Palačinky umí snad každý a každý na ně má svůj recept. Já jsem je jednou zkusila podle kuchařky Julie Child a palačinky byly tak krásně měkoučké a vláčné, že už je nedělám jinak. Dělám je nazpaměť a možná už jsem si recept trošku poupravila, takže nemusí s kuchařkou úplně souhlasit.
INGREDIENCE (hrnek = cca 250 ml):
- hrnek mléka
- hrnek vody
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 20 g rozpuštěného másla
- špetka soli
- 4 vajíčka
POSTUP:
- Ve větší míse smíchejte vodu a mléko, metlou zašlehejte vejce a špetku soli.
- Za stálého šlehání přidejte mouku. Pokud se chystáte jíst palačinky jen na sladký způsob, můžete přidat i vanilku a špetku skořice.
- Na nepřilnavé pánvi rozpusťte kousíček másla a vlijte těsto tak, aby šlo rozlít po celé ploše a nebylo moc tlusté (já to odměřuju pomocí naběračky, které tam dám asi 3/4).
- Palačinky smažte do světlé barvy, ne moc do hněda, protože díky tomu zůstanou krásně vláčné.
TIP: Pokud jste nepřidali vanilku a skořici, můžete palačinky podávat i na slaný způsob, například se špenátem, žampiony na smetaně, nebo se sýrem. Ty mám ze slaných nejradši.