Hlavní chody

Pastýřské „lasagne“

Takže. Tenhle recept vzniknul úplně náhodou a je to konzistencí spíš pastýřský koláč, ale chutí spíš lasagne :D Původně jsem se totiž chystala udělat paleo pastýřský koláč podle Yummy Mummy Foodie, ale pak se to nějak zvrtlo, protože na lince stála flaška červenýho a já si vzpomněla, jak strašně miluju chuťovou kombinaci hovězího masa a červenýho vína a v tu ránu se mi vybavily lasagne a s paleo pastýřákem byl konec. Každopádně byla to velká dobrota a tak si tu ukládám recept na příště, ať si to můžem udělat znovu.

INGREDIENCE (4 porce):

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 2 cibule
  • 3 mrkve
  • 1 bílá petržel
  • 2 řapíky celeru
  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 250 ml červeného vína
  • 20 g uzeného špeku
  • Sůl, pepř
  • 2x pořádná hrst čerstvé bazalky
  • 2 obrovské batáty (nebo několik menších)
  • cca 100 g másla
  • cca 200-300 ml mléka
  • 50 g balkánského sýra

POSTUP:

  1. Cibuli nasekejte nadrobno, oškrábanou mrkev a petržel nastrouhejte na hrubém struhadle, celer nakrájejte nadrobno.
  2. Na pánvi rozehřejte asi 30 g másla spolu s nadrobno nakrájeným špekem. Přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět.
  3. Přihoďte 3 stroužky česneku, pouze oloupané a rozbité. Chvíli opékejte a vmíchejte mrkev, petržel i celer.
  4. Osolte, opepřete, zvyšte plamen a důkladně orestujte. Vmíchejte mleté maso, znovu dochuťte solí a pepřem a pokračujte v restování.
  5. Když je maso propečené, vmíchejte protlak a míchejte tak dlouho, dokud se jeho barva nezmění na oranžovou. Poté vše podlijte vínem a prudce svařte.
  6. Směs odstavte ze sporáku a přidejte 1 hrst nasekané bazalky. Pokud máte rádi ostrá jídla, přidejte trochu chilli.
  7. Batáty oloupejte, nakrájejte na kostičky a uvařte v osolené vodě doměkka. Poté je sceďte.
  8. Batáty vyšlehejte s asi 30 g másla a mlékem na kaši.
  9. Prolisujte zbylé stroužky česneku, nahrubo nastrouhejte sýr a nakrájejte zbylou bazalku nadrobno. Vše vmíchejte do kaše a tu dochuťte solí a pepřem.
  10. Do pekáče (já použila velikost asi 20×30 cm) nalijte masovou směs a rozprostřete ji po celém dnu.
  11. Na masovou směs navrstvěte kaši a její povrch načechrejte vidličkou.
  12. Navrch poházejte kousky zbývajícího másla a potom vložte pekáč do trouby předehřáté na 185 °C.
  13. Pečte asi 45 minut, nebo dokud povrch nebude mírně připečený. Já v troubě pustila asi v polovině pečení „větráček“.

TIP: Podávejte s hráškem na másle, s pečeným květákem, s nakládanou řepou a nebo s jakoukoliv jinou zeleninou, kterou máte rádi a bude se vám k tomu hodit :)

Další tip: Pokud to chcete takhle úhledně ukrojit, musíte to nechat vychladit v lednici a pak krájet. Za čerstva se to bude rozpatlávat, takže foodstylingem asi neohromíte, ale netrápila bych se tím.

Komentuj:

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.