Dezerty, Velikonoce

Bezlepkový šafránový mazanec

Většinou peču klasický mazanec podle receptu Ondrovy maminky, ale letos jsem se rozhodla zkusit něco nového. Na blogu Tchiba jsem se inspirovala k upečení bezlepkového mazance. Doma sice lepek všichni jíst můžeme (a jíme), ale přišlo mi to zajímavé a taky jsem si říkala, že by to mohlo zajímat i vás. Tak tady je výsledek. Co myslíte, jak se mi povedl? :) Musím říct, že jsme mile překvapená! Tohle těsto si ukládám třeba i na menší kynuté pečivo.

INGREDIENCE:

  • 2 vejce
  • 150 g tmavého cukru
  • 200 ml vlažného mléka
  • 120 g rozpuštěného másla
  • velký panák rumu
  • šťáva a kůra z 1 citronu
  • 120 g pohankové mouky
  • 100 g rýžové mouky
  • 100 g strouhaného kokosu
  • hrst rozinek
  • 14 g sušeného droždí
  • 1 špetka šafránu
  • 1 čajová lžička kurkumy
  • 5 hřebíčků
  • 1 badyán
  • loupané mandle

POSTUP:

  1. Jedno celé vejce s 1 žloutkem navíc utřete s cukrem. Zbylý bílek uchovejte na později.
  2. Přidejte vlažné máslo a mléko, rozdrcené či umleté koření, rum, kůru a šťávu z citronu.
  3. Do tekuté směsi postupně vmíchejte obě mouky, kokos, rozinky a droždí.
  4. Nechte na teplém místě asi 1 hodinu nakynout.
  5. Mazanec dejte na pečící papír na plech, potřete ho bílkem a posypte sekanými mandlemi.
  6. Pečte na 180 °C asi 45 min.

Komentuj:

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.