Něco k pití?

Domácí brusinkovo-rozmarýnová (ne)limonáda

Čerstvé brusinky doma moc často nemíváme a proto jsem si s nimi tak úplně nevěděla rady. Jedno jsem ale věděla rovnou: jsou strašně fotogenické a na fotkách působí přímo svátečně vánočně. A proto jsem z nich chtěla připravit recept, který bude tak trošku vánoční. Když si ale odmyslíte to, že jsem to právě teď napsala, můžete tuhle domácí limču pít po celý rok. A pokud máte raději něco ostřejšího, připravte si rovnou alko verzi.

INGREDIENCE (na 2 litry limonády):

  • 170 g čerstvých (nebo mražených) brusinek
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 250 ml vody
  • 130 g cukru
  • 2 l perlivé vody
  • 1/2 citronu
  • Na ozdobu: pár brusinek navíc, rozmarýn, citrony, případně led

POSTUP:

  1. Brusinky nasypte do hrnce, přidejte rozmarýn, zalijte vodou a přidejte cukr.
  2. Vše přiveďte  varu a vařte 5 mint. Poté odstavte a vyjměte rozmarýn.
  3. Rozmixujte brusinkovou směs a poté ji propasírujte přes jemné sítko.
  4. Vzniklé pyré nechte vychladit a vmíchejte do něj šťávu z citronu.
  5. Nalijte ho do džbánu a přelijte vychlazenou perlivou vodou.
  6. Každou sklenici ozdobte několika brusinkami, citronem, čerstvým rozmarýnem a jestli chcete, přihoďte pár kostek ledu.

A CO TA ALKO VERZE?

K pyré, které si připravíte jako základ pro limonádu, se skvěle hodí Prosecco – použijte ho místo perlivé vody. A pokud stále nemáte dost a žádáte si něco ještě peprnějšího, třeba protože se blíží kromě Vánoc také silvestrovská noc, udělejte si brusinkový drink s ginem nebo s vodkou. Tak na zdraví!

A KDYŽ NĚCO ZBYDE?

Někomu stačí litr limonády, nebo jen pár lžiček pyré do koktejlu. Tak co s tím zbytkem? Mám pro vás tři jednoduché nápady. Ten první je trochu nuda – zavařit jako marmeládu. Ten druhý je pořád nuda, ale praktičtější – zamrazit v sáčku. Třetí varianta ale přináší kreativnější vyžití. Nalijte pyré do tvořítek na led, přidejte do něj ještě pár celých brusinek a máte vystaráno. Až příště přijde někdo na návštěvu, prostě mu do skleničky s vodou hodíte pár červených kostek ledu. Ta-dáááá!

No a když zrovna nebudete mít chuť uchovávat pyré v mrazáku, nebo na polici ve spíži, upečte dort a prolijte jím jednotlivé díly korpusu namísto potírání marmeládou. Slibuju, že to bude dobrota.

A ještě jedno malé tajemství na závěr: Tohle kouzlo jde i s jinými druhy ovoce. Co třeba jahody s bazalkou? Mňam! Ale na ty si zase počkáme, až místo oteplováků budeme nosit sukně.

Komentuj:

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

w

Připojování k %s