Hlavní chody, Velikonoce

Králičí roláda s hráškovým pyré

Brzy budou Velikonoce a tak tady mám další barevný recept. Tentokrát je to králičí roláda, kterou rozzáří rozkvetlá louka…teda hráškovo-bramborové pyré. Co se týká jedlých květů, já na fotce měla heřmánek, ale nejradši bych použila sedmikrásky. Škoda, že ještě nekvetou! Vzpomínám si, jak prababička chodila po zahradě a každou chvíli se pro jednu sehla a šoupla ji do pusy. Myslím, že říkala, že prodlužují život – a asi to fungovalo, protože se dožila hodně vysokého věku.

INGREDIENCE NA ROLÁDU:

  • 1 vykoštěný králík (cca 1200 g)*
  • 80 g špeku
  • 5 stroužků česneku
  • Hladkolistá petržel
  • 2 žampiony
  • 4 lžíce smetany
  • 1 vejce
  • Sůl, pepř
  • + provázek na svázání rolády

*K receptu mě inspirovalo právě to, že se mi do kuchyně dostal vykoštěný králík. Nedá se sehnat všude, ale mají ho speciálně v Masně Kozí, pro kterou jsem tento recept chystala. Sama bych králíka vykostit nedokázala. A byla jsem ráda, že byl vykoštěný! Když jsem naposledy dostala do kuchyně celého králíka, i s hlavou (domácího od jedné paní z Krkonoš), bylo mi ho tak líto, že jsem z toho měla na krajíčku a nakonec jsem ho ani nemohla jíst :D On tak nešťastně koukal!!! No, snad jsem vám teď nezkazila chuť k jídlu, pojďme radši zpátky k tomu, jaké ingredience potřebujete dál:

INGREDIENCE NA OMÁČKU:

  • 1 cibule
  • 5 žampionů
  • 4 lžíce demi glace (taky mají ve zmíněné Masně Kozí, pokud se vám nechce vyrábět doma)

INGREDIENCE NA PYRÉ:

  • 500 g brambor
  • 250 g hrášku
  • asi 100 ml smetany
  • 20 g másla
  • Sůl, pepř
  • Na ozdobu: ředkvičky, jedlé květy

POSTUP:

  1. Rozprostřete vykoštěného králíka, maso naklepejte a vhodně z něj odřízněte asi 200 g masa.
  2. Odříznuté maso rozmixujte na fáš spolu se 40 g špeku, česnekem, žampiony a smetanou.
  3. Fáš dochuťte solí a pepřem, vmíchejte vejce a velkou hrst nahrubo nasekané petržele.
  4. Fáš rovnoměrně rozprostřete na maso a to zaviňte do rolády.
  5. Roládu svažte provázkem, aby držela tvar. Vložte ji do pekáče a podlijte vodou asi do výšky 1 cm.
  6. Do pekáče přidejte pokrájené žampiony a cibuli – později budou součástí omáčky.
  7. Zbývající špek nakrájejte na tenké plátky a ty poklaďte na vrch rolády. Roládu pečte na 170 °C asi 50 minut. V případě potřeby během pečené podlévejte.
  8. Po upečení vyjměte maso z pekáče a výpek spolu se žampiony a cibulí rozmixujte.
  9. Rozmixovanou omáčku propasírujte přes sítko a nalijte do pánve. Přidejte demi glace a prudce nechte omáčku svařit tak, aby mírně zhoustla.
  10. Připravte pyré. Oloupejte a nakrájejte brambory a uvařte je doměkka. Na posledních pár mnut do hrnce přidejte i hrášek.
  11. Brambory s hráškem sceďdte, přidejte máslo a smetanu a vše dohladka rozmixujte. Dochuťe solí a pepřem.

Tip na podávání: Pyré můžete ozdobit čerstvými ředkvičkami a jedlými květy.

Komentuj:

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.