Hlavní chody

Moje domácí svíčková

Než jsem se naučila vařit, byla pro mě svíčková fakt svátost. Jídlo, kterýho jsem se v kuchyni bála, protože to musí být strašně těžký a určitě by se mi nepovedlo. Jenže víte, co? Ona vůbec těžká není! Hlavně tak, jak ji dělám já. Mojí svíčkovou zvládne i kulinářský začátečník a chutná skvěle. Teda aspoň celá naše rodina to říká. Tak ji zkuste taky a uvidíte. A pak mi napište, protože jsem zvědavá, jestli vám bude můj recept vyhovovat. U svíčkové totiž snad ještě víc, než u jiných jídel platí to, že každá rodina dělá tu nejlepší. A samozřejmě trošku jinou.

INGREDIENCE:

  • 800 g hovězího masa (já kupuji zadní hovězí)
  • 80 g špeku nebo slaniny vcelku
  • 3 mrkve (asi 270 g)
  • 2 petržele (asi 150 g)
  • 1/2 celeru
  • 2 cibule
  • 1 l hovězího vývaru (TIP: připravte ho během vaření z odřezků z masa)
  • 5 lžic oleje + další olej na smažení
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 5 kuliček černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 bobkových listů
  • Větvička tymiánu
  • 30 g másla
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • Ocet
  • K podávání šlehačka, citron, brusinky

POSTUP:

  1. Maso osušte papírovou utěrkou a očistěte ho (odřezejte vše, co se vám nehodí).
  2. Dobře vychlazený špek nakrájejte na „hranolky“ a prošpikujte jím maso – vždy do masa píchněte tenčím, špičatým nožem, místo vpichu zvětšte prstem a do otvoru vložíte špek. Opakujte, dokud v mase nebude všechen špek.
  3. Oškrábejte mrkvev, celer i petržel, oloupejte cibuli. Vše nakrájejte na kousky a nasype do mísy. Přidejte olej, pepř, nové koření, tymián, bobkové listy a rukama vše promíchejte. Do této směsi „zahrabejte“ maso.
  4. Mísu překryjte potravinovou folií a nechte maso v zelenině ležet 1-3 dny v lednici. Z odřezků z masa a další kořenové zeleniny si můžete uvařit vývar na pozdější použití.
  5. Po uležení nechte směs odstát do pokojové teploty a vyndejte ze zeleniny maso. Ve větším hrnci rozpalte olej a ze všech stran na něm maso prudce osmahněte, aby se zatáhlo. Pokud se vám chytí ke dnu, chvíli vydržte, mělo by se pustit.
  6. Zatažené maso vyjměte z hrnce a zabalte do vlhké utěrky, aby neosychalo. Odložte stranou.
  7. Ve stejném hrnci (na stejném oleji) orestujte zeleninovou směs dozlatova. Pokud by se vám dno připalovalo, protože se vám tam předtím chytlo trošku masa, podlijte zeleninu troškou vody a hodně míchejte – než se voda odpaří, vše se ze dna pustí.
  8. Zlatavou zeleninu posypte cukrem a za stálého míchání ji nechte zkaramelizovat. Potom do hrnce vlijte vroucí vývar.
  9. Přidejte maso (mělo by být skoro celé ponořené), přiklopte a na mírném ohni takto duste 2 hodiny, nebo dokud není maso měkké.
  10. Měkké maso vyjměte z hrnce a stejně tak všechno koření. Zeleninu v hrnci rozmixujte dohladka a přilijte tolik smetany, aby omáčka měla konzistenci, jakou máte rádi. Já dávám většinou 125 – 200 ml. (TIP: pokud chcete orpavdu hladkou omáčku, můžete ji po mixování propasírovat, ale to mi přijde škoda)
  11. Omáčku nechte ještě pár minut provařit, poté ji odstavte a vmíchejte máslo. Na závěr omáčku osolte a dochuťte octem. Ten ale před použitím převařte, aby se vám omáčka nesrazila.
  12. Maso nakrájejte na plátky a vraťte ho do omáčky, aby nevysychalo.
  13. Svíčkovou podávejte nejlépe tradičně s brusinkami, citronem, vyšlehanou smetanou a knedlíkem.

5 komentářů: „Moje domácí svíčková“

  1. Dobrý den Jani, chtěla jsem se zeptat- na kolik porcí počítáte s tímto receptem u normálních jedlíků? :) Moc děkuji za odpověď a hezký den.

        1. Mila Jani,osobne Vas neznam,ale muj manzel Vas po dnesnim obede primo zboznuje:) Kdyz jsem pred svatky rekla manzelovi- budu varit svickovou-pronesl “ Vis,ze je to ukrutne tezke jidlo.” Ja tomu do dneska taky verila, ale Vas recept me doslova odboural :))) a manzela taky :))) Pronesl,ze mu to chutna jak profesionalni svickova a ze Vam mam hned podekovat ( ted jsem dala vylizane talire do mycky:) Moc Vam dekujeme za super recept, ktery naplnil nase zaludky.

          1. Teda, to mám obrovskou radost! Jsem moc ráda, že se povedlo a svíčková vám chutnala <3 Přeju krásný zbytek Vánoc a hezký nový rok :)

Komentuj:

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

w

Připojování k %s