Hlavní chody

Hovězí roštěnky

Dneska jsme měli k obědu takovou tu víkendovou klasiku, roštěnky. Na tomhle jídle mě baví hned několik věcí. První je ta, že mi moc chutnaj, to je jasný. Pak to má ale i další výhody – třeba, že na ně potřebujete děsně málo ingrediencí a taky že celkově nedaj moc práce. A přitom je vaříme tak málo! Já je dělala naposledy snad před rokem. Tak hurá na ně.

PS: Ve většině receptů najdete mouku, ale tenhle je bez ní a i tak je omáčka krásně hustá.

INGREDIENCE (3 větší porce, nebo 4 menší):

  • 600 g hovězí roštěné (nebo hovězí zadní)
  • 600 g červené cibule
  • 100 g másla
  • Olej
  • Sůl, pepř
  • 4 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • Snítka tymiánu
  • Můžete a nemusíte: 2 stroužky česneku, 200 g žampionů

POSTUP:

  1. Maso nakrájejte na 1 cm tlusté plátky a naklepejte ho. Každý plátek z obou stran osolte a opepřete.
  2. V hrnci rozehřejte olej a zprudka na něm zatáhněte postupně všechny plátky masa (z každé strany). Každý zatažený plátek odložte stranou.
  3. Až zatáhnete všechno maso, snižte teplotu a v hrnci rozehřejte máslo. Až se rozpustí, přidejte nadrobno nasekanou cibuli.
  4. Cibuli pomalu a dlouze opékejte. Nakonec by měla mít spíše hnědou barvu, ale nesmí být připálená ani křupavá.
  5. K cibuli naskládejte maso a vše zalijte vodou (nebo vývarem) tak, aby maso bylo ponořené.
  6. Přidejte koření, osolte, přiklopte a na mírném stupni nechte dusit 1,5-2 hodiny. Já nechala dusit spíš 2, protože mám ráda, když se maso rozpadá a navíc ho s námi pak snadno může jíst i Tonda.
  7. Na závěr vyndejte maso a všechno koření a tyčovým mixérem část omáčky rozmixujte, aby se zahustila. Můžete rozmixovat i všechnu, ale já ráda nechávám trochu struktury.
  8. KROK NAVÍC, POKUD CHCETE RECEPT OZVLÁŠTNIT: Pokud chcete, teď přidejte 2 prolisované stroužky česneku a naplátky nakrájené houby. Nechte provařit do změknutí hub.
  9. Podávejte s rýží. My měli s asijskou lepkavou a vařila jsem ji s bobkovým listem a novým kořením, aby voněla podobně, jako omáčka.

Komentuj:

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.