Dezerty

Meringue aneb sněhové pusinky

Pusinky, to je roztomilost sama. To, jak vypadají, jejich název i sladká chuť. Samy o sobě moc k mlsání nejsou, je to jako mlsat cukr, ale perfektně se hodí na zdobení dalších dezertů. Pozvednou každý dort, můžou doplnit sušenky, poháry – je to jen an vás. Já jsem se vás nedávno na Instagramu zeptala, co bych měla v neděli udělat za dezert z jahod a šlehačky a můžu vám prozradit, že právě pusinky jsem do něj zařadila. Tak tady je na ně recept, abyste byli připraveni na tu instagramovou dobrotu, kterou vám ukážu už brzy.

INGREDIENCE (asi na 2 plechy):

  • 3 bílky (cca 110 g)
  • 280 g krupicového cukru
  • Lžička vanilkového extraktu
  • 80 ml vody
  • 180 g moučkového cukru

POSTUP:

  1. Bílky se 140 g krupicového cukru vyšlehejte do pěny (ideálně v robotu).
  2. Zbylý krupicový cukr smíchejte s vodou v hrnci a přiveďte k varu. Vařte asi 6 minut – vznikne vám hustý rozvar.
  3. Za stálého šlehání do bílků postupně přidávejte horký rozvar. Směs stále šlehejte až do vychladnutí (na pokojovou teplotu).
  4. Pomocí stěrky pomalu zapacujte vanilku a prosátý moučkový cukr. Cukr přidávejte postupně – pokud jste vařili rozvar hodně intenzivně, možná se vám odpařilo více vody a budete teď do výsledné konzistence potřebovat méně cukru. Zkrátka přidávejte, dokud hmota nebude taková, aby po nandání na plech držela tvar.
  5. Hmotou naplňte zdobicí sáček a na plech vyložený pečicím papírem (nebo vymazaný máslem) tvořte stejně velké pusinky.
  6. Pečte 10 min na 150 °C (povrch pusinek se zatáhne) a poté teplotu snižte na 60 °C. Při této teplotě sušte pusinky ještě asi 15-30 minut – podle toho, jak velké pusinky děláte. Pokud chcete, můžete sušit i na vyšší teplotu – bude to rychlejší, ale nezachovají si sněhově bílou barvu.
  7. Po dokončení vypněte troubu, otveřete dveře a nechte tam pusinky ještě pár minut být, poté je můžete vyndat a použít.

TIP: Pokud chcete barevné pusinky, mně dobře fungují gelové barvy (např. značka Wilton). Vypadá hezky, když vmícháte jen trošku barvy a nedomícháte, aby hmota zůstala žíhaná.

Komentuj:

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.