Dezerty, Velikonoce

Hned měkké velikonoční perníčky

Velikonoce jsou svátky barevné a radostné a proto je super, že se kromě vajíček můžete kreativně vyřádit i na perníčcích. A pokud k tomu přizvete i děti, máte super zábavu na celé odpoledne. Navíc s tímhle receptem můžete péct i na poslední chvíli. Perníčky jsou totiž hned měkké. Mně zdobení nikdy moc nejde, ale hlavní je, že mě to baví :)

Co se týká koření do perníčků: můžete použít perníkové koření, které koupíte běžně v obchodech. Nic špatného v něm není: zázvor, skořice, muškátový oříšek, fenykl, badyán, hřebíček, nové koření, anýz, kardamom, pepř a koriandr. Když koření doma nemám, prostě si v hmoždíři rozdrtím některé z výše uvedených druhů koření (nebo všechny) a koření je na světě :)

INGREDIENCE:

  • 420 g hladké mouky na křehké těsto
  • 140 g moučkového cukru
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku
  • 2 lžičky (vrchovaté) perníkového koření
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 2 vejce (pokud máte malinká, tak 3)
  • 2 vrchovaté lžíce tekutého nebo rozpuštěného medu
  • Na polevu: gelové nebo práškové barvy, 2 bílky, 300 g moučkového cukru, trocha citronové šťávy

POSTUP:

  1. Ze všech uvedených ingrediencí vypracujte hladké těsto. Můžete v robotu, nebo i ručně.
  2. Zabalte těsto do folie a dejte na 30 min do lednice (nebo přes noc).
  3. Posypejte si plochu hladkou moukou a vyválejte z těsta tenkou placku (perníčky trošku nabydou).
  4. Vykrajujte perníčky a umisťujte je na pečící papír s dostatečnými rozestupy. Potřete je rozšlehaným vejcem.
  5. Pečte na 160°C asi 5 minut – záleží na tloušťce těsta. Nepečte je moc dohněda, jinak mohou být tvrdé. Jsou hotové, když začnou zlátnout.
  6. Až vychladnou, pusťte se do zdobení.
  7. ZDOBENÍ: Všechny uvedené ingredience šlehejte elektrickým šlehačem asi 10 minut na vysoký výkon. Rozmístěte do několika panákových skleniček a obarvěte. Já jsem zvolila pastelové barvy a použila jsem gelové potravinové barvivo. Opravdu jen kapičku od každého. Na perníčky nanášejte štětcem, párátkem nebo zdobícím sáčkem.
  8. Nechte několik hodin schnout při pokojové teplotě.

Komentuj:

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.