Dezerty

Lehká šlehačková roláda

Víte, co je na této roládě nejlepší? No, vlastně je to hned několik věcí. Je snadná, rychle hotová a hlavně – můžete do ní zamotat zrovna to, co máte doma a nebo na co máte právě chuť. Tak se mrkněte na recept a ať už ho dodržíte přesně, nebo přidáte něco svého, tak hlavně… dobrou chuť!

INGREDIENCE NA TĚSTO:

  • 6 vajec
  • 150 g krupicového cukru
  • 150 g hladké mouky
  • Lžička vanilkového extraktu

INGREDIENCE NA „KRÉM“:

  • 2x smetana ke šlehání (ideálně 40% Deluxe – nejlíp drží)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžičky moučkového cukru

DALŠÍ INGREDIENCE:

  • Malinová marmeláda (asi 4 lžíce)
  • Hrst nesolených pistácií (kupujeme v Lidlu nevyloupané)
  • Asi 6 lžic trouhaného sušeného kokosu
  • Kokosové lupínky

POSTUP:

  1. Do mísy (ideálně do robota) vyklepněte vajíčka a přidejte k nim cukr.
  2. Šlehejte na střední výkon tak dlouho, až se směs promění v nadýchanou, hustou pěnu, což bude trvat asi 10 minut.
  3. Opatrně vmíchejte mouku a vanilkový extrakt a poté těsto nalijte na pečicím papírem vyložený plech. Rovnoměrně ho uhlaďte.
  4. Korpus pečte na 175 °C asi 10-15 minut, nebo dokud není zlatavý. Po upečení nechte plech pár minut odstát, ale ještě teplý korpus zarolujte i s pečicím papírem do tvaru rolády. Takto nechte vychladnout.
  5. Vychlazenou šlehačku vyšlehejte do pevna a poté do ní vmíchejte cukr a vanilku.
  6. Úplně vychladlý korpus zpět rozviňte a sundejte z něj pečicí papír. Po celé ploše ho potřete marmeládou a většinou šlehačky.
  7. Na šlehačku nasypte strouhaný kokos a potom roládu zaviňte (moc netlačte, aby vám náplň nevylezla).
  8. Roládu zvenku potřete zbylou šlehačkou a posypte plátky kokosu a nasekanými pistáciemi.

TIP: Pokud nemáte pečicí papír, tak jako já, protože mi došel a už 14 dní ho nejsem schopná koupit, postupujte následovně: Plech vymažte a vysypte hrubou moukou. Hotový korpus odspodu odřízněte dlouhým nožem. Ještě horký korpus zarolujte do čisté, vlhké utěrky a nechte odležet do vychladnutí.

PÁR NÁPADŮ NA OBMĚNU, KTERÉ MĚ TEĎ NAPADLY…

  • Nahradit část mouky holandským kakaem a udělat tak čokoládový korpus.
  • Přidat strouhanou čokoládu
  • Místo šlehačky pokrýt povrch rolády rozpuštěnou čokoládou
  • Přidat čerstvé ovoce nakrájené na menší kousky (maliny, jahody, borůvky nebo třeba mango)

Určitě mi napište do komentářů, pokud vyzkoušíte jiné varianty. I já se ráda nechám inspirovat.

 

Komentuj:

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.