Pro děti

Domácí zeleninové sušenky / placičky pro děti

Tak jsem se do toho konečně pustila a máme tady první recept pro mimina. Původně bylo v plánu dělat recepty i na příkrmy, ale když jsem viděla, jak se krásně zhostila prkýnek #babymenu Kamča (na Instagramu jako @i.love.cake), už jsem usoudila, že líp bych to rozhodně sama neudělala. Takže dnes jsem pekla něco mezi sušenkama a placičkama. Tondovi je 11 měsíců, ale myslím, že by se to dalo dát i mladším dětem, samozřejmě v závislosti na tom, co jim dáváte jíst ze svého přesvědčení, vzhledem k alergiím atd. Já už jsem do sušenek dala například celé vajíčko, ale pokud zatím kopete jenom za žloutek, myslím, že by se to mělo povést i jen s ním. A co na to říkal Tonda? Asi mu to chutná, protože další kousky vyžadoval svým klasickým „ňam ňam“ pokřikem, který naučil i kluky na výletě v Brně.

Asi by šlo servírovat je i jako hlavní chod, ale já je zamýšlela spíš jako sváču do kočárku, alternativu ke kupovaným křupkám a mlsíkům. Každopádně: příště aspoň trojitou dávku, to dítě mi jinak ukousne i ruku :D

Ingredience (na asi 20 sušenek):

  • 40 g žluté papriky
  • 200 g batátů
  • 60 g červené řepy
  • 1-2 lžíce špaldové mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžička olivového oleje

Postup:

  1. Zeleninu očistěte a nakrájejte na menší kousky. Na páře ji připravte do měkka, jako byste ji vařili klasicky na příkrm.
  2. Vysráženou vodu z vaření si nechte stranou a zeleninu nahrubo rozmixujte. POkud se vám bude špatně mixovat, řeďte vodou z vaření – já přidala 50 ml.
  3. Směs nechte vychladnout na pokojovou teplotu a potom vmíchejte vajíčko, olej a lžíci mouky, případně lžíce dvě, kdyby směs byla moc tekutá.
  4. Dno zapékací misky (použila jsem skleněnou z IKEA, asi 25 x 15 cm) vyložte pečicím papírem, ten trošku potřete olivovým olejem a na něj nalijte těsto. Rozprostřete ho pomocí stěrky tak, aby rovnoměrná vrstva měla tloušťku zhruba pod 1 cm.
  5. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C (horkovzduch) a pečte 15 minut, poté formu vyjměte z trouby a placku v ní otočte dnem vzhůru, sundejte pečicí papír.
  6. Pečte dalších asi 20 minut – placka by na konci pečení měla být celkem pevná.
  7. Upečenou placku vyklopte na prkýnko a rádýlkem, nebo ostrým nožem, nakrájejte na „hranolky“ nebo jiné kousky, které se vám líbí a budou se juniorovi dobře držet.
  8. Pokud se vám zdá, že sušenky dost dobře nedrží pohromadě a nebo že by měly být více propečené, rozprostřete je na plech a dejte jim ještě pár minut v troubě. Tak jsem to udělala i já, aby se Tondovi nerozpadaly v rukou – přecejen, ještě v nich nemá úplně cit.

Tak dejte vědět, jestli u vašich dětí tyto sůši uspěly a já brzy zas připravím něco dalšího. Starším dětem samozřejmě můžete přidat trošku soli a koření. Hodí se určitě rozmarýn a tymián. Taky by k tomu skvěle chutnal dip z bílého jogurtu.

Možná časem ještě nějak zjednoduším tento postup, až je budu péct po několikáté.

Komentuj:

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.