Hlavní chody

Chilli con carne

Víte, co miluju na Chilli con carne? Kromě jeho chuti je to to, jak je snadné na přípravu. Seznam ingrediencí je sice delší a může to proto působit, že strávíte hodiny v kuchyni, ale opak je pravdou. Všechno postupně naházíte do hrnce a pak už se to dodělá samo. A hlavně se u toho neušpiní moc nádobí. Původní recept je podle kuchařky Dity P., ale postupně jsme si ho tak dlouho upravovali, až jsme došli k tomuto, který máme nejradši.

INGREDIENCE:

  • 3 cibule
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 2 stroužky česneku
  • Čerstvá chilli paprička
  • 1 lžička uzených chilli vloček (kupujeme v Marks&Spencer)
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 plechovky krájených, loupaných rajčat
  • 200 ml vývaru
  • 2 plechovky červených fazolí
  • menší hrnek kukuřice (může být mražená)
  • 1 skořicový svitek
  • 1 kostička kvalitní hořké čokolády
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • koriandr
  • K podávání: čedar (skvělý čedar za dobrou cenu seženete v Icelandu), koriandr, zakysaná smetana, olivový olej, pečivo, čerstvá chilli paprička, rýže

Pozor: Vařte v hrnci, který můžete dát i do trouby (takže žádná plastová držátka, ani na poklici).

POSTUP:

  1. Předehřejte troubu na 160°C.
  2. Cibuli nasekejte nadrobno, česnek rozbijte a pokrájejte a vše orestujte v hrnci, na rozehřátém oleji. Přidejte i nasekanou čerstvou chilli papričku (podle vlastní chuti).
  3. Přidejte uzené chilli vločky, uzenou papriku, mletý kmín, promíchejte a 2 minuty restujte.
  4. Přidejte maso, osolte, opepřete a dobře ho orestujte. Poté přidejte rajčatový protlak a cukr. Krátce orestujte.
  5. Nalijte do hrnce krájená rajčata, vývar, přidejte skořici i čokoládu a vše přiklopte poklicí.
  6. Po hodině a čtvrt přidejte fazole, kukuřici, promíchejte a ještě 15 minut nechte v troubě vařit.
  7. Po dovaření do hrnce vmíchejte pořádnou hrst nasekaného koriandru, vyndejte skořici a nechte 10 minut odstát.

PODÁVÁNÍ: Na stůl si dejte několik mističek: strouhaný čedar, nasekaný koriandr, zakysanou smetanu, nasekanou čerstvou chilli papričku, rýži (my si dáváme jasmínovou, protože ji máme nejradši), pečivo a láhev olivového oleje. Na prkéno doprostřed stolu položte hrnec a nechte každého, ať si obsah svého talíře libovolně nakombinuje.

PS: Chilli con carne nejlépe chutná 2. – 3. den, když se pořádne odleží.

Komentuj:

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.