Dezerty

Nepečený dort z jahod, šlehačky a pusinek

Jahodová sezona je v nedohlednu, tak mi snad odpustíte, že už teď vám budu dělat chutě. Zůstala mi totiž hromada jahod po focení letních receptů a já je potřebovala nějak využít. Na Instagramu jste mi radili, co bych měla připravit za dezert – a mně se líbil jeden nápad víc, než druhý a nejradši bych se pustila do všeho. Možná se k těm návrhům v létě ještě vrátím, každopádně to nakonec dopadlo tak, že jsem si vzala několik těch tipů a sloučila je v jednu myšlenku. Vzniknul tak dezert podle mojí fantazie. Zamíchala jsem do něj tiramisu, Eton mess, jahodový nepečený dort a vlastně by se dalo říct, že i Pavlovu.

Jak bych ho popsala? Je trochu sladký, trochu kyselý, šťavnatý a hlavně lehoučký jako obláček. Zamilovala jsem se do něj a určitě ho budu v létě nejednou dělat zas. Můžete udělat klasický nepečený dort do hranaté formy, ale nádherně to bude vypadat i po jednotlivých porcích ve skleničkách nebo v zavařovacích sklenicích.

INGREDIENCE (na mísu cca 30 x 20 cm nebo cca 8 pohárů):

  • 600 g jahod
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 pomeranč
  • 100 ml vody
  • 600 ml smetany ke šlehání
  • Balík cukrářských piškotů
  • 100 ml Amareta
  • 100 g borůvek
  • 100 g malin
  • Sněhové pusinky (recept jsem nahrála SEM, ale můžete je i koupit)
  • Čerstvá máta
  • Hrst nasekaných nesolených pistácií

POSTUP:

  1. 450 g jahod pokrájejte a vložte do hrnce. Zalijte je vodou, šťávou z pomeranče a přidejte třtinový cukr.
  2. Přiveďte k varu a vařte tak dlouho, dokud se tekutiny nesvaří asi na polovinu.
  3. Jahodovou směs rozmixujte a ještě krátce povařte, aby trošku zhoustla. Pak odstavte a nechte úplně vychladnout.
  4. Do vychladlé jahodové omáčky nadrobno nasekejte část čerstvé máty.
  5. Veškerou smetanu vyšlehejte do tuha.
  6. Do pohárů nebo do skleněné mísy vrstvěte jednotlivé ingredience tak, aby vám vznikl nepečený dort: cukrářské piškoty lehce namočené v Amaretu, jahodová omáčka (štědrá dávka), šlehačka, rozdrobené pusinky, ovoce a znovu dokola, dokud nebude nádoba plná.
  7. Vršek dezertu ozdobte celými pusinkami, ovocem, nasekanými pistáciemi a mátou. Můžete ho trošku polít jahodovou omáčkou.
  8. A teď ta nejtěžší část: uložte dezert do lednice a počkejte do druhého dne, než ho budete jíst.

TIP: Když vám zbyde jahodová omáčka, zalijte ji vodou, přidejte led a máte skvělou domácí limonádu.

TIP 2: Pokud chcete, dávejte do nádoby šlehačku i omáčku pomocí zdobicích sáčků. Dezert bude vypadat ještě lépe. Já šlehačku vrstvila zdobicím sáčkem, kterým jsem dělala vždy několik „bobíků“ vedle sebe.

Komentuj:

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

w

Připojování k %s