Hlavní chody, Ke svačině

Guacamole & čočkový hummus

…aneb když nemáš inspiraci, co na stůl, tohle nikdy neurazí. Je to hrůza, posledný dny (nebo už dokonce týdny) mě nějak moc nebaví vařit a z toho plyne i to, že nemám nápady, co připravit. To asi vypadá dost blbě, číst tohle na blogu, kde je to hodně o jídle. Ale prostě tak to je, co nadělám :D

Tyhle dvě dobroty jsou už tak profláklé, že jsem je sem původně ani nechtěla sepisovat, ale na Instagramu jste mi psali, že byste recept na guacamole a hummus z čočky i tak rádi. Oboje se dá jíst samozřejmě s pečivem, s nakrájenou zeleninou, ale klidně i s hranolkama (třeba zeleninovýma z trouby) nebo bramborovejma placičkama, nebo to třeba zamotat do tortily. Možností je tolik!

PS: Množství v receptu bylo pro nás 2 k večeři, ale pokud to chcete dělat jako pohoštění pro návštěvu, kdy si každej zobne, klidně to vystačí i pro mnohem víc lidí.

ČOČKOVÝ HUMMUS

INGREDIENCE :

  • 1 plechovka sterilované čočky (nebo si uvařte domácí – libovolnou, klidně červenou a vařte ji hodně doměkka ve vývaru)
  • 2 stroužky česneku bez středů
  • 1/4 červené cibule
  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce tahini pasty
  • Hrst čerstvého koriandru
  • Špetka chilli
  • Špetka římského kmínu
  • Špetka soli a čerstvě mletého pepře
  • Špetka uzené sladké papriky
  • Šťáva z 1/2 limetky

POSTUP:

  1. Do výkonného mixéru vložte úplně všechny uvedené ingredience a vymixujte hladkou směs.
  2. Načančejte na talíř, pokapejte oliváčem a ozdobte podle vlastní fantazie mletou paprikou, koriandrem a vším dalším, co se vám ještě líbí.
  3. A máte hotovo, to je vážně celé. Až se za to stydím to sem psát :D

TIP: Pokud vám nedělá dobře syrová cibule a česnek, osmahněte je nejdřív na troše oleje na pánvičce. Klidně osmahněte i s kořením, zase to udělá jinou chuť.

GUACAMOLE

„Gváčko“ nikdy nedělám přesně stejně, vždycky to tam všechno házím tak nějak od oka a podle chuti, tak snad se mi ten přibližnej odhad podařil :D To zní jako nejprofesionálnější recept roku.

INGREDIENCE:

  • 3 měkká, dobře zralá avokáda
  • Hrst cherry rajčátek
  • 1/2 limetky
  • Hrst čerstvého koriandru
  • Kousek čerstvého chilli (podle toho, jak moc máte rádi pálivé)
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • Sůl, pepř
  • Olivový olej

POSTUP:

  1. Avokáda vyloupněte do misky a vidličkou rozmačkejte „na kaši“.
  2. Přidejte nadrobno nakrájená rajčátka, koriandr, šalotku, chilli a prolisovaný česnek.
  3. Vše dobře promíchejte a poté dochuťte solí, pepřem a limetovou šťávou.
  4. Nandejte na talíř, ozdobte a potom povrch pokapejte olivovým olejem.

TIP: Guacamole podávejte hned, protože avokádo postupně začne hnědnout. Pokud potřebujete, aby vám vše vydrželo nějakou chvíli zelené, uchovejte guacamole v úzké a vyšší nádobě, třeba ve skleničce a povrch zalijte olivovým olejem, aby k dipu nemohl vzduch. Taky se často radí nechat uvnitř pecku z avokáda, ale postup se skleničkou je jistotka.

Komentuj:

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.