Jahodová sezona je v nedohlednu, tak mi snad odpustíte, že už teď vám budu dělat chutě. Zůstala mi totiž hromada jahod po focení letních receptů a já je potřebovala nějak využít. Na Instagramu jste mi radili, co bych měla připravit za dezert – a mně se líbil jeden nápad víc, než druhý a nejradši bych se pustila do všeho. Možná se k těm návrhům v létě ještě vrátím, každopádně to nakonec dopadlo tak, že jsem si vzala několik těch tipů a sloučila je v jednu myšlenku. Vzniknul tak dezert podle mojí fantazie. Zamíchala jsem do něj tiramisu, Eton mess, jahodový nepečený dort a vlastně by se dalo říct, že i Pavlovu.
Jak bych ho popsala? Je trochu sladký, trochu kyselý, šťavnatý a hlavně lehoučký jako obláček. Zamilovala jsem se do něj a určitě ho budu v létě nejednou dělat zas. Můžete udělat klasický nepečený dort do hranaté formy, ale nádherně to bude vypadat i po jednotlivých porcích ve skleničkách nebo v zavařovacích sklenicích.
INGREDIENCE (na mísu cca 30 x 20 cm nebo cca 8 pohárů):
- 600 g jahod
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 pomeranč
- 100 ml vody
- 600 ml smetany ke šlehání
- Balík cukrářských piškotů
- 100 ml Amareta
- 100 g borůvek
- 100 g malin
- Sněhové pusinky (recept jsem nahrála SEM, ale můžete je i koupit)
- Čerstvá máta
- Hrst nasekaných nesolených pistácií
POSTUP:
- 450 g jahod pokrájejte a vložte do hrnce. Zalijte je vodou, šťávou z pomeranče a přidejte třtinový cukr.
- Přiveďte k varu a vařte tak dlouho, dokud se tekutiny nesvaří asi na polovinu.
- Jahodovou směs rozmixujte a ještě krátce povařte, aby trošku zhoustla. Pak odstavte a nechte úplně vychladnout.
- Do vychladlé jahodové omáčky nadrobno nasekejte část čerstvé máty.
- Veškerou smetanu vyšlehejte do tuha.
- Do pohárů nebo do skleněné mísy vrstvěte jednotlivé ingredience tak, aby vám vznikl nepečený dort: cukrářské piškoty lehce namočené v Amaretu, jahodová omáčka (štědrá dávka), šlehačka, rozdrobené pusinky, ovoce a znovu dokola, dokud nebude nádoba plná.
- Vršek dezertu ozdobte celými pusinkami, ovocem, nasekanými pistáciemi a mátou. Můžete ho trošku polít jahodovou omáčkou.
- A teď ta nejtěžší část: uložte dezert do lednice a počkejte do druhého dne, než ho budete jíst.
TIP: Když vám zbyde jahodová omáčka, zalijte ji vodou, přidejte led a máte skvělou domácí limonádu.
TIP 2: Pokud chcete, dávejte do nádoby šlehačku i omáčku pomocí zdobicích sáčků. Dezert bude vypadat ještě lépe. Já šlehačku vrstvila zdobicím sáčkem, kterým jsem dělala vždy několik „bobíků“ vedle sebe.