Než jsem se naučila vařit, byla pro mě svíčková fakt svátost. Jídlo, kterýho jsem se v kuchyni bála, protože to musí být strašně těžký a určitě by se mi nepovedlo. Jenže víte, co? Ona vůbec těžká není! Hlavně tak, jak ji dělám já. Mojí svíčkovou zvládne i kulinářský začátečník a chutná skvěle. Teda aspoň celá naše rodina to říká. Tak ji zkuste taky a uvidíte. A pak mi napište, protože jsem zvědavá, jestli vám bude můj recept vyhovovat. U svíčkové totiž snad ještě víc, než u jiných jídel platí to, že každá rodina dělá tu nejlepší. A samozřejmě trošku jinou.
INGREDIENCE:
- 800 g hovězího masa (já kupuji zadní hovězí)
- 80 g špeku nebo slaniny vcelku
- 3 mrkve (asi 270 g)
- 2 petržele (asi 150 g)
- 1/2 celeru
- 2 cibule
- 1 l hovězího vývaru (TIP: připravte ho během vaření z odřezků z masa)
- 5 lžic oleje + další olej na smažení
- 3 lžíce cukru krupice
- 5 kuliček černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 5 bobkových listů
- Větvička tymiánu
- 30 g másla
- 250 ml smetany ke šlehání
- Ocet
- K podávání šlehačka, citron, brusinky
POSTUP:
- Maso osušte papírovou utěrkou a očistěte ho (odřezejte vše, co se vám nehodí).
- Dobře vychlazený špek nakrájejte na „hranolky“ a prošpikujte jím maso – vždy do masa píchněte tenčím, špičatým nožem, místo vpichu zvětšte prstem a do otvoru vložíte špek. Opakujte, dokud v mase nebude všechen špek.
- Oškrábejte mrkvev, celer i petržel, oloupejte cibuli. Vše nakrájejte na kousky a nasype do mísy. Přidejte olej, pepř, nové koření, tymián, bobkové listy a rukama vše promíchejte. Do této směsi „zahrabejte“ maso.
- Mísu překryjte potravinovou folií a nechte maso v zelenině ležet 1-3 dny v lednici. Z odřezků z masa a další kořenové zeleniny si můžete uvařit vývar na pozdější použití.
- Po uležení nechte směs odstát do pokojové teploty a vyndejte ze zeleniny maso. Ve větším hrnci rozpalte olej a ze všech stran na něm maso prudce osmahněte, aby se zatáhlo. Pokud se vám chytí ke dnu, chvíli vydržte, mělo by se pustit.
- Zatažené maso vyjměte z hrnce a zabalte do vlhké utěrky, aby neosychalo. Odložte stranou.
- Ve stejném hrnci (na stejném oleji) orestujte zeleninovou směs dozlatova. Pokud by se vám dno připalovalo, protože se vám tam předtím chytlo trošku masa, podlijte zeleninu troškou vody a hodně míchejte – než se voda odpaří, vše se ze dna pustí.
- Zlatavou zeleninu posypte cukrem a za stálého míchání ji nechte zkaramelizovat. Potom do hrnce vlijte vroucí vývar.
- Přidejte maso (mělo by být skoro celé ponořené), přiklopte a na mírném ohni takto duste 2 hodiny, nebo dokud není maso měkké.
- Měkké maso vyjměte z hrnce a stejně tak všechno koření. Zeleninu v hrnci rozmixujte dohladka a přilijte tolik smetany, aby omáčka měla konzistenci, jakou máte rádi. Já dávám většinou 125 – 200 ml. (TIP: pokud chcete orpavdu hladkou omáčku, můžete ji po mixování propasírovat, ale to mi přijde škoda)
- Omáčku nechte ještě pár minut provařit, poté ji odstavte a vmíchejte máslo. Na závěr omáčku osolte a dochuťte octem. Ten ale před použitím převařte, aby se vám omáčka nesrazila.
- Maso nakrájejte na plátky a vraťte ho do omáčky, aby nevysychalo.
- Svíčkovou podávejte nejlépe tradičně s brusinkami, citronem, vyšlehanou smetanou a knedlíkem.
Dobrý den Jani, chtěla jsem se zeptat- na kolik porcí počítáte s tímto receptem u normálních jedlíků? :) Moc děkuji za odpověď a hezký den.
Řekla bych, že tak 4 – 6. U nás spíš 4, protože si přidáváme :D
Moc diky:) Brzy vyzkousim.
Mila Jani,osobne Vas neznam,ale muj manzel Vas po dnesnim obede primo zboznuje:) Kdyz jsem pred svatky rekla manzelovi- budu varit svickovou-pronesl “ Vis,ze je to ukrutne tezke jidlo.” Ja tomu do dneska taky verila, ale Vas recept me doslova odboural :))) a manzela taky :))) Pronesl,ze mu to chutna jak profesionalni svickova a ze Vam mam hned podekovat ( ted jsem dala vylizane talire do mycky:) Moc Vam dekujeme za super recept, ktery naplnil nase zaludky.
Teda, to mám obrovskou radost! Jsem moc ráda, že se povedlo a svíčková vám chutnala <3 Přeju krásný zbytek Vánoc a hezký nový rok :)