Borůvky, to je asi moje nejoblíbenější ovoce. A v ricottovém dortíku se jimi dají vytvářet takové krásné vzory! Zkuste ho upéct – třeba místo klasického cheesecaku, je super.
INGREDIENCE:
- 300 g borůvek
- 75 g másla
- 140 g máslových sušenek
- 1 lžíce strouhaného kokosu
- 1 lžíce mletých ořechů
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 vanilkový lusk
- 800 g ricotty
- 1 citron
- 200 g moučkového cukru
- 4 vejce
POSTUP:
- Rozdrťte sušenky, rozpusťte máslo a vše dejte do jedné misky.
- Přidejte kokos a mleté ořechy a vypracujte drobivé těsto.
- Na dno dortové formy (o průměru 28 cm) položte pečící papír a po celém dnu rozprostřete drobenku.
- Drobenku rukama dobře umačkejte, aby pokryla celou plochu dna. Uložte na 15 minut do lednice.
- Do větší mísy dejte ricottu, javorový sirup, moučkový cukr, 3 vejce, kůru z citronu a obsah vanilkového lusku.
- Ricottovou směs dobře vyšlehejte, aby byla úplně hladká.
- Borůvky úplně rozmixujte, zamíchejte do nich 1 vajíčko a 300 g ricottové směsi.
- Do dortové formy na těsto navrstvěte bílou ricottovou část těsta a dobře ji uhlaďte.
- Borůvkovou směs naplňte do zdobícího sáčku, kterému ustřihněte špičku tak, aby byla dírka co nejmenši.
- Do dortu borůvkami kreslete mramorování podle vlastní fantazie. Pokud budete vpouštět borůvkovou směs prudčeji, dostane se snáz i do hloubky bílého krému.
- Pečte v troubě předehřáté na 175°C asi 50 minut. Hotový dort bude na krajích pevný, ale prostředek se bude ještě lehce třást.
- Po upečení nechte vychladnout při pokojové teplotě a poté dort vychlaďte v lednici.