Brzy budou Velikonoce a tak tady mám další barevný recept. Tentokrát je to králičí roláda, kterou rozzáří rozkvetlá louka…teda hráškovo-bramborové pyré. Co se týká jedlých květů, já na fotce měla heřmánek, ale nejradši bych použila sedmikrásky. Škoda, že ještě nekvetou! Vzpomínám si, jak prababička chodila po zahradě a každou chvíli se pro jednu sehla a šoupla ji do pusy. Myslím, že říkala, že prodlužují život – a asi to fungovalo, protože se dožila hodně vysokého věku.
INGREDIENCE NA ROLÁDU:
- 1 vykoštěný králík (cca 1200 g)*
- 80 g špeku
- 5 stroužků česneku
- Hladkolistá petržel
- 2 žampiony
- 4 lžíce smetany
- 1 vejce
- Sůl, pepř
- + provázek na svázání rolády
*K receptu mě inspirovalo právě to, že se mi do kuchyně dostal vykoštěný králík. Nedá se sehnat všude, ale mají ho speciálně v Masně Kozí, pro kterou jsem tento recept chystala. Sama bych králíka vykostit nedokázala. A byla jsem ráda, že byl vykoštěný! Když jsem naposledy dostala do kuchyně celého králíka, i s hlavou (domácího od jedné paní z Krkonoš), bylo mi ho tak líto, že jsem z toho měla na krajíčku a nakonec jsem ho ani nemohla jíst :D On tak nešťastně koukal!!! No, snad jsem vám teď nezkazila chuť k jídlu, pojďme radši zpátky k tomu, jaké ingredience potřebujete dál:
INGREDIENCE NA OMÁČKU:
- 1 cibule
- 5 žampionů
- 4 lžíce demi glace (taky mají ve zmíněné Masně Kozí, pokud se vám nechce vyrábět doma)
INGREDIENCE NA PYRÉ:
- 500 g brambor
- 250 g hrášku
- asi 100 ml smetany
- 20 g másla
- Sůl, pepř
- Na ozdobu: ředkvičky, jedlé květy
POSTUP:
- Rozprostřete vykoštěného králíka, maso naklepejte a vhodně z něj odřízněte asi 200 g masa.
- Odříznuté maso rozmixujte na fáš spolu se 40 g špeku, česnekem, žampiony a smetanou.
- Fáš dochuťte solí a pepřem, vmíchejte vejce a velkou hrst nahrubo nasekané petržele.
- Fáš rovnoměrně rozprostřete na maso a to zaviňte do rolády.
- Roládu svažte provázkem, aby držela tvar. Vložte ji do pekáče a podlijte vodou asi do výšky 1 cm.
- Do pekáče přidejte pokrájené žampiony a cibuli – později budou součástí omáčky.
- Zbývající špek nakrájejte na tenké plátky a ty poklaďte na vrch rolády. Roládu pečte na 170 °C asi 50 minut. V případě potřeby během pečené podlévejte.
- Po upečení vyjměte maso z pekáče a výpek spolu se žampiony a cibulí rozmixujte.
- Rozmixovanou omáčku propasírujte přes sítko a nalijte do pánve. Přidejte demi glace a prudce nechte omáčku svařit tak, aby mírně zhoustla.
- Připravte pyré. Oloupejte a nakrájejte brambory a uvařte je doměkka. Na posledních pár mnut do hrnce přidejte i hrášek.
- Brambory s hráškem sceďdte, přidejte máslo a smetanu a vše dohladka rozmixujte. Dochuťe solí a pepřem.
Tip na podávání: Pyré můžete ozdobit čerstvými ředkvičkami a jedlými květy.