Nádivka je moje nejoblíbenější chuť Velikonoc. Musí být krásně vláčná a zároveň s něčím křupavým uvnitř. A s čím mi chutná nejvíc? Klidně jen tak – samotná, nebo s dlouho pečeným, na vlákýnka natrhaným masem. Taková krůta je k ní podle mě úplně ideální.
INGREDIENCE (na pekáč asi 30×20 cm):
- 7 rohlíků
- 250 ml mléka
- 200 g slaniny
- 200 g kvalitní šunky
- hrst kopřiv
- hrst medvědího česneku
- hrst hladkolisté petrželky
- 2 hrsti plátků mandlí
- hrst hrášku
- 60 g rozpuštěného másla
- 7 vajec
- 1 lžička kypřícího prášku
- 1/2 muškátového oříšku
- sůl, pepř
POSTUP:
- Rohlíky nakrájejte na malé kostičky, dejte je do mísy a zalijte mlékem.
- Přidejte nasekaný medvědí česnek, petržel a kopřivy.
- Přimíchejte nakrájenou slaninu a šunku, mandle, rozpuštěné máslo, hrášek, kypřící prášek, strouhaný muškátový oříšek a žloutky.
- Osolte a opepřete podle chuti a dobře promíchejte.
- Na závěr vmíchejte sníh ušlehaný z bílků.
- Pekáč vymažte máslem a vysypte strouhankou a předehřejte si troubu na 190°C.
- Nádivku pečte asi 25 minut, nebo dozlatova.
- To, že je hotová, poznáte pomocí špejle, stejně jako když pečete bábovku.
- Nádivku můžete podávat teplou i studenou.