Do jaké skupiny se řadíte? Mezi ty, co Halloween milují, nebo patříte k jeho odpůrcům? Mám tady totiž halloweenský dort, ale něco vám o něm prozradím. Určitě vám bude chutnat, i když na strašidla nevěříte!
Základ tvoří extra čokoládový korpus (složený ze dvou ks – použila jsem formu 20 cm a druhou 18 cm), dále tam je strašidelný fialový krém z borůvek (ten je nejlepší připravit den předem) a potřený je čokoládovým krémem. Na ozdobu jsem použila linecké sušenky.
INGREDIENCE NA KORPUS:
- 500 ml vody
- 80 g holandského kakaa
- 250 g másla
- 600 g hladké mouky
- 4 lžičky jedlé sody
- 800 g krupicového cukru
- 4 vejce
- 260 ml podmáslí
INGREDIENCE NA BORŮVKOVÝ ŽLOUTKOVÝ KRÉM:
- 200 ml mléka
- 200 g borůvek
- 5 žloutků
- 150 g krupicového cukru
- 40 g škrobu
- 200 g másla
- 200 g šlehačky
- Potravinová folie
INGREDIENCE NA ČOKOLÁDOVÝ KRÉM:
- 250 ml smetany na šlehání
- 500 g hořké čokolády
- 140 g másla
INGREDIENCE NA LINECKÉ OZDOBY:
- 125 g moučkového cukru
- 125 g másla
- 1 vejce
- 250 g hladké mouky
- Pokud chcete dělat i duchy: 100 g moučkového cukru a 1 bílek z velkého vejce
POSTUP NA KORPUS:
- V hrnci zahřívejte vodu spolu s holandským kakaem a máslem, dokud se vše nerozpustí. Poté odstavte z plotny.
- Promíchejte všechny suché ingredience a pomocí robotu do nich zašlehejte směs z kakaa, vody a másla.
- Na závěr vmíchejte vejce a podmáslí. Těsto rovnoměrně rozdělte do obou forem vyložených pečícím papírem.
- Pečte na 170 stupňů cca 50-60 minut (hlídejte, je hotovo, když po zapíchnutí vytáhnete čistou špejli). Pekla jsem ve formě o průměru 18 cm a v druhé 20 cm a trvalo to asi hodinu.
- Po upečení nechte korpusy úplně vystydnout.
POSTUP NA BORŮVKOVÝ KRÉM:
- V míse metlou vyšlehejte žloutky s cukrem a když je směs hladká, zašlehejte škrob.
- Borůvky úplně rozmixujte a smíchejte v hrnci s mlékem. Postavte na sporák a zahřejte tak, aby vše bylo horké, ale nevařilo se.
- Hrnec odstavte a po částech do něj mětlou zašlehávejte žloutkovou směs. Nepřestávejte šlehat, dokud vše není hladké.
- Vraťte hrnec na sporák, přiveďte k varu a vařte za stálého míchání, dokud směs nezhoustne, jako pudink. Vařte do opravdu hustého stavu.
- Odstavte a vmíchejte do krému máslo.
- Na stůl rozprostřete potravinovou folii a na ní rozvrstvěte krém – díky tomu rychle vychladne.
- Vyšlehejte šlehačku a ručně do ní vmíchejte vychladlou borůvkovou část.
- Uložte do lednice. Ideální je udělat ho už den předem, ale zvládnete to i když to budete dělat na poslední chvíli, jen krém nebude tak tuhý.
POSTUP NA ČOKOLÁDOVÝ KRÉM:
- Nalijte do hrnce smetanu, pokrájejte do ní máslo a nalámejte čokoládu.
- Nechte pozvolna rozehřívat na malém plamenu. Pozor, ať směs není moc horká a vařit se nesmí vůbec!
- Míchejte a když je vše rozpuštěné, odstavte a nechte vystydnout.
- Vychladlý krém by měl mít konzistenci jako „Nutella“ a v lednici zatuhne ještě víc.
POSTUP NA LINECKÉ DEKORACE:
- Všechny suché ingredience dejte do mísy a přidejte žloutek.
- Přidejte nakrájené máslo a rukama vše propracujte v drobenku.
- Vyklopte na pomoučněnou plochu a propracujte v hladké těsto. To uložte do lednice alespoň na 30 min.
- Z odleželého těsta vyválejte tenkou placku a vykrajujte požadované tvary.
- Pečte na 160°C dozlatova (zabere to asi 5 min).
- Pokud chcete natírat sušenky na bílo, vyšlehejte moučkový cukr s bílkem a štětečkem jej naneste na sušenku. Tuto polevu můžete pohodlně obarvit i potravinářskou barvou. Vše zaschne asi během půl hodiny (podle tloušťky vrstvy).
SESTAVENÍ DORTU:
- Každý korpus dvakrát prokrojte a odkrojte vypouklé vršky (ty použijete později).
- Na podložku položte první část (tu z větší formy). Potřete ji borůvkovým krémem a stejným způsobem na ni navrstvěte i další korpusy.
- Sestavený dort dejte vychladit.
- Pokryjte celý dort čokoládovým krémem. Začněte na bocích a vršek potřete až na konec. Pokud vám krém moc vychladl a je tuhý, pomožte si nahřátím nože, nebo jej nechte povolit při pokojové teplotě.
- Teď rozdrolte odřezky z „vypouklé části“ korpusů. Navrstvěte je na celý vršek dortu (jako hlínu) a případně i na další plochy dortu.
- Pokud chcete mít hlínu i na podložce, potřete okolí dortu čokoládou a také na ni navrstvěte hlínu.
- Dort ozdobte lineckými dekoracemi, které přilepíte čokoládovým krémem. Aby vám šly lépe zapíchnout do dortu, můžete nejdřív místo umístění propíchnout nožem.
- Dort nechte vychladit, poté nahřátým nožem zahlaďte nerovnosti v čokoládě a máte hotovo.
TIP: Aby byl dort šťavnatější, doplňte jednotlivé vrstvy čerstvými borůvkami, nebo krvavě rozmačkanými malinami.
Wau, nech žijú kreatívni ľudia! Klobúk dole :)