Dezerty

Buchtičky se šodó (a s rumem)

Podle jídelníčku měly být včera k večeři rösti s uzeným lososem, ale na procházce nás přepadla chuť na buchtičky se šodó. Znáte to, jak si vzpomenete na nějaké jídlo a prostě ho musíte mít? Tak přesně takhle to bylo. Ondra šel večer bruslit na rybník, přišla moje ségra a hrála si s Tondou a tak jsem zadělala těsto a už to jelo. Trošku mi ujela ruka s rumem (do jídla, ne do skleničky) a rozhodně se to vyplatilo. Tak tady máte recept a dobrou chuť!

INGREDIENCE NA TĚSTO:

  • 600 g hladké mouky
  • 250 ml teplého mléka
  • 3/4 kostky droždí
  • 120 g cukru krupice
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • Kůra z 1 citronu
  • 50 ml rumu
  • Špetka soli
  • Na omaštění buchtiček: 120 g másla
  • Navíc na potření buchtiček: 1 lžíce medu, 2 lžíce rumu

INGREDIENCE NA ŠODÓ:

  • 400 ml 30% smetany
  • 500 ml mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 60 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 7 žloutků
  • 100 ml rumu
  • Špetka soli
POSTUP:
  1. V míse smíchejte mouku s cukrem a doprostřed udělejte důlek.
  2. Do důlku nalijte mléko a rozdrolte droždí. Lehce promíchejte a nechte 15 minut odstát v teple.
  3. Přidejte všechny zbylé ingredience a vypracujte pružné těsto.
  4. Těsto vložte do čisté mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu.
  5. V kastrůlku si rozpusťte máslo na omaštění.
  6. Vykynuté těsto rozdělte na několik dílů a vyválejte stejně tlusté válečky, které nožem rozkrájejte na stejné kousky. Já dělá velké asi tak 2 x 3 cm, ale záleží, jak velké buchtičky chcete.
  7. Z odřezaných kousků tvarujte kuličky. Každou kuličku „vymáchejte“ v másle v kastrůlku (díky tomu se k sobě při pečení nepřilepí) a skládejte na plech jednu vedle druhé.
  8. Buchtičky pečte na 180 °C asi 20 – 30 minut, nebo dozlatova.
  9. Do másla, které zbylo v kastrůlku, zamíchejte med a rum a lehce prohřejte. Ještě horké buchtičky touto směsí potřete pomocí mašlovačky.
  10. Než se buchtičky upečou, připravte si šodó. Mléko smíchejte se smetanou a vyškrábněte do něj vanilkový lusk. I prázdný lusk vhoďte do hrnce a vše přiveďte k varu. Poté odstavte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Vyjměte slupku od lusku.
  11. Žloutky vyšlehejte s oběma cukry do hladka a zašlehejte je do mléčné směsi. Za stálého šlehání zahřívejte – pomaloučku, aby se krém nesrazil (já měla indukci na 4, chvíli na 5 z 9). Trvá to tak 10-20 minut.
  12. Hotové šodó odstavte a nechte lehce vychladnout. Poté do něj vmíchejte rum a můžete servírovat.

TIP NA VANILKU: Místo lusku můžete použít extrakt se semínky a nemusíte tak zahřívat a čeat na chladnutí. Vmícháte ho do studené směsi.

TIP NA ŠODÓ: Pokud se vám v omáčce udělají nějaké kousky, můžete na závěr šodó mixnout tyčovým mixerem, aby bylo heboučké. Někdo ho cedí přes sítko, ale často tím řijdete o trochu vanilkových semínek.

TIP NA SERVÍROVÁNÍ: Ozdobte porce vyšlehanou šlehačkou a skvělé jsou i jahody, maliny nebo borůvky, které dodají příjemnou svěžest.

3 komentáře: „Buchtičky se šodó (a s rumem)“

      1. Až příští týden, teď jednak není moc času, a hlavně už druhý den dělám dort mamce k narozeninám, takže jsem děsně přeslazená :D
        Mimochodem děkuji za recept na vanilkový krém z popečeníčka :) trochu jsem u něj vyladila chutě podle mámina vkusu, ale základ posloužil skvěle – jednoduše a rychle jsem se tak propracovala k suverénně nejbožštějšímu krému za celou moji pekařskou „kariéru“ ^_^

Komentuj:

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.