Letos na Velikonoce je to poprvé, co moc nejíme pečivo, takže nedělám tuny klasické vajíčkové pomazánky. Ale vajíček z koledy je spousta, takže je využívám jinými způsoby. Dneska jsem uděala jarní salát, na kterém vlastně není nic moc speciálního a je dost jednoduchý, ale jako tip na využití vajíček by se možná mohl někomu s vás hodit :) Tak jdeme na něj!
INGREDIENCE:
- 2 salátky little gem
- 1 svazek ředkviček
- 1/2 okurky
- 500 g bílého chřestu
- 1/2 avokáda
- 1/2 jarní cibulky
- 3 hrsti konopných semínek
- 20 g másla
- 1 bílý jogurt
- 1 stroužek česneku
- Sůl
- 6 vajec natvrdo
- 100 g Lučiny
- 4 lžíce Sriracha majonézy
- 1/2 citronu
POSTUP:
- Konopné semínko můžete použít tak, jak ho koupíte, ale pokud chcete, osmahněte ho předem na suché pánvi.
- Salát rozeberte na jednotlivé kousky a vyložte jím celé dno velké, mělké, mísy.
- Na salát poházejte na kolečka nakrájené ředkvičky a na tenké nudličky nakrájenou okurku (můžete předem vyjmout střed, aby salát nebyl moc vodnatý).
- Chřest oškrábejte škrabkou na brambory a odlomte dřevnaté konce. Takto připravený chřest 5 min vařte v osolené vodě, potom pokrájejte na větší kusy a krátce opečte na rozpuštěném másle se solí. Nechte vychladnout.
- Do mísy přidejte chřest a vše zajapejte šťávou z citronu, mírně osolte.
- Jogurt smíchejte s prolisovaným česnekem a troškou soli a ledabyle ho nakapejte na salát. Vše posypejte 2/3 lněných semínek.
- Avokádo pokrájejte na plátky a obalte ve zbylém semínku, poté poklaďte na salát.
- Vajíčka oloupejte a překrájejte na poloviny. Žloutky dejte do vyšší nádoby, ve které se dá šlehat. Přideje k nim Lučinu, špetku soli a Srirachu. Vyšlehejte dohladka.
- Vyšlehané žloutky naplňte do zdobicího sáčku a jeho pomocí jimi naplňte bílky.
- Vejce poklaďte na salát, ještě jednou vše pokapejte citronem a můžete servírovat. Ideálně ho položte doprostřed stolu a jezte společně jen tak z mísy vidličkou :)