Dezerty, Pro děti

Tondův dort k 1. narozeninám

Tak jsem konečně Toníkovi upekla a předala dort k jeho prvním narozeninám. Asi to znamenalo mnohem víc pro mě, než pro něj. Pro Tondu to bylo jenom “ňam ňam”, ale já se na tu chvíli těšila a představovala si ji snad od jeho narození. 

Když jsem řešila, jak udělat první dort, odrazila jsem se od toho, aby v něm nebylo nic, co zatím Tonda ještě nejí, protože jsem rozhodně nechtěla, aby mu kvůli chvíli patlání se „na fotku“ nebylo pak špatně. A tak jsem vzala recept na dort, který jsem jednou pekla pro nás a překopala ingredience tak, aby tam nebyl například cukr nebo krém, který se pro děti vůbec nehodí. Když se pustíte do dortu podle mého receptu, i vy si ho upravte v závislosti na tom, co váš malý oslavenec už běžně jí.

A co vlastně Toník na dort říkal? Samozřejmě ho nejvíc zaujala svíčka, kterou jsem radši hned zhasla, abysme místo mlsání neřešili spálený prstíčky. To mu ale nevadilo, protože pak objevil ovoce, kterým jsem dort ozdobila a nadšeně se do něj pustil. Samozřejmě až po tom, co jsme ho spolu s dortem usadili do židličky. Kdyby ho degustoval na koberci, kde byl zrovna když jsem s dortem přišla, asi by mi připravil úklidovou zábavu na celé odpoledne :D

Ale teď už k receptu! Co se týká krému, nic speciálního jsem nedělala – Tonda je zvyklý jíst samotný bílý jogurt a tak ani do dortu jsem nevymýšlela žádné slazené varianty. Použila jsem kvalitní bílý jogurt, který je hodně hustý, ale pokud chcete úplně krémovou variantu, nechte ho přes noc v lednici vykapat přes plátýnko, jako když děláte domácí Lučinu.

INGREDIENCE (do formy na dort o průměru asi 16 cm):

  • 3 hodně zralé (klidně až hnědé) banány
  • 1 hrnek špaldové mouky
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • Šťáva z 1 pomeranče
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 vejce
  • Na zdobení: velké balení bílého jogurtu, banán, borůvky, čerstvé maliny, lyofilizované maliny, malé kuličky hroznového vína*

*Použijte ovoce, jaké u vás nejvíc frčí :)

POSTUP:

  1. Formu na pečení vymažte máslem a vyložte pečicím papírem (dělám to tak, protože na máslo papír hezky přilne, omastí se a pak to všechno jde dobře vyklopit a odlepit).
  2. Troubu předehřejte na 180 °C.
  3. Banány rozmačkejte vidličkou na kaši, vmíchejte pomerančovou šťávu a žloutek z vejce.
  4. Z bílku vyšlehejte pevný sníh.
  5. Do banánové směsi vmíchejte mouku se skořicí a jedlou sodou. Na závěr opatrně vmíchejte i sníh.
  6. Těsto nalijte do formy a pečte asi 40 minut, nebo dokud není hotovo – vyzkoušejte pomocí špejle.
  7. Hotový korpus nechte úplně vychladnout a potom ho jednou prokrojte (korpus nebude mít klasickou strukturu, protože je v něm hodně banánů, bude takový „gumovější“, než třeba piškot).
  8. Většinu čerstvých malin rozmačkejte a potřete jimi rozkrojený korpus. Pak na maliny navrstvěte co nejvíce jogurtu a přidejte do něj na kolečka pokrájený banán.
  9. Přiklopte druhou částí korpusu a ten potřete nejdřív tenkou vrstvou jogurtu. Po celém obvodu dortu naskládejte ovoce a do středu pak lžící přidejte tolik jogurtu, kolik se tam vejde, aniž by to steklo.
  10. Dozdobte zbylým ovocem a na závěr vše posypte rozdrcenými lyofilozovanými malinami.

TIP: Nejlepší je dokončit dort až chvíli před podáváním, ale nic se nestane, když bude pár hodin čekat v lednici.

A NA ČEM DORT SERVÍROVAT?

Já ho udělala na kartonovou podložku (prodává se v cukrářských potřebách) a to z toho důvodu, že pokud by to bylo na talíři, asi by se to Tonda snažil vyklopit. Takhle podložku neměl jak chytit a dort tak stál pevně na pultíku židličky.

Komentuj:

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.