Jak je v lednici Tiramisu, byla bych schopná doslova spást celou velkou zapékací misku, do které ho dělám. Miluju jeho chuť, šťavnatost a taky to, jak snadná a rychlá je jeho příprava. Jen najít tu trpělivost, aby ho člověk nechal uležet. Nejvíc mi chutná úplně klasická verze, ale takové doplnění malinami, jahodami nebo borůvkami vůbec není k zahození a to obzvlášť v létě, kdy to příjemně osvěží kakaovo-kávovou chuť.
INGREDIENCE (na velkou mísu):
- 400g mascarpone
- Balení cukrářských piškotů
- 4 vejce
- 5 lžic cukru
- Holandské kakao
- 3 panáky Amareta
- 4 espressa
POSTUP:
- Uvařte si 4 espressa a nalijte je do hlubokého talíře s prostornějším dnem. Nechte lehce vychladnout a poté smíchejte s Amaretem.
- Ušlehejte z bílků pevný sníh.
- Vrtulkami vyšlehejte žloutky s cukrem a šlehejte tak dlouho, dokud nebudou připomínat světle žlutou pěnu. Poté zašlehejte mascarpone.
- Na závěr do mascarponové směsi opatrně vmíchejte sníh.
SESTAVTE TO:
- Dno formy vyložte piškoty, které budete máčet v kávové směsi (ponořit a hned vytáhnout – piškot trošku nasákne kávu, ale nesmí se úplně rozmáčet).
- Na piškotovou vrstvu naneste rovnoměrnou vrstvu krému. Na krém zase máčené piškoty a tak pořád dokola, dokud není nádoba plná.
- Poslední vrstvou je krém. Ten pořádně zaprašte holandským kakaem.
- Zavřete do lednice a nechte přes noc uležet.
Klasicky recept, robila som aj ja asi s trochou menej cukru a dala som len 2 bielka. Bolo to tak strasne dobre, ze som to nechcela jest, aby mi z toho zostalo.