Tenhle recept jsme na Popečeníčku chystala loni s Babiččinou volbou a myslím, že to je fajn inspirace na Velikonoce. Zase něco trochu jiného, než beránci a mazance. Proto jsem se rozhodla přidat ho i sem, tak snad se vám bude hodit! Já perníčky ozdobila klasicky bílkovou polevou, ale zdobit se vlastně vůbec nemusí, nebo je třeba můžete namočit do čokolády a posypat kokosem.
INGREDIENCE:
- 250 g mouky na kynuté těsto
- 80 g moučkového cukru
- 75 g medu (tekutého, nebo rozpuštěného)
- 30 g rozpuštěného másla
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky perníkového koření
- 2 lžičky holandského kakaa
- 2 velká vejce
- Bílková poleva na zdobení
- Marmeláda, pokud chcete vajíčka slepovat
POSTUP:
- Do mísy nasypte všechny suché ingredience a promíchejte je.
- Přidejte med, máslo a vejce.
- Vypracujte hladké těsto, misku překryjte potravinovou folií a v lednici nechte těsto uležet do druhého dne.
- Druhý den vyndejte těsto z lednice a nechte ho dojít na pokojovou teplotu. Předehřejte si troubu na 200°C.
- Těstem naplňte vymazané formy na vajíčka, nebo ho „upěchujte“ do koláčové formy (dobře se to dělá i v malé formě ve tvaru srdce).
- Pečte dozlatova – asi 12 minut (dobu pečení upravte podle použité formy).
- Hotové perníčky nechte vychladnout, v případě potřeby je vykrájejte do tvaru vajíček, nebo slepte marmeládou.
- Ozdobte bílkovou polevou (nebo polijte rozpuštěnou čokoládou)