Takže. Tenhle recept vzniknul úplně náhodou a je to konzistencí spíš pastýřský koláč, ale chutí spíš lasagne :D Původně jsem se totiž chystala udělat paleo pastýřský koláč podle Yummy Mummy Foodie, ale pak se to nějak zvrtlo, protože na lince stála flaška červenýho a já si vzpomněla, jak strašně miluju chuťovou kombinaci hovězího masa a červenýho vína a v tu ránu se mi vybavily lasagne a s paleo pastýřákem byl konec. Každopádně byla to velká dobrota a tak si tu ukládám recept na příště, ať si to můžem udělat znovu.
INGREDIENCE (4 porce):
- 500 g mletého hovězího masa
- 2 cibule
- 3 mrkve
- 1 bílá petržel
- 2 řapíky celeru
- 6 stroužků česneku
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 250 ml červeného vína
- 20 g uzeného špeku
- Sůl, pepř
- 2x pořádná hrst čerstvé bazalky
- 2 obrovské batáty (nebo několik menších)
- cca 100 g másla
- cca 200-300 ml mléka
- 50 g balkánského sýra
POSTUP:
- Cibuli nasekejte nadrobno, oškrábanou mrkev a petržel nastrouhejte na hrubém struhadle, celer nakrájejte nadrobno.
- Na pánvi rozehřejte asi 30 g másla spolu s nadrobno nakrájeným špekem. Přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět.
- Přihoďte 3 stroužky česneku, pouze oloupané a rozbité. Chvíli opékejte a vmíchejte mrkev, petržel i celer.
- Osolte, opepřete, zvyšte plamen a důkladně orestujte. Vmíchejte mleté maso, znovu dochuťte solí a pepřem a pokračujte v restování.
- Když je maso propečené, vmíchejte protlak a míchejte tak dlouho, dokud se jeho barva nezmění na oranžovou. Poté vše podlijte vínem a prudce svařte.
- Směs odstavte ze sporáku a přidejte 1 hrst nasekané bazalky. Pokud máte rádi ostrá jídla, přidejte trochu chilli.
- Batáty oloupejte, nakrájejte na kostičky a uvařte v osolené vodě doměkka. Poté je sceďte.
- Batáty vyšlehejte s asi 30 g másla a mlékem na kaši.
- Prolisujte zbylé stroužky česneku, nahrubo nastrouhejte sýr a nakrájejte zbylou bazalku nadrobno. Vše vmíchejte do kaše a tu dochuťte solí a pepřem.
- Do pekáče (já použila velikost asi 20×30 cm) nalijte masovou směs a rozprostřete ji po celém dnu.
- Na masovou směs navrstvěte kaši a její povrch načechrejte vidličkou.
- Navrch poházejte kousky zbývajícího másla a potom vložte pekáč do trouby předehřáté na 185 °C.
- Pečte asi 45 minut, nebo dokud povrch nebude mírně připečený. Já v troubě pustila asi v polovině pečení „větráček“.
TIP: Podávejte s hráškem na másle, s pečeným květákem, s nakládanou řepou a nebo s jakoukoliv jinou zeleninou, kterou máte rádi a bude se vám k tomu hodit :)
Další tip: Pokud to chcete takhle úhledně ukrojit, musíte to nechat vychladit v lednici a pak krájet. Za čerstva se to bude rozpatlávat, takže foodstylingem asi neohromíte, ale netrápila bych se tím.