Dezerty

Čoko dort s banánem a borůvkovým krémem

Od těhotenství jsem hodně omezila domácí vaření a pečení na rychlá a jednoduchá jídla a tak jsem vlastně ani moc nepekla. Tento víkend jsem se po dlouhé době pustila do dortu a měla jsem představu, jak bude strašně krásnej, jenomže pak jsem začala zdobit a všechno se mi to kazilo pod rukama. No, spokojená s ním moc nejsem, ale na fotkách ten dort nakonec zas tak blbě nevypadá. Tak třeba vám bude chutnat víc, než mně se ho dařilo dozdobit. A pokud se vám zdá, že podobný krém nebo korpus jste u mě už viděli, tak se vám to nezdá. Je to kombinace mých oblíbených receptů.

INGREDIENCE NA OVOCNÝ KRÉM:

  • 150 g borůvek (klidně mražených)
  • 50 g malin (také klidně mražených)
  • 200 ml mléka
  • 200 g másla
  • 6 žloutků
  • 40 g škrobu
  • 250 ml šlehačky
  • 3 lžíce cukru

INGREDIENCE NA ČOKOLÁDOVOU POLEVU:

  • 300 g hořké čokolády
  • 250 ml šlehačky

INGREDIENCE NA KORPUS:

  • 210 g rozpuštěného másla
  • 500 ml mléka
  • 70 g holandského kakaa
  • 450 g krupicového cukru
  • 600 g hladké mouky
  • 2 lžičky sody
  • 100 g bílého jogurtu
  • 4 vejce

+ 2 banány a 200 ml rumu

POSTUP – OVOCNÝ KRÉM:

  1. V hrnci zahřejte mléko a spolu s ovocem a cukrem ho přiveďte k varu. Poté vše rozmixujte a pokud chcete úplně hladký krém, propasírujte.
  2. V misce vyšlehejte žloutky se škrobem a postupně je zašlehejte do ovocné směsi, která by měla být trošku vychladlá, aby se vejce nesrazila.
  3. Vraťte hrnec na sporák a vařte do zhoustnutí, za stálého míchání, jako pudink. Výsledná hmota by měla být opravdu tuhá.
  4. Hrnec odstavte a po částech do krému vmíchejte máslo, které se krásně rozpustí.
  5. Vše nechte úplně vychladit a poté vmíchejte šlehačku vyšlehanou do tuha. Krém uložte do lednice, ideálně do druhého dne.

POSTUP – ČOKOLÁDOVÁ POLEVA:

  1. Do kastrůlku nalijte smetanu a do ní nalámejte čokoládu. Za stálého míchání nechte čokoládu úplně rozpustit a snažte se nepřivést smetanu k varu.
  2. Hotovou čokoládu nechte vychladit. Tím lehce ztuhne. Ideální je chladit do druhého dne.

POSTUP – KORPUS:

  1. Předehřejte troubu na 170 °C a formu o průměru asi 20 cm vyložte pečicím papírem. Stěny vytřete máslem.
  2. Mléko zahřejte, smíchejte s kakaem a přidejte do něj máslo.
  3. V míse smíchejte všechny zbývající sypké ingredience a potom do nich vmíchejte kakaové mléko.
  4. Poté vmíchejte také jogurt a prošlehaná vejce.
  5. Pečte asi 50 minut, nebo dokud těsto není správně propečené (můžete otestovat špejlí).
  6. Hotový korpus nechte vychladnout a poté ho vyjměte z formy.
  7. 2x korpus prokrojte a všechny tři části hojně prolijte rumem.

SESTAVTE DORT:

  1. Spodní a prostřední část korpusu potřete vrstvou čokolády a ovocného krému. Do ovocného krému vyskládejte na kolečka nakrájené banány.
  2. Sestavte dort a pusťte se do zdobení. Stěny potřete ovocným krémem a stejně tak vršek dortu. Abyste docílili „vykukujícího“ korpusu, setřete přebytek krému cukrářskou kartou, nebo tupou stranou velkého nože (tím to jde ale hůř).
  3. Pomocí zdobícího sáčku libovolně naneste krém na vršek dortu, kam můžete také „nadrobit“ odřezek z korpusu, pokud se vám při pečení trochu vyboulil. Na závěr přilijte trochu čokoládové polevy, kteorou můžete lehce ohřát, pokud moc ztuhla.

TIP: Aby byl dort nahoře hezky rovný, sestavujte korpus „vzhůru nohama“, než byl v dortové formě.

Komentuj:

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

w

Připojování k %s