Tak jsem se do toho konečně pustila a máme tady první recept pro mimina. Původně bylo v plánu dělat recepty i na příkrmy, ale když jsem viděla, jak se krásně zhostila prkýnek #babymenu Kamča (na Instagramu jako @i.love.cake), už jsem usoudila, že líp bych to rozhodně sama neudělala. Takže dnes jsem pekla něco mezi sušenkama a placičkama. Tondovi je 11 měsíců, ale myslím, že by se to dalo dát i mladším dětem, samozřejmě v závislosti na tom, co jim dáváte jíst ze svého přesvědčení, vzhledem k alergiím atd. Já už jsem do sušenek dala například celé vajíčko, ale pokud zatím kopete jenom za žloutek, myslím, že by se to mělo povést i jen s ním. A co na to říkal Tonda? Asi mu to chutná, protože další kousky vyžadoval svým klasickým „ňam ňam“ pokřikem, který naučil i kluky na výletě v Brně.
Asi by šlo servírovat je i jako hlavní chod, ale já je zamýšlela spíš jako sváču do kočárku, alternativu ke kupovaným křupkám a mlsíkům. Každopádně: příště aspoň trojitou dávku, to dítě mi jinak ukousne i ruku :D
Ingredience (na asi 20 sušenek):
- 40 g žluté papriky
- 200 g batátů
- 60 g červené řepy
- 1-2 lžíce špaldové mouky
- 1 vejce
- 1 lžička olivového oleje
Postup:
- Zeleninu očistěte a nakrájejte na menší kousky. Na páře ji připravte do měkka, jako byste ji vařili klasicky na příkrm.
- Vysráženou vodu z vaření si nechte stranou a zeleninu nahrubo rozmixujte. POkud se vám bude špatně mixovat, řeďte vodou z vaření – já přidala 50 ml.
- Směs nechte vychladnout na pokojovou teplotu a potom vmíchejte vajíčko, olej a lžíci mouky, případně lžíce dvě, kdyby směs byla moc tekutá.
- Dno zapékací misky (použila jsem skleněnou z IKEA, asi 25 x 15 cm) vyložte pečicím papírem, ten trošku potřete olivovým olejem a na něj nalijte těsto. Rozprostřete ho pomocí stěrky tak, aby rovnoměrná vrstva měla tloušťku zhruba pod 1 cm.
- Vložte do trouby předehřáté na 180 °C (horkovzduch) a pečte 15 minut, poté formu vyjměte z trouby a placku v ní otočte dnem vzhůru, sundejte pečicí papír.
- Pečte dalších asi 20 minut – placka by na konci pečení měla být celkem pevná.
- Upečenou placku vyklopte na prkýnko a rádýlkem, nebo ostrým nožem, nakrájejte na „hranolky“ nebo jiné kousky, které se vám líbí a budou se juniorovi dobře držet.
- Pokud se vám zdá, že sušenky dost dobře nedrží pohromadě a nebo že by měly být více propečené, rozprostřete je na plech a dejte jim ještě pár minut v troubě. Tak jsem to udělala i já, aby se Tondovi nerozpadaly v rukou – přecejen, ještě v nich nemá úplně cit.
Tak dejte vědět, jestli u vašich dětí tyto sůši uspěly a já brzy zas připravím něco dalšího. Starším dětem samozřejmě můžete přidat trošku soli a koření. Hodí se určitě rozmarýn a tymián. Taky by k tomu skvěle chutnal dip z bílého jogurtu.
Možná časem ještě nějak zjednoduším tento postup, až je budu péct po několikáté.