Poprvé jsme je ochutnali v Tokyu. Bylo to v jeden večer, kdy jsme vyrazili do čtvrti Harajuku na už ani nevím jaké jídlo, které jsme si našli na internetu a prostě jsme ho museli mít. Bohužel, přijeli jsme pozdě a všechny restaurace už zavíraly, ulice byly prázdné.
Mrzelo nás to a tak jsme šli ulicemi Tokya, až jsme se ocitli na nejrušnější křižovatce ve čtvrti Shibuya, kde to fakt žilo. Ještě víc, než přes den. Všichni sem evidentně vyrazili pařit – ulice byla k praskuní plná opilých mladých Japonců, na každém růžku někdo hrál na kytaru nebo zpíval, ze všech podniků se ozývalo hlasité dunění hudby, všude blikalo tisíc světýlek.
A pak jsme v jedné z bočních uliček zapluli do snad posledního otevřeného bistra a objednali si Gyoza knedlíčky. Mňam! Byly tak super, že nám vynahradily i to vysněné jídlo z internetu.
Dlouho jsem si myslela, že musí být fakt složité udělat je doma, ale pak mi Ondra koupil k svátku japonskou kuchařku a ta mě přesvědčila, že to fakt není žádná věda. Pustila jsem se do toho a na to, že to byly mé první domácí Gyoza knedlíčky, myslím, že se povedly.
Recept berte s rezervou, je vzdálený od originálu, protože jsem ho dělala tak trochu „co dům dal“. A ještě něco k těstu. Nestyďte se ho koupit hotové. I Japonci ho na doma kupují, což potvrzuje kamarádka mojí kamarádky, která žije v Osace. U nás ho koupíte mražené a to například v K-shopu v ulici V Celnici.
INGREDIENCE (CCA 45 KNEDLÍČKŮ):
- 500 g mletého hovězího masa*
- 2 menší mrkve
- 2 jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- 5 cm zázvoru
- Kousek čerstvé chilli papričky
- Těsto na Gyoza knedlíčky
- Sůl
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce rybí omáčky
- Na omáčku: 6 lžic sójové omáčky, 6 lžic rýžového octa, 1 lžička cukru, 1 lžíce sezamového oleje
- Olej na smažení
*Já měla zrovna doma jen hovězí, ale skvěle chutná vepřové a nebojte se přidat i tučnější bůček. V originální kuhařce je dokonce verze z jehněčího, ale to jsem ještě nikdy nejedla.
TIP: Přidejte čerstvý koriandr! Do náplně nebo do omáčky. Ten nikdy nic nezkazí :)
POSTUP:
- Oškrábejte mrkve i zázvor a nastrouhejte je najemno. Jarní cibulku a chilli (množství podle toho, jak moc máte rádi pálivé) nasekejte na co nejdrobnější kousky.
- Mrkev, zázvor, chilli a cibulku vmíchejte do mletého masa spolu s prolisovaným česnekem a všemi dalšími ingrediencemi.
- Maso nechte chvilku odležet a zatím si připravte omáčku tak, že prostě smícháte všechny uvedené ingredience.
- Připravte knedlíčky. Těsto nechte úplně rozmrznout – prodává se už vyválené a nakrájené na kolečka, tak jak ho budete potřebovat.
- Doprostřed těsta dejte lžičku náplně, okraje navlhčete vodou a pak těsto přehněte napůl tak, aby náplń zůstala schovaná uvnitř.
- Umačkejte okraje tak, aby knedlíčky měly tvar „rohlíčků“ a můžete je i mírnně nařasit, aby byly rustikálnější (správný postup vychytám časem, tohle je verze pro začátečníky, která se mi osvědčila).
- Naplněné knedlíčky skládejte na prkénko a trošku je zploštěte.
- Na pánvi rozehřejte malé množství oleje a poklaďte do něj knedlíčky. Opékejte tak dlouho, dokud nebudou zespoda zlatavé (nejvíc se mi osvědčila klasická teflonová pánev, kde se mi nepřichytilo těsto ke dnu).
- Až bude spodní strana zlatavá, podlijte knedlíčky vodou tak, aby byly asi do 1/4 ponořené.
- Pánev přiklopte a nechte knedlíčky dusit v páře asi 7 minut (pokud by voda rychle mizela, ještě přidejte).
- Po 7 minutách pánev odklopte, nechte vyvařit zbytek vody a znovu spodní stranu knedlíčků lehce osmahněte do křupava.
- Knedlíčky podávejte s omáčkou, dokud jsou čerstvé.