Už několik let spolupracuju s Babiččinou volbou a je to jedna z mých nejmilejších spoluprací. Občas tak můžete na jejich webu, v letácích nebo v reklamách v časopisech vidět moje recetpy a fotky. A teď jsem nově převzala do péče instagramový profil @babiccina_volba, odkud možná znáte právě tento recept. Teď už vám to totiž můžu říct :) Tak sledujte „babičku“ na Instagramu, ráda vás tam potkám!
Co se týká receptu na tento světlý chléb, je to taková inspirace Focacciou. Je super k salátům, jako příloha při grilování a nebo právě na různé sendviče.
INGREDIENCE:
- 500 g hladké mouky na kynuté těsto
- 20 g čerstvého droždí
- 3 lžíce olivového oleje (+ další olivový olej na polévání)
- 400 ml vlažného mléka
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli (nebo více podle vlastní chuti)
- Hrst černých oliv
- Hrubá sůl
POSTUP:
- Do mísy robota nasypte mouku a smíchejte ji se solí.
- Do středu mouky udělejte důlek a do něj nalijte mléko.
- Přidejte cukr a rozdrobené droždí. Nechte 15 minut odstát.
- Přidejte olivový olej a 5 minut míchejte na vysoký výkon.
- Těsto překryjte potravinovou folií a nechte 1 hodinu kynout na teplém místě.
- Do pekáče (cca 30 x 20 cm) nalijte štědré množství olivového oleje (potřete i stěny) a do něj vyklopte těsto,
- Rukama roztáhněte těsto do všech stran, po celé ploše pekáče.
- Pokrájejte olivy na poloviny a poklaďte je po celém povrchu těsta. Vždy je mírně zatlačte dovnitř.
- Nechte ještě 20 min kynout v teple a poté pečte na 180 °C dozlatova (asi 45 minut). To, zda je chléb hotový, můžete vyzkoušet pomocí špejle.
- Ještě horký chléb vyjměte z trouby a polijte olivovým olejem.
TIP: Na čerstvě vytažený chléb můžete nastrouhat parmazán.