Čerstvé brusinky doma moc často nemíváme a proto jsem si s nimi tak úplně nevěděla rady. Jedno jsem ale věděla rovnou: jsou strašně fotogenické a na fotkách působí přímo svátečně vánočně. A proto jsem z nich chtěla připravit recept, který bude tak trošku vánoční. Když si ale odmyslíte to, že jsem to právě teď napsala, můžete tuhle domácí limču pít po celý rok. A pokud máte raději něco ostřejšího, připravte si rovnou alko verzi.
INGREDIENCE (na 2 litry limonády):
- 170 g čerstvých (nebo mražených) brusinek
- 2 snítky rozmarýnu
- 250 ml vody
- 130 g cukru
- 2 l perlivé vody
- 1/2 citronu
- Na ozdobu: pár brusinek navíc, rozmarýn, citrony, případně led
POSTUP:
- Brusinky nasypte do hrnce, přidejte rozmarýn, zalijte vodou a přidejte cukr.
- Vše přiveďte varu a vařte 5 mint. Poté odstavte a vyjměte rozmarýn.
- Rozmixujte brusinkovou směs a poté ji propasírujte přes jemné sítko.
- Vzniklé pyré nechte vychladit a vmíchejte do něj šťávu z citronu.
- Nalijte ho do džbánu a přelijte vychlazenou perlivou vodou.
- Každou sklenici ozdobte několika brusinkami, citronem, čerstvým rozmarýnem a jestli chcete, přihoďte pár kostek ledu.
A CO TA ALKO VERZE?
K pyré, které si připravíte jako základ pro limonádu, se skvěle hodí Prosecco – použijte ho místo perlivé vody. A pokud stále nemáte dost a žádáte si něco ještě peprnějšího, třeba protože se blíží kromě Vánoc také silvestrovská noc, udělejte si brusinkový drink s ginem nebo s vodkou. Tak na zdraví!
A KDYŽ NĚCO ZBYDE?
Někomu stačí litr limonády, nebo jen pár lžiček pyré do koktejlu. Tak co s tím zbytkem? Mám pro vás tři jednoduché nápady. Ten první je trochu nuda – zavařit jako marmeládu. Ten druhý je pořád nuda, ale praktičtější – zamrazit v sáčku. Třetí varianta ale přináší kreativnější vyžití. Nalijte pyré do tvořítek na led, přidejte do něj ještě pár celých brusinek a máte vystaráno. Až příště přijde někdo na návštěvu, prostě mu do skleničky s vodou hodíte pár červených kostek ledu. Ta-dáááá!
No a když zrovna nebudete mít chuť uchovávat pyré v mrazáku, nebo na polici ve spíži, upečte dort a prolijte jím jednotlivé díly korpusu namísto potírání marmeládou. Slibuju, že to bude dobrota.
A ještě jedno malé tajemství na závěr: Tohle kouzlo jde i s jinými druhy ovoce. Co třeba jahody s bazalkou? Mňam! Ale na ty si zase počkáme, až místo oteplováků budeme nosit sukně.