jít. „Je to můj nejoblíbenější podnik, rozhodně ho vyzkoušejte!“, zněla její odpověď. A tak jsem obratem přes internet rezervovala stůl. GULA znamená španělsky „obžerství“ a to by tak vystihovalo naší objednávku. Když jsme v rámci objednávání byli asi ve třetině, číšník se vyděšeně zeptal: „Are you sure?“. To nás pobavilo, ale i tak jsme doobjednali vše, co se nám líbilo. A rozhodně to nebyla chyba. Měli jsme tapas i větší chody, všechno moderně pojaté a trochu šmrnclé asií. Asi nemá smysl popisovat konkrétní chody, protože menu často mění, ale můžeme říct, že GULA byl doopravdy nejlepší z podniků, co jsme vyzkoušeli. Atmosféra, jídlo i víno. Všechno naprosto boží. Jen dezert už se do nás nevešel, to byla trochu škoda.

GULA bar je neformální, ne moc velká restaurace s otevřenou kuchyní plnou potetovaných kuchařů, s vtipným týpkem na pace a najdete ji na adrese Carrer del Dr. Rizal, 20. Až na web půjdete udělat rezervaci, mrkněte na menu. Aktuální tam mají vždy uvedeno. A ještě jeden tip: nedělejte rezervaci na bar u kuchyně. Ačkoliv to působí, že budete koukat kuchařům pod ruce, ve finále budete koukat do zdi :) Já rezervla místo u okna a tam se nám líbilo moc.

Brunch and Cake – Na fotce jsou vejce Benedict, Rafaello Acai bowl a míchaná vajíčka

Brunch & Cake

Brunch and Cake má několik poboček. My si oblíbili tu na adrese Enric Granados 19, protože byla nejblíž k našemu hotelu (poblíž najdete i moc hezkou kavárnu Cosmo, viz seznam kaváren). Menu je složené ze sladkého, slaného, veganského, paleo, ale i z jídel, co jsou opravdu spíš obědová, jako třeba burrito. Prostředí je naprosto „instafriendly“. A taky se na něj stojí fronta. Když přijdete brzy (cca do 9:30), do 5 minut si pravděpodobně sednete, ale později můžete čekat i 30 minut a hladově koukat na šťastlivce, co dostali místo v okně plném květin (třeba na nás, tyhle TOP místa jsme vyhráli oba dny). Každá porce je naprostá pecka, nebo alespoň to, co jsme stihli ochutnat. Pecka chuťově a ještě větší pecka vzhledově. Nebo naopak? No, prostě boží. Hodně věcí barví modrou spirulinou nebo práškem z řepy, používají fialové brambory, vykrajují písmenka z ovoce… takže efekt vážně maximální. Ať si dáte cokoliv, nepochybuju, že to budete fotit a že vám to zachutná. Navíc je vše tak nějak zdravé, ale úplně nenásilně. Já měla jeden den acai rafaello smoothie bowl a druhý den krevetové benedicty.

Bohl – nahoře Acai bowl a dole korejská ovesná kaše

Bohl

Když už jsme u snídaní, poslední den jsme zašli do Bohl. Je to o hodně klidnější místo, než Brunch&Cake, nestojí se fronty, ale také je smaozřejmě „obyčejnější“. Každopádně pokud chcete trošku klidu a něco zdravého, můžete sem vyrazit na smoothie bowl, nebo jakoukoliv jinou bowl, protože se na ně specializují. Oba jsme si dali ovocnou smoothie bowl a dohromady ještě korejskou ovesnou kaši a ta byla fakt zajímavá. Na mě až moc, ale Ondrovi to chutnalo. Prostor je takový chladnější, betonový a trošku připomíná kavárnu Místo. Jediné, co se mi nelíbilo bylo to, že smoothies mixovali v hlavní části podniku, takže jakmile přišla objednávka, chvíli jsme si vůbec nemohli povídat, protože byl neuvěřitelný hluk. Ale tak i vzájemné ticho je někdy v partnerském vztahu prospěšné, žejo. Musíme hledat pozitiva. Jo a mají dobrou kávu!

Fat Barbies

Fat Barbies

Čerstvé maso na foodie trhu Barcelony! Doslova. Podnik je celkem krátce otevřený a zase mi ho doporučila barcelonská foodblogerka. Je zaměřený na maso (hlavně žebra), uzenou chuť a pickles. Když se posadíte do patra, možná uvidíte do otevřené kuchyně, odkud se line neuvěřitelně uzená vůně. Objednali jsme si dva masové hlavní chody a k nim asi 5 různých příloh, protože jsme chtěli ochutnat. Co vám budu povídat, na dezert zase nezbylo místo, ale byla to teda lahoda. Pokud jste masožravci a chcete se zašít do temného prostoru vonícího kouřem a jíst umaštěnýma rukama ze smaltovaných talířů, tohle je to místo.

Když se vám tu zalíbí, zkuste ještě restauraci Olofson (tady máte odkaz na web, ale mrkněte spíš na jejich Instagram, tam uvidíte víc),která by měla být na podobném principu a navíc s velkým výběrem piv a s hudebním programem. Tam my ale bohužel zajít nestihli.

Koku Kitchen Ramen

Koku Kitchen Ramen

Ramen máme rádi a v Praze na ně cíleně chodíme, to už víte. Takže když jsem na Instagramu sledovala anketu, kde lidi z Barcelony hlasovali, jaký ramen mají nejradši, hned jsem vítěze psala na seznam. Koku Kitchen najdete v zapadlé uličce, kde byste ho normálně ani nehledali, každopádně cestou k plážím se tam stavte. Ramen byl skvěle ochucený, kimchi taky fajn! Příště bych určitě ochutnala i Gyoza knedlíčky, vypadaly báječně. A vtip na závěr: Točí tam Plzeň! :D

Pastrami Smokehouse Bar

Přiznám se, že jsem tady od jídla očekávala hodně, asi tak něco, jako kdybych šla do Naše Maso, ale ve výsledku to zas taková pecka nebyla. Jedná se o bar, kde dělají vlastní pastrami a dávají ho do různých sendvičů, ale všechno to jsou spíš takové chuťovky ke drinku. Takže pokud si chcete jít popít a u toho pojíst, tady si pojíte dobře. Asi tak bych to nazvala. Je to maličký podnik a dominují mu velké, staré lednicové dveře. To je ale překvapení, když zjistíte, že se lednice najednou otevřela a vylezli z ní lidé! A další přicházejí a v lednici mizí! No jo, on se tam neskrývá chlaďák, ale vtipně ukrytý cocktail bar.

Co bude ale podle mě zajímavější, je druhý koncept tohoto podniku a tím je Rooftop Smokehouse – otevírá se jen párkrát za měsíc a jen pro malou skupinu předem přihlášených hostů. Je to taková uzavřená večeře, nebo grilovačka, nebo třeba kurz fermentování zeleniny. V době našeho pobytu se bohužel nic nekonalo, ale láká mě to příště zkusit.

Dobroty z trhu

La Boqueria Mercat

Trhů je v Barceloně víc, ale my byli jen tady. Za prvé jsme ho měli blízko a za druhé jsme na něj často naráželi, když jsme někde o Barceloně četli. Poprvé nás tam cesta svedla v neděli. A podívali jsme se, jak takový trh vypadá, když je zavřeno :D Takže prosím vás, nechoďte tam v neděli. V pondělí už to bylo mnohem lepší. Trh vypadal jako včelí úl. Hemžilo se to lidmi, jeden se tlačil přes druhého, zkrátka pravý mumraj, jaký má na trhu být. Stánky se šunkou, masem, pickles, olivami, vínem, sýry, ovocem, smoothies, s mořskými plody… zkrátka se vším dobrým, co vám může Barcelona nabídnout. A tak jsme se ponořili do davu a lovili. Ulovili jsme spoustu dobrot a pak si je vzali do přilehlé zahrady u knihovny. Takový postup vám můžu doporučit, pokud se taky radši najíte v klidu. Jen pozor, v parku se nesmí pít alkohol. Ale pokud jste sledovali moje stories, nalili jsme si víno do kelímků (za to mě půlka Instagramu sežrala) a nikdo neměl problém. Jo a v zahradě jsou pomerančovníky, takže to tam úžasně voní. No a jestli vam nevadí jíst v mírném chaosu, najezte se přímo na trhu v jedné z „restaurací“ na barové židličce.

Pasáž, kterou se vchází do hotelu. Hotel jsem nefotila, ale fotky na webu odpovíají, tak můžete mrknout.

Cool Rooms hotel

A už se dostáváme k bydlení. Ubytování jsem vybírala strašně dlouho, protože v Barceloně je spousta krásných hotelů a já nevěděla, který dřív. Nakonec to vyhrál hotel Cool Rooms, který mi učaroval minimalistickým vybavením a „mramorovou“ koupelnou s prostornou sprchou. Taky se mi líbila lokalita = v centru (za rohem bylo Satan’s Coffee), super rychlý internet a televize s Netflixem. To jsme nakonec nevyužili, protože se to ovládalo Android tabletem (ano, na pokoji máte po celou dobu k dispozici tablet), se kterým jsem si prostě moc nerozuměla a zas tak moc jsme koukat nepotřebovali, abych se třeba musela jít ptát na recepci :D

Hotel byl úžasně čistý, vše v TOP stavu, protože otevřeli teprve na podzim 2018. Z toho důvodu ještě nemají kuchyň, takže nedělají ani snídně, ale to nám nevadilo, protože jsme stejně chodili na brunch do města. Líbilo se mi, že samozřejmostí byla stále doplňovaná pitná voda v lahvi zdarma a Nespresso na pokoji. Co mě překvapilo, bylo dobré odhlučnění. Jak člověk zavřel okna, neslyšel zvenčí ani „Ň“, což se v centru hodí. Personál a celková komunikace byla strašně přátelská a tak bych hotel hodnotila 9/10. Devět proto, že jsem čekala, že pokoj bude o maliko větší, ale jinak bylo všechno fajn.

 

 

Komentuj:

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.