Hlavní chody

Gyoza knedlíčky (frýstajl podle mě)

Poprvé jsme je ochutnali v Tokyu. Bylo to v jeden večer, kdy jsme vyrazili do čtvrti Harajuku na už ani nevím jaké jídlo, které jsme si našli na internetu a prostě jsme ho museli mít. Bohužel, přijeli jsme pozdě a všechny restaurace už zavíraly, ulice byly prázdné.

Mrzelo nás to a tak jsme šli ulicemi Tokya, až jsme se ocitli na nejrušnější křižovatce ve čtvrti Shibuya, kde to fakt žilo. Ještě víc, než přes den. Všichni sem evidentně vyrazili pařit – ulice byla k praskuní plná opilých mladých Japonců, na každém růžku někdo hrál na kytaru nebo zpíval, ze všech podniků se ozývalo hlasité dunění hudby, všude blikalo tisíc světýlek.

A pak jsme v jedné z bočních uliček zapluli do snad posledního otevřeného bistra a objednali si Gyoza knedlíčky. Mňam! Byly tak super, že nám vynahradily i to vysněné jídlo z internetu.

Dlouho jsem si myslela, že musí být fakt složité udělat je doma, ale pak mi Ondra koupil k svátku japonskou kuchařku a ta mě přesvědčila, že to fakt není žádná věda. Pustila jsem se do toho a na to, že to byly mé první domácí Gyoza knedlíčky, myslím, že se povedly.

Recept berte s rezervou, je vzdálený od originálu, protože jsem ho dělala tak trochu „co dům dal“. A ještě něco k těstu. Nestyďte se ho koupit hotové. I Japonci ho na doma kupují, což potvrzuje kamarádka mojí kamarádky, která žije v Osace. U nás ho koupíte mražené a to například v K-shopu v ulici V Celnici.

INGREDIENCE (CCA 45 KNEDLÍČKŮ):

  • 500 g mletého hovězího masa*
  • 2 menší mrkve
  • 2 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 5 cm zázvoru
  • Kousek čerstvé chilli papričky
  • Těsto na Gyoza knedlíčky
  • Sůl
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • Na omáčku: 6 lžic sójové omáčky, 6 lžic rýžového octa, 1 lžička cukru, 1 lžíce sezamového oleje
  • Olej na smažení

*Já měla zrovna doma jen hovězí, ale skvěle chutná vepřové a nebojte se přidat i tučnější bůček. V originální kuhařce je dokonce verze z jehněčího, ale to jsem ještě nikdy nejedla.

TIP: Přidejte čerstvý koriandr! Do náplně nebo do omáčky. Ten nikdy nic nezkazí :)

POSTUP:

  1. Oškrábejte mrkve i zázvor a nastrouhejte je najemno. Jarní cibulku a chilli (množství podle toho, jak moc máte rádi pálivé) nasekejte na co nejdrobnější kousky.
  2. Mrkev, zázvor, chilli a cibulku vmíchejte do mletého masa spolu s prolisovaným česnekem a všemi dalšími ingrediencemi.
  3. Maso nechte chvilku odležet a zatím si připravte omáčku tak, že prostě smícháte všechny uvedené ingredience.
  4. Připravte knedlíčky. Těsto nechte úplně rozmrznout – prodává se už vyválené a nakrájené na kolečka, tak jak ho budete potřebovat.
  5. Doprostřed těsta dejte lžičku náplně, okraje navlhčete vodou a pak těsto přehněte napůl tak, aby náplń zůstala schovaná uvnitř.
  6. Umačkejte okraje tak, aby knedlíčky měly tvar „rohlíčků“ a můžete je i mírnně nařasit, aby byly rustikálnější (správný postup vychytám časem, tohle je verze pro začátečníky, která se mi osvědčila).
  7. Naplněné knedlíčky skládejte na prkénko a trošku je zploštěte.
  8. Na pánvi rozehřejte malé množství oleje a poklaďte do něj knedlíčky. Opékejte tak dlouho, dokud nebudou zespoda zlatavé (nejvíc se mi osvědčila klasická teflonová pánev, kde se mi nepřichytilo těsto ke dnu).
  9. Až bude spodní strana zlatavá, podlijte knedlíčky vodou tak, aby byly asi do 1/4 ponořené.
  10. Pánev přiklopte a nechte knedlíčky dusit v páře asi 7 minut (pokud by voda rychle mizela, ještě přidejte).
  11. Po 7 minutách pánev odklopte, nechte vyvařit zbytek vody a znovu spodní stranu knedlíčků lehce osmahněte do křupava.
  12. Knedlíčky podávejte s omáčkou, dokud jsou čerstvé.

Komentuj:

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

w

Připojování k %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.