Dětské placičky jsou hodně oblíbené. Proto tady mám další recept na jednu z prvních „pevných věcí“, které jsem umíchala a uvařila Tondovi. Tentokrát jsou to právě placičky z batát, dýně a hrušek – podávala jsem je k snídani a zbytek padnul k odpolední svačině. Tonda je ochutnal v 11 měsících, ale daly by se dětem dát i dřív – jen jsem je dřív nevymyslela :). Samozřejmě ale záleží na tom, co vaše děti běžně jedí.
INGREDIENCE (na asi 13 placiček):
- 1 šťavnatá hruška
- 1/2 velké batáty
- Kus máslové dýně (asi 5 cm x 2 cm)
- 1 žloutek
- 1 lžíce mletých ovesných vloček
- 1 lžíce špaldové mouky
- 1 lžička olivového oleje
POSTUP:
- Hrušku, batátu a dýni očištěte a nastrouhejte najemno.
- Vmíchejte žloutek, vločky, mouku i olej. Pokud byla hruška hodně šťavnatá, měla by být směs konzistence asi jako na bramboráky, ale pokud není dostatečně tekutá, můžete ji naředit třeba vodou, šťávou z ovoce a nebo klidně zeleninovým vývarem (případně přidat méně mouky a nebo i bílek, pokud ho už vaše dítě jí).
- Rozehřejte pánev na střední výkon sporáku a lžící na ni z těsta utvořte stejně velká, několik milimetrů silná kolečka. Pomalu je opékejte a až bude vše držet pohromadě a spodní strana začne zlátnout, pomocí obracečky placičku otočte a opečte i z druhé strany. Já placičky propékala pomalu a opravdu několik minut, aby se stihly batáty dobře propéct.
TIP: Pokud se nebojíte upatlaných dětí, před podáváním placičky přelijte „omáčkou“ z rozmixovaného ovoce – třeba z jahod a ozdobte lžičkou bílého jogurtu.