Podle jídelníčku měly být včera k večeři rösti s uzeným lososem, ale na procházce nás přepadla chuť na buchtičky se šodó. Znáte to, jak si vzpomenete na nějaké jídlo a prostě ho musíte mít? Tak přesně takhle to bylo. Ondra šel večer bruslit na rybník, přišla moje ségra a hrála si s Tondou a tak jsem zadělala těsto a už to jelo. Trošku mi ujela ruka s rumem (do jídla, ne do skleničky) a rozhodně se to vyplatilo. Tak tady máte recept a dobrou chuť!
INGREDIENCE NA TĚSTO:
- 600 g hladké mouky
- 250 ml teplého mléka
- 3/4 kostky droždí
- 120 g cukru krupice
- 100 g rozpuštěného másla
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- Kůra z 1 citronu
- 50 ml rumu
- Špetka soli
- Na omaštění buchtiček: 120 g másla
- Navíc na potření buchtiček: 1 lžíce medu, 2 lžíce rumu
INGREDIENCE NA ŠODÓ:
- 400 ml 30% smetany
- 500 ml mléka
- 1 vanilkový lusk
- 60 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 7 žloutků
- 100 ml rumu
- Špetka soli

- V míse smíchejte mouku s cukrem a doprostřed udělejte důlek.
- Do důlku nalijte mléko a rozdrolte droždí. Lehce promíchejte a nechte 15 minut odstát v teple.
- Přidejte všechny zbylé ingredience a vypracujte pružné těsto.
- Těsto vložte do čisté mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu.
- V kastrůlku si rozpusťte máslo na omaštění.
- Vykynuté těsto rozdělte na několik dílů a vyválejte stejně tlusté válečky, které nožem rozkrájejte na stejné kousky. Já dělá velké asi tak 2 x 3 cm, ale záleží, jak velké buchtičky chcete.
- Z odřezaných kousků tvarujte kuličky. Každou kuličku „vymáchejte“ v másle v kastrůlku (díky tomu se k sobě při pečení nepřilepí) a skládejte na plech jednu vedle druhé.
- Buchtičky pečte na 180 °C asi 20 – 30 minut, nebo dozlatova.
- Do másla, které zbylo v kastrůlku, zamíchejte med a rum a lehce prohřejte. Ještě horké buchtičky touto směsí potřete pomocí mašlovačky.
- Než se buchtičky upečou, připravte si šodó. Mléko smíchejte se smetanou a vyškrábněte do něj vanilkový lusk. I prázdný lusk vhoďte do hrnce a vše přiveďte k varu. Poté odstavte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Vyjměte slupku od lusku.
- Žloutky vyšlehejte s oběma cukry do hladka a zašlehejte je do mléčné směsi. Za stálého šlehání zahřívejte – pomaloučku, aby se krém nesrazil (já měla indukci na 4, chvíli na 5 z 9). Trvá to tak 10-20 minut.
- Hotové šodó odstavte a nechte lehce vychladnout. Poté do něj vmíchejte rum a můžete servírovat.
TIP NA VANILKU: Místo lusku můžete použít extrakt se semínky a nemusíte tak zahřívat a čeat na chladnutí. Vmícháte ho do studené směsi.
TIP NA ŠODÓ: Pokud se vám v omáčce udělají nějaké kousky, můžete na závěr šodó mixnout tyčovým mixerem, aby bylo heboučké. Někdo ho cedí přes sítko, ale často tím řijdete o trochu vanilkových semínek.
TIP NA SERVÍROVÁNÍ: Ozdobte porce vyšlehanou šlehačkou a skvělé jsou i jahody, maliny nebo borůvky, které dodají příjemnou svěžest.
Jůů a já už mám asi dva týdny chuť na buchtičky ^_^
Tak hurá na ně! :)))
Až příští týden, teď jednak není moc času, a hlavně už druhý den dělám dort mamce k narozeninám, takže jsem děsně přeslazená :D
Mimochodem děkuji za recept na vanilkový krém z popečeníčka :) trochu jsem u něj vyladila chutě podle mámina vkusu, ale základ posloužil skvěle – jednoduše a rychle jsem se tak propracovala k suverénně nejbožštějšímu krému za celou moji pekařskou „kariéru“ ^_^