Hlavní chody

Asijský sous-vide bůček, bao knedlíčky a svěží kyselá okurka

Když Ondra pořídil Anovu, malý přístroj na domácí přípravu pokrmů metodou sous-vide, vůbec mě nenapadlo, že to vlastně doma používá tolik lidí! Sdílela jsem to na Instagramu a hned se mi ozvala celá tlupa „sůvíčkářů“. A když jsem pak sdílela tenhle bůček, sůvíčkáři chtěli recept! Tak tady je.

V ČEM JE TENHLE BŮČEK JINÝ DÍKY SOUS-VIDE?

Určitě by šel připravit i v troubě, ale bude to zase o něčem jiném. Bůček připravovaný v sous-vide úžasně natáhne chuť marinády, libová část je šťavnatá a tučná část přímo exploduje a rozpustí se v puse. No – symfonie.

CO K NĚMU JÍST?

Nejlepší je udělat si bao knedlíčky, nakrájet bůček na malé čtverečky a podávat ho v bao knedlíčku spolu s omáčkou, čerstvým koriandrem, opraženým sezamem a čerstvými kyselými okurkami. My ale teď nejíme tu mouku, tak jsme to jedli s jasmínovou rýží. Každopádně i tak vám sem recept na čínské bao dám, protože jsem ho dělala před pár lety a bylo to boží.

PS: nejedná se o žádný autentický asijský recept, ale o „frýstajl“ podle mě. Jako vždycky.

JO! A pokud pojedete do Londýna, zajděte si na bůček v bao knedlíčku do BAO LONDON. Tam je maj do ko na lý!!!

ZAČNEME BŮČKEM!

INGREDIENCE:

  • 1 kg bůčku (když s kůží, jedině dobře)
  • 10 lžic sójové omáčky
  • 4 lžíce rybí omáčky
  • Šťáva z 1/2 limety
  • 5 stroužků česneku
  • 4 cm zázvoru
  • Pokud máte rádi pálivé, tak chilli
  • Pokud jíte cukr, přidejte lžičku třtinového
  • Hrst čerstvého koriandru
  • Sůl, pepř

POSTUP:

  1. Do vakuovacího sáčku nalijte sójovou a rybí omáčku, šťávu z limety, přidejte rozdrcený česnek, nastrouhaný zázvor, celý koriandr a případně chilli.
  2. Bůček ze všech stran osolte a opepřete a poté ho vložte do sáčku, kde ho „obalte“ ve vzniklé marinádě.
  3. Maso v marinádě zavakuujte a poté v sous-vide nechte táhnout na 80 °C asi 8 hodin.
  4. Po dokončení otevřete sáček a šťávu vylijte do rendlíku. Zredukujte ji dohusta a rozmixujte.
  5. Maso vložte na pekáč kůží nahoru a na 220 °C vypečte dokřupava (asi 20 min). Já jsem na finále zapla i funkci gril.
  6. Před podáváním bůček nechte chvilku odpočinout a potom ostrým nožem krájejte na tenké plátky.

SVĚŽÍ KYSELÉ OKURKY

Už ani nevím, kde jsem se je kdy naučila, ale miluju je!

INGREDIENCE:

  • 1 salátová okurka
  • 250 ml horké vody
  • 100 ml rýžového octa
  • 1 lžička rybí omáčky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce cukru, pokud ho jíte, jinak nedávejte

POSTUP:

  1. Okurku nakrájejte na co nejtenčí plátky.
  2. Smíchejte všechny zbylé suroviny a vzniklým nálevem zalijte okurky.
  3. Zavřete do sklenice a uložte do lednice.
  4. Podávat můžete třeba za 8 hodin, až se vám dodělá bůček, ale jsou dobré i odleželé několik dní.

BAO KNEDLÍČKY

INGREDIENCE (asi 18 ks):

  • 530 g hladké mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 1 balíček kypřícího prášku
  • 70 ml mléka
  • 220 ml vlažné vody
  • 1 lžíce sezamového oleje (může být i slunečnicový)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce rýžového octa

POSTUP:

  1. Všechny suroviny nasypte do mísy robota a nechte těsto hákem zadělávat na střední otáčky asi 5 minut, dokud nebude hezky hladké a pružné (můžete i ručně, ale dá to zabrat – asi 15 min tvrdé práce).
  2. Hotové těsto vyklopte na pomoučněnou plochu a rukama ho ještě propracujte.
  3. Potom z něj vytvarujte kouli, tu poprašte moukou a uložte do čisté mísy. Zabalte fresh folií a nechte těsto kynout na teplém místě asi 1,5 hod.
  4. Vykynuté těsto vyválejte na placku silnou asi 4 mm. Z placky (např. skleničkou) vykrajujte kolečka o průměru asi 10 cm.
  5. Každé kolečko přehněte napůl a prsty lehce stlačte – musí držet přehnuté, ale zároveň se nesmí úplně slepit (v případě potřeby uvnitř poprašte trochou mouky, nebo potřete olejem).
  6. Nechte knedlíčky ještě chvilku ležet v teple na kuchyňské lince a zatím si připravte parní lázeň. Já použila obyčejný český napařovák a hrnec, ale líp vám to určitě půjde s tradičním asijským napařovákem na knedlíčky. Npařovák je dobré lehce vyložit pečicím papírem.
  7. Postupně do napařováku ukládejte knedlíčky tak, aby se nedotýkaly, hrnec přiklopte poklicí a nechte knedlíčky, ať se párou uvaří. Bude to trvat asi 10 minut, ale raději si to na první várce otestujte – někdy to je rychlejší, jindy to trvá déle. Jinak ale během vaření raději moc neotevírejte, protože vám knedlíčky splasknou.
  8. Knedlíčky jsou hotové, když se po stlačení prsty vrací do původního tvaru. Nevařte je ale příliš dlouho, jinak budou tuhé.

Komentuj:

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.