Hlavní chody, Ke svačině

Gravlax a bramborové trojúhelníčky

Už před delší dobou jsme doma koukali na vánoční speciál Jamieho Olivera a dostali hroznou chuť na gravlax. Sice to trvalo, než jsme se do toho pustili, ale přece se povedlo! Sice můj recept určitě nebude úplně tradiční a taky zatím neumím krájet tak hezky natenko, ale řekla bych, že i tak se povedl a rozhodně si ho uděláme znovu. Co je na mém podání ale jinak je hlavně to, že je bez cukru (většinou se dává cukru celkem hodně), že k němu mám jogurtový dip a taky něco na „přikousnutí“, co není pečivo.

Než se pustíte do přípravy, kupte kvalitního lososa. Určitě dbejte na čerstvého lososa v dobré kvalitě, přecejen ho budete jíst syrového. Já ryby na sushi a nebo jinou syrovou přípravu kupuju nejradši v Makru, protože když jsem kdysi v rámci nějakých pracovních záležitostí měla možnost nahlédnout pod pokličku toho, jak se u nich ryby kontrolují, skladují a jak rychle se dostanou na pult, vyrobili si ve mně důvěru. Ale když nemůžu zrovna do Makra, objednám co nejlepšího lososa na Rohlíku nebo na Košíku. Často tam je nějaký, který má přímo v popisu, že se na podávání za syrova hodí. To jsou jen takové tipy, kde rychle a snadno takovou rybu sehnat, ale existuje spousta obchodů, kde se nemusíte ničeho bát.

INGREDIENCE NA GRAVLAX:

  • 600 g filetu lososa
  • Velká hrst najemno nasekaného kopru (nebo koriandru, obojí chutná super)
  • 50 g hruběji mleté soli (pokud máte hrubozrnnou, trochu ji pomelte v hmoždíři a bude akorát)
  • Šťáva a kůra z 1/2 citronu
  • TIP: pokud použijete koriandr, přidejte 1 lžičku jemně strouhaného zázvoru

POSTUP:

  1. Rybu osušte papírovou utěrkou a položte ji do misky s rovným dnem (používám takovou tu obyčejnou, skleněnou zapékací misku z IKEA).
  2. Smíchejte sůl, bylinky, citron a kůru a vše rozvrstvěte po celé ploše lososa, i po krajích.
  3. Rybu přikryjte potravinovou folií a dobře zatěžkejte (já na ní položila stejnou zapékací misku a do ní 2 l Jagermeistera :D).
  4. Uložte do lednice a 2-3 dny vydržte. To je nejtěžší krok celého receptu.
  5. Po uplynutí této doby rybu vyjměte a krátce opláchněte sůl, poté dosucha otřete papírovou utěrkou. Nevadí, když tam něco zůstane, hlavně rybu dlouze nemáčejte.
  6. Opatrně odřízněte z filetu kůži a proti vláknu nakrájejte maso na co nejtenčí plátky. Chce to opravdu ostrý nůž. Já si před krájením rybu ještě rozdělila na dva díly, aby jednotlivé kousky nebyly tak dlouhé (nešlo mi pak krájet natenko, nejsem v tom totiž ještě tak zručná).
  7. Před podáváním můžete posypat čerstvě nasekanou bylinkou.

BRAMBORY NA PŘIKUSOVÁNÍ

Často slýchám (a nezáleží na receptu): „Když já si to neumím představit bez pečiva.“ … A já to chápu, protože ke spoustě jídel to pečivo prostě tak nějak patří. I mně někdy chybí. Ale věřte, že s těmito bramborovými trojúhelníčky si možná na pečivo ve spojitosti s tímto jídlem ani nevzpomenete.

INGREDIENCE (pro 1 osobu):

  • 2 brambory
  • Sůl, pepř

POSTUP:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a oloupejte brambory.
  2. Brambory nastrouhejte najemno a ochuťte solí a pepřem.
  3. Na plech vyložený pečicím papírem upěchujte brambory do tenoučké placky. Já si je ještě rovnám do obdélníku, aby to vypadalo esteticky, ale není to nutné.
  4. Pečte asi 15-20 minut (dozlatova). Já na pečení pouštím i cirkulaci, ale pokud se mi zdá, že rychle zlátnou, vypínám.
  5. Pokud vám nepůjde placku snadno sundat z pečicího papíru, položte si ji pečicím papírem vzhůru a pomalu ho odlepujte, jako když odlepujete nálepku (nevím, jak lépe to popsat :D)
  6. Na závěr placku rozkrájejte na trojúhelníčky a můžete podávat.

TIP: Pokud se bojíte, že vám nepůjdou brambory odlepit od papíru, lehce papír před pečením potřete olejem

JOGURTOVÝ DIP

Na to ani nebudu psát recept, jen smíchejte jogurt s nasekaným koprem nebo koriandrem, přidejte trošku citronové kůry, špetku soli, pepře a můžete podávat. Pokud máte rádi česnek, můžete ho do tohoto dipu maličko přidat, ale ne moc, ať nepřebíjí ostatní chutě.

1 komentář: „Gravlax a bramborové trojúhelníčky“

  1. Tak lososa já nemůžu ani cítit, ale s těma bramborama je to zajímavý nápad :) já je teda vždycky prostě nakrájela na kolečka, okořenila a upekla, ale tohle by se dalo někdy vyzkoušet :D

Komentuj:

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.