Protože se pořád (už od července, to snad neni možný!) více méně stravuju bez mouky a přidaného cukru, ale zároveň prostě miluju dát si sladkou tečku, nebo něco „dobrýho“ jen tak, vymýšlím si různý alternativní dezertíčky a postupně to fakt tunim, takže už to došlo do stadia, kdy bych si tu docela ráda odložila recept. Z původního banánu s jogurtem to totiž nabývá na množství ingrediencí a já si je brzo nebudu pamatovat :D Tak tady je, třeba vám někomu taky zachutná!
Ingredience jsou asi na dvě porce. Můžete si půlku hotového dezertu zavřít do zavařovací sklenice, nechat v lednici a třeba vzít do práce jako svačinu. Klidně nechte uležet do druhého dne – kokos krásně nasákne vodu, chia taky a bude to ještě lepší! Každopádně… já to stejně většinou jím hned po dokončení, protože na to mám prostě chuť.
PS: Je to fakt strašně jednoduchej recept, žádná vysoká gastronomie, tak to berte spíš jako tip na zdravější mlsání.
INGREDIENCE (na 2 porce)
- 1 vanička polotučného tvarohu
- 2 lžíce stouhaného sušeného kokosu
- 2 lžičky holandského kakaa
- 1 měkká hruška
- Hrst nesolených pistácií
- 1 lžíce chia semínek
- 1 lžíce goji
- 2 datle medjoul
- Další ovoce, které máte rádi – na ozdobení
POSTUP:
- Do misky vyklopte tvaroh a smíchejte ho s kokosem, kakaem a chia.
- Hrušku zbavte středu a nakrájejte ji nadrobno, stejně tak datle zbavte pecek a nakrájejte je na maličké kousky. Vmíchejte do tvarohu.
- Pistácie nasekejte na hrubo a spolu s goji je také vmíchejte do tvarohu.
- Rozdělte na dvě porce, ozdobte vaším oblíbeným ovocem a podávejte, nebo v zavařovačce schovejte do lednice na později. Pokud to chcete servírovat, jako já na fotce, tak pomocí dvou lžiček tvarujte malé „nočky“, které poklaďte na talíř a ozdobte.
TIP: Můžete přidat libovolné ořechy (klidně je předem opražte), rozmačkaný banán místo hrušky, ořechové máslo…
A ještě jeden tip na závěr – můžete přidat ještě více kokosu, případně kokosovou moučku nebo mandlovou mouku a pak můžete tvarovat kuličky ručně. Jednotlivé kuličky obalíte v dalším kokosu, nasekaných oříškách, nebo třeba v kakau a můžete to podávat třeba i jako netradiční vánoční cukroví (pak bych doporučila přihodit ještě nějakou skořici, aby to bylo vánočnější).