Blíží se Velikonoce, tak bude brzy internet vřít zelenými recepty. Né, že bych se tak svědomitě připravovala, ale prostě jsem vařila polévku ze špenátu a ta barvička ve mně probudila takovou nějakou jarní náladu. A protože je strašně snadná, rychlá a dokonce i dobrá, chtěla jsem si tu odložit recept na příště. Třeba zrovna na ten Zelenej čtvrtek.
INGREDIENCE (2 velké porce):
- 300 g čerstvého špenátu
- 700 ml vývaru
- 1 cibule
- 30 g másla
- 2 stroužky česneku
- 150 ml 30% smetany
- Muškátový oříšek
- Sůl, pepř
- Na podávání: plátky mandlí, čerstvé ředkvičky, nebo strouhaný sýr (třeba čedar)
POSTUP:
- V hrnci rozehřejte máslo a na něm nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přihoďze špenát, podlijte naběračkou vývaru a nechte pod pokličkou zvadnout.
- Přilijte zbytek vývaru, smetanu, prolisujte česnek, osolte, opepřete a nastrouhejte do polévky kus muškátového oříšku.
- 10 minut vařte a poté odstavte. Asi 1/2 polévky odeberte a rozmixujte dohladka, poté vše zpět smíchejte dohromady.
- Jednotlivé porce ozdobte čerstvou ředkvičkou, orestovanými plátky mandlí a nebo strouhaným sýrem.