Dezerty

Dort s jahodovým krémem, čokoládou a šeříky

Tenhle dort vznikl vlastně z toho, co mi zbylo z jiného pečení, ale ve finále se mi hotový tak líbil, že mi bylo líto ho nevyfotit. Taky občas ze zbytků vytvoříte něco daleko lepšího, než to, na co jste suroviny původně připravovali? Základ dortu tvoří korpus, který se dělá ze stejných surovin, jako piškot, ale je tužší a tak se s ním trošku lépe pracuje, pak v něm najdete výraznou marmeládu, lehoučký jahodový krém a na závěr je všechno zatřeno hutnou čokoládou. Pro zdobení jsem využila kandované šeříky.

DSC_0979
INGREDIENCE NA KORPUS:

INGREDIENCE NA JAHODOVÝ KRÉM:

  • 200 g jahod (klidně mražených, perfektní mají v Icelandu)
  • 200 ml mléka
  • 200 g másla
  • 6 žloutků
  • 40 g škrobu
  • 250 ml šlehačky

INGREDIENCE NA ČOKOLÁDOVÝ KRÉM NA POTŘENÍ:

  • 200 g hořké čokolády
  • 100 ml smetany
  • 50 g másla

+ výrazná marmeláda a něco na dekoraci (pokud nemáte kandované květy, můžete dort ozdobit strouhanou bílou čokoládou)

DSC_0967

POSTUP NA KORPUS (forma 18 cm):

  1. Dejte do robotu žloutky s cukrem, šlehejte asi minutu a pak za stálého šlehání po lžících přidejte horké mléko.
  2. Šlehejte dalších asi 8 minut – do husté pěny.
  3. Z bílků vyšlehejte sníh a 1/3 zamíchejte do žloutkové pěny.
  4. Do žloutkové pěny ručně, opatrně, zamíchejte mouku.
  5. Na závěr vmíchejte i zbytek sněhu.
  6. Pečte ve vymazané a vysypané formě (dno vyložte pečícím papírem) na 160°C asi 50 min, nebo podle vaší trouby.
  7. Upečený korpus nechte ve formě úplně vychladnout a pak ho vyndejte.

POSTUP NA JAHODOVÝ KRÉM:

  1. Jahody rozmixujte na pyré a smíchejte s mlékem. Zahřejte téměř pod bod varu a odstavte.
  2. V míse metlou vyšlehejte žloutky s cukrem a potom vmíchejte škrob.
  3. Žloutkovou směs pomalu zašlehejte do té jahodové.
  4. Vraťte hrnec na sporák a vařte do husta, jako pudink.
  5. Po odstavení zamíchejte do krému studené máslo nakrájené na kostičky.
  6. Až krém vystydne, vyšlehejte si šlehačku a zamícheje ji do krému.

TIP: Krém je lepší, když se přes noc nechá uležet v lednici. Totéž platí i pro čokoládový.

POSTUP NA ČOKOLÁDOVÝ KRÉM

  1. Do hrnce nalijte smetanu, přidejte kostky čokolády a máslo.
  2. Pomalu vše za stálého míchání rozpusťte.
  3. Odstavte a nechte úplně vystydnout. Po vychladnutí by měl být krém poměrně tuhý.
  4. Metlou ho opatrně našlehejte (ručně, ne elektricky) do požadované konzistence (stačí trošku).

DSC_0973

SESTAVENÍ DORTU:

  1. Korpus prokrojte ideálně 3x (je tužší a tak by to mělo jít snadno). Vše si nachystejte tak, aby dno korpusu bylo vrškem dortu – udělá vám to hezkou hranu.
  2. Všechny vnitřní plochy dortu hojně potřete marmeládou (já použila borůvkovou) a do jednotlivých vrstev rozetřete jahodový krém.
  3. Sestavte krásně rovný dort a nechte ho alespoň hodinu zachladit v lednici.
  4. Zachlazený dort potřete čokoládovým krémem a zarovejte jím i případné nerovnosti.
  5. Ozdobte dort podle vlastní fantazie. Pokud ho uložíte do lednice, před podáváním ho alespoň na půl hodiny vyndejte, aby krém příjemně povolil.

TIP: Aby byl dort šťavnatější, obzvlášť, pokud ho budete dělat v letní sezoně (ano, já vím, to je až za dlouho), můžete do vrstev přidat plátky čerstvých jahod.

VÍCE O KANDOVANÝCH KVĚTECH:

Připravíte si je snadno. Jedlé květy potírejte lehce vyšlehanými bílky a pak je obalujte v krupicovém cukru. V tom je nechte odležet až do úplného vyschnutí.

 

 

2 komentáře: „Dort s jahodovým krémem, čokoládou a šeříky“

  1. Formu jsem použila velkou 18 cm a pekla jsem v troubě nastavené na vyhřívání zespoda i zeshora bez horkovzduchu. Ať se povede a odpusťte pozdější odpověď :) Jana

Komentuj:

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

w

Připojování k %s