Dneska jsme měli k obědu takovou tu víkendovou klasiku, roštěnky. Na tomhle jídle mě baví hned několik věcí. První je ta, že mi moc chutnaj, to je jasný. Pak to má ale i další výhody – třeba, že na ně potřebujete děsně málo ingrediencí a taky že celkově nedaj moc práce. A přitom je vaříme tak málo! Já je dělala naposledy snad před rokem. Tak hurá na ně.
PS: Ve většině receptů najdete mouku, ale tenhle je bez ní a i tak je omáčka krásně hustá.
INGREDIENCE (3 větší porce, nebo 4 menší):
- 600 g hovězí roštěné (nebo hovězí zadní)
- 600 g červené cibule
- 100 g másla
- Olej
- Sůl, pepř
- 4 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- Snítka tymiánu
- Můžete a nemusíte: 2 stroužky česneku, 200 g žampionů
POSTUP:
- Maso nakrájejte na 1 cm tlusté plátky a naklepejte ho. Každý plátek z obou stran osolte a opepřete.
- V hrnci rozehřejte olej a zprudka na něm zatáhněte postupně všechny plátky masa (z každé strany). Každý zatažený plátek odložte stranou.
- Až zatáhnete všechno maso, snižte teplotu a v hrnci rozehřejte máslo. Až se rozpustí, přidejte nadrobno nasekanou cibuli.
- Cibuli pomalu a dlouze opékejte. Nakonec by měla mít spíše hnědou barvu, ale nesmí být připálená ani křupavá.
- K cibuli naskládejte maso a vše zalijte vodou (nebo vývarem) tak, aby maso bylo ponořené.
- Přidejte koření, osolte, přiklopte a na mírném stupni nechte dusit 1,5-2 hodiny. Já nechala dusit spíš 2, protože mám ráda, když se maso rozpadá a navíc ho s námi pak snadno může jíst i Tonda.
- Na závěr vyndejte maso a všechno koření a tyčovým mixérem část omáčky rozmixujte, aby se zahustila. Můžete rozmixovat i všechnu, ale já ráda nechávám trochu struktury.
- KROK NAVÍC, POKUD CHCETE RECEPT OZVLÁŠTNIT: Pokud chcete, teď přidejte 2 prolisované stroužky česneku a naplátky nakrájené houby. Nechte provařit do změknutí hub.
- Podávejte s rýží. My měli s asijskou lepkavou a vařila jsem ji s bobkovým listem a novým kořením, aby voněla podobně, jako omáčka.