Když Ondra pořídil Anovu, malý přístroj na domácí přípravu pokrmů metodou sous-vide, vůbec mě nenapadlo, že to vlastně doma používá tolik lidí! Sdílela jsem to na Instagramu a hned se mi ozvala celá tlupa „sůvíčkářů“. A když jsem pak sdílela tenhle bůček, sůvíčkáři chtěli recept! Tak tady je.
V ČEM JE TENHLE BŮČEK JINÝ DÍKY SOUS-VIDE?
Určitě by šel připravit i v troubě, ale bude to zase o něčem jiném. Bůček připravovaný v sous-vide úžasně natáhne chuť marinády, libová část je šťavnatá a tučná část přímo exploduje a rozpustí se v puse. No – symfonie.
CO K NĚMU JÍST?
Nejlepší je udělat si bao knedlíčky, nakrájet bůček na malé čtverečky a podávat ho v bao knedlíčku spolu s omáčkou, čerstvým koriandrem, opraženým sezamem a čerstvými kyselými okurkami. My ale teď nejíme tu mouku, tak jsme to jedli s jasmínovou rýží. Každopádně i tak vám sem recept na čínské bao dám, protože jsem ho dělala před pár lety a bylo to boží.
PS: nejedná se o žádný autentický asijský recept, ale o „frýstajl“ podle mě. Jako vždycky.
JO! A pokud pojedete do Londýna, zajděte si na bůček v bao knedlíčku do BAO LONDON. Tam je maj do ko na lý!!!
ZAČNEME BŮČKEM!
INGREDIENCE:
- 1 kg bůčku (když s kůží, jedině dobře)
- 10 lžic sójové omáčky
- 4 lžíce rybí omáčky
- Šťáva z 1/2 limety
- 5 stroužků česneku
- 4 cm zázvoru
- Pokud máte rádi pálivé, tak chilli
- Pokud jíte cukr, přidejte lžičku třtinového
- Hrst čerstvého koriandru
- Sůl, pepř
POSTUP:
- Do vakuovacího sáčku nalijte sójovou a rybí omáčku, šťávu z limety, přidejte rozdrcený česnek, nastrouhaný zázvor, celý koriandr a případně chilli.
- Bůček ze všech stran osolte a opepřete a poté ho vložte do sáčku, kde ho „obalte“ ve vzniklé marinádě.
- Maso v marinádě zavakuujte a poté v sous-vide nechte táhnout na 80 °C asi 8 hodin.
- Po dokončení otevřete sáček a šťávu vylijte do rendlíku. Zredukujte ji dohusta a rozmixujte.
- Maso vložte na pekáč kůží nahoru a na 220 °C vypečte dokřupava (asi 20 min). Já jsem na finále zapla i funkci gril.
- Před podáváním bůček nechte chvilku odpočinout a potom ostrým nožem krájejte na tenké plátky.
SVĚŽÍ KYSELÉ OKURKY
Už ani nevím, kde jsem se je kdy naučila, ale miluju je!
INGREDIENCE:
- 1 salátová okurka
- 250 ml horké vody
- 100 ml rýžového octa
- 1 lžička rybí omáčky
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžíce cukru, pokud ho jíte, jinak nedávejte
POSTUP:
- Okurku nakrájejte na co nejtenčí plátky.
- Smíchejte všechny zbylé suroviny a vzniklým nálevem zalijte okurky.
- Zavřete do sklenice a uložte do lednice.
- Podávat můžete třeba za 8 hodin, až se vám dodělá bůček, ale jsou dobré i odleželé několik dní.
BAO KNEDLÍČKY
INGREDIENCE (asi 18 ks):
- 530 g hladké mouky
- 1 lžíce cukru
- 1 balíček sušeného droždí
- 1 balíček kypřícího prášku
- 70 ml mléka
- 220 ml vlažné vody
- 1 lžíce sezamového oleje (může být i slunečnicový)
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžíce rýžového octa
POSTUP:
- Všechny suroviny nasypte do mísy robota a nechte těsto hákem zadělávat na střední otáčky asi 5 minut, dokud nebude hezky hladké a pružné (můžete i ručně, ale dá to zabrat – asi 15 min tvrdé práce).
- Hotové těsto vyklopte na pomoučněnou plochu a rukama ho ještě propracujte.
- Potom z něj vytvarujte kouli, tu poprašte moukou a uložte do čisté mísy. Zabalte fresh folií a nechte těsto kynout na teplém místě asi 1,5 hod.
- Vykynuté těsto vyválejte na placku silnou asi 4 mm. Z placky (např. skleničkou) vykrajujte kolečka o průměru asi 10 cm.
- Každé kolečko přehněte napůl a prsty lehce stlačte – musí držet přehnuté, ale zároveň se nesmí úplně slepit (v případě potřeby uvnitř poprašte trochou mouky, nebo potřete olejem).
- Nechte knedlíčky ještě chvilku ležet v teple na kuchyňské lince a zatím si připravte parní lázeň. Já použila obyčejný český napařovák a hrnec, ale líp vám to určitě půjde s tradičním asijským napařovákem na knedlíčky. Npařovák je dobré lehce vyložit pečicím papírem.
- Postupně do napařováku ukládejte knedlíčky tak, aby se nedotýkaly, hrnec přiklopte poklicí a nechte knedlíčky, ať se párou uvaří. Bude to trvat asi 10 minut, ale raději si to na první várce otestujte – někdy to je rychlejší, jindy to trvá déle. Jinak ale během vaření raději moc neotevírejte, protože vám knedlíčky splasknou.
- Knedlíčky jsou hotové, když se po stlačení prsty vrací do původního tvaru. Nevařte je ale příliš dlouho, jinak budou tuhé.