Hlavní chody

Husťácká zeleninová polévka s kuřecími knedlíčky

Zima. To je období, kdy si polévku dám klidně i k snídani. Miluju je! Ať už se jedná o silný vývar, nějakou pořádnou krémovou a nebo hustou zeleninovou, jako je tahle. Nenajdete v ní žádnou mouku, její hustota je opravdu založená na množství zeleniny a tak to podle mě má být. Jako bonus jsem udělala kuřecí knedlíčky se strouhaným čedarem a ani do nich jsem mouku nedávala, takže recept je kompletně „gluten free“. Recept je super snadný, tak třeba se vám bude hodit dneska k večeři.

A hlavně! V této polévce není nic „špatného“, takže je ideální i pro děti. Já do ní Tondovi udělala ještě těstoviny a strašně mu chutnala.

INGREDIENCE NA POLÉVKU:

  • 3 velké mrkve
  • 1 menší brokolice
  • 5 řapíků celeru
  • 1 střední cuketa
  • Pořádná hrst hrášku (použila jsem mražený)
  • 2 menší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 300 g mraženého listového špenátu
  • 120 ml 30% smetany
  • 50 g másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 l kuřecího vývaru (dá se i voda, ale vývar je vývar)
  • Sůl, čerstvě mletý pepř

IGREDIENCE NA KNEDLÍČKY:

  • 300 g kuřecích prsou
  • 50 g čedaru
  • 1 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl, pepř
  • Hrst čerstvé petržele

POSTUP:

  1. V hrnci rozehřejte máslo s olejem a pomaloučku, na nízkou teplotu na něm nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli spolu s rozbitými stroužky česneku.
  2. Jednu mrkev a jeden řapík celeru nakrájejta nadrobno a pomalu opékejte několik minut spolu s cibulkou a česnekem.
  3. Zbylé mrkve nakrájejte na kolečka, celer na kousky, brokolici rozeberte na malé růžičky, cuketu nakrájejte na menší kostičky.
  4. Přidejte do hrnce všechnu nakrájenou zeleninu, hrášek i špenát a vše zalijte vývarem (nebo vodou). Osolte, dostatečně opepřete.
  5. Přiveďte k varu a vařte do změknutí zeleniny. Poté odstavte a část polévky rozmixujte tyčovým mixerem, aby měla požadovanou hustotu, ale zároveň, aby v ní zůstaly kusy zeleniny. (TIP: pokud nemáte rádi rozvařenější brokolici a cuketu, vařte nejprve jen tvrdší zeleninu a tuto přidejte později – mně to ale nevadí a tak vařím vše naráz).
  6. Vmíchejte do polévky smetanu a pokud je to potřeba dochuťte solí a pepřem. Ještě jednou přiveďte na 5 min k varu a odstavte.
  7. Připravte knedlíčky. Kuřecí maso můžete umlít, rozmixovat a nebo poctivě tak dlouho krájet a sekat nožem, až vznikne fáš. Tak to dělám já.
  8. Přidejte k němu vajíčko, jemně strouhaný čedar, prolisovaný česnek, nasekanou petrželku, sůl a pepř.
  9. Vše promíchejte a v hrnci přiveďte k varu dostatek vody.
  10. Pomocí dvou lžiček vždy tvarujte knedlíček a ten vhoďte do vroucí vody. Opakujte, dokud vám ve vodě neplavou všechny knedlíčky.
  11. Většinou jsou hotové, když plavou na hladině – pár minut je nechte provařit, aby kuřecí maso bylo dostatečně hotové.
  12. Na závěr knedlíčky vyjměte z vody a podávejte v polévce.

 

1 komentář: „Husťácká zeleninová polévka s kuřecími knedlíčky“

Komentuj:

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.