Víte, co miluju na Chilli con carne? Kromě jeho chuti je to to, jak je snadné na přípravu. Seznam ingrediencí je sice delší a může to proto působit, že strávíte hodiny v kuchyni, ale opak je pravdou. Všechno postupně naházíte do hrnce a pak už se to dodělá samo. A hlavně se u toho neušpiní moc nádobí. Původní recept je podle kuchařky Dity P., ale postupně jsme si ho tak dlouho upravovali, až jsme došli k tomuto, který máme nejradši.
INGREDIENCE:
- 3 cibule
- 2 lžičky uzené papriky
- 2 stroužky česneku
- Čerstvá chilli paprička
- 1 lžička uzených chilli vloček (kupujeme v Marks&Spencer)
- 1 lžička mletého kmínu
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 lžička třtinového cukru
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 plechovky krájených, loupaných rajčat
- 200 ml vývaru
- 2 plechovky červených fazolí
- menší hrnek kukuřice (může být mražená)
- 1 skořicový svitek
- 1 kostička kvalitní hořké čokolády
- sůl, pepř
- olivový olej
- koriandr
- K podávání: čedar (skvělý čedar za dobrou cenu seženete v Icelandu), koriandr, zakysaná smetana, olivový olej, pečivo, čerstvá chilli paprička, rýže
Pozor: Vařte v hrnci, který můžete dát i do trouby (takže žádná plastová držátka, ani na poklici).
POSTUP:
- Předehřejte troubu na 160°C.
- Cibuli nasekejte nadrobno, česnek rozbijte a pokrájejte a vše orestujte v hrnci, na rozehřátém oleji. Přidejte i nasekanou čerstvou chilli papričku (podle vlastní chuti).
- Přidejte uzené chilli vločky, uzenou papriku, mletý kmín, promíchejte a 2 minuty restujte.
- Přidejte maso, osolte, opepřete a dobře ho orestujte. Poté přidejte rajčatový protlak a cukr. Krátce orestujte.
- Nalijte do hrnce krájená rajčata, vývar, přidejte skořici i čokoládu a vše přiklopte poklicí. Hrnec vložte do trouby.
- Po hodině a čtvrt přidejte fazole, kukuřici, promíchejte a ještě 15 minut nechte v troubě vařit.
- Po dovaření do hrnce vmíchejte pořádnou hrst nasekaného koriandru, vyndejte skořici a nechte 10 minut odstát.
PODÁVÁNÍ: Na stůl si dejte několik mističek: strouhaný čedar, nasekaný koriandr, zakysanou smetanu, nasekanou čerstvou chilli papričku, rýži (my si dáváme jasmínovou, protože ji máme nejradši), pečivo a láhev olivového oleje. Na prkéno doprostřed stolu položte hrnec a nechte každého, ať si obsah svého talíře libovolně nakombinuje.
PS: Chilli con carne nejlépe chutná 2. – 3. den, když se pořádne odleží.