Dezerty

Kokosový (Rafaello) cheesecake

Dneska má Ondra narozeniny. Poslední ze série dvacet – něco. To si rozhodně zaslouží oslavit dortem, ne? Když jsem vymýšlela, co upeču, nedalo mi to ani moc práce, protože jsem si hned vzpomněla na kokosový cheesecake, nad kterým se rozplýval ve Zlíně. Do karet mi hrálo i to, že byl včera na vánočím večírku (nikdy nechápu ty vánoční večírky v listopadu, to je šílenství), takže jsme pekli s Tondou večer spolu. Čekala jsem návrat nad ránem, ale co se nestalo? Po jedenáctý už chrastily klíče v zámku! Ale nebojte, dobře to dopadlo, protože tou dobou už byl „šosake“ v lednici a čekal na okamžik překvapení.

Původní plán byl, že na něm zapálím svíčky a donesu ho ráno do postele, ale když mě Ondra překvapil a přišel brzy, přišla jsem s dortem do obýváku hned chvilku po půlnoci. 29 svíček by se na něj nevešlo a tak jich dostal 5 podle toho, kolik měsíců bude za pár dní Tondovi. A víte co? Tenhle dort mu fakt chutnal a to mi udělalo strašnou radost. Tak snad bude chutnat i vám!

INGREDIENCE:

KORPUS:

  • 170 g kokosových sušenek
  • 45 g másla
  • 2 lžičky kokosového krému nebo oleje

NÁPLŇ:

  • 625 g Philadelphie
  • 70 g kokosového krému nebo hustého kokosového mléka
  • 65 g jemně strouhaného kokosu
  • 120 g krupicového cukru
  • 3 vejce
  • 1/2 vanilkového lusku

ZDOBENÍ A DALŠÍ:

  • Hrubě umleté / nasekané mandle
  • Kokosové plátky
  • 4 kuličky Rafaello
  • 2 lžičky moučkového cukru
  • Hrst jemně strouhaného kokosu

POSTUP:

  1. Sušenky v mixeru rozmixujte na hladkou strouhanku a máslo rozpusťte.
  2. Rozpuštěné máslo propracujte spolu se sušenkami a kokosovým krémem v drobivou hmotu.
  3. Dno rozevírací formy o průměru cca 24 cm vyložte pečicím papírem.
  4. Na dno formy rovnoměrně rozprostřete „těsto“ a pořádně ho umačkejte. Potom dejte formu do lednice, aby se vše vychladilo a zatuhlo.
  5. Předehřejte troubu na 175 °C a připravte si náplň.
  6. Do mísy dejte Philadelphii i všechny další uvedené suroviny a utřete z nich hladký krém. Nešlehejte, ale pokud chcete, můžete to udělat na nízké otáčky v robotu. Já používám míchací nástavec „K“.
  7. Formu vyndejte z lednice a korpus posypte asi hrstí nasekaných mandlí. Pak na ně navrstvěte krém a nahoře ho uhlaďte.
  8. Vložte do trouby a pečte 15-20 min, poté snižte teplotu na 115°C a pečte ještě 50 – 60 minut.
  9. Hotový cheesecake poznáte tak, že po stranách je pevný, ale střed se ještě trošku chvěje.
  10. Po upečení vypněte troubu, otevřete dvířka a nechte v ní dort stát, než se v troubě ochladí. Potom ho vyndejte ven a nechte úplně vystydnout při pokojové teplotě. Vystydlý cheesecake dejte do lednice.
  11. Aby vám na cheesecaku drželo zdobení, připravte si krém. Smíchejte asi 50 g kokosového krému s moučkovým cukrem. Vmíchejte jemně strouhaný kokos v takovém množství, až bude krém hezky držet. Pozor – ještě lehce zatuhne, až se tam kokos rozkouká.
  12. Vychlazený cheesecake potřete v tenké vrstvě kokosovým krémem a potom ho ozdobte. Já ho ozdobila na sucho opraženými mandlemi, plátky kokosu a na půlky nakrájeným Rafaellem.

TIP: Ideální je nechat cheesecake přes noc uležet v lednici a zdobit ho až ráno.

KOKOSOVÝ KRÉM? Já ho koupila v Marks&Spencer, ale určitě ho mají i v různých asijských potravinách, Je to něco jako šlehačka z kokosového mléka.

Komentuj:

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

w

Připojování k %s