Dezerty

Karamelový cheesecake

Cheesecake mě baví nejen tím, že je to celkem jednoduchá a rychlá záležitost, ale taky že se dá dělat na tolik způsobů. V poslední době jsem si nejvíc oblíbila limetkový a makový. Jaký chutná vám? Dneska ochutnáme karamelovou verzi, kterou doporučuji péct v nižším provedením, tak jako vidíte na fotkách, protože je to jeden z těch sladších kousků.

INGREDIENCE:

  • 220 g karamelových Lotus sušenek
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 200 g Philadelphie (krémový sýr)
  • 200 g ricotty
  • 1 karamelizované Salko
  • Lžíce třtinového cukru
  • 3 vejce

POSTUP:

  1. Předehřejte si troubu na 145°C a do dortové formy si skřípněte pečící papír. Okraje formy vymažte máslem. Použila jsem formu 30 cm, aby byl cheesecake nižší. Pokud chcete vysoký, použijte formu cca 18 cm, nebo dvojnásobnou náplň.
  2. Rozdrťte sušenky (já to udělala v mixeru) a promíchejte je s rozpuštěným máslem.
  3. Rozprostřete sušenkovou drobenku na dno dortové formy a rukama dobře umačkejte. Dejte do lednice.
  4. Jemně vyšlehejte Philadelphii s ricottou a po lžících přidávejte karamelizované salko.
  5. Na závěr zašlehejte lžíci třtinového cukru a vejce.
  6. Vyndejte z lednice formu s korpusem a nalijte do ní krémovou náplň.
  7. Pečte asi 45 minut. Že je cheesecake hotový poznáte tak, že celý povrch je pevný, ale uprostřed se pořád trošku chvěje.
  8. Vyndejte z trouby a nechte 10 minut odstát. Poté navlhčeným nožem „objeďte“ dort kolem dokola, aby se odlepil od formy. Formu otevřete a nechte zcela vychladnout, poté umístěte do lednice.
  9. Cheesecake podávejte dobře vychlzený.

TIP: Jak udělat domácí karamel ze Salka? Pokud si chcete karamelizované Salko udělat sami doma, kupte si obyčejné slazené kondenzované mléko (Salko) a plechovku celou vložte do hrnce, kde ji zcela zalijte vodou. Přiveďte k mírnému varu a vařte asi 3-4 hodiny. Po vaření vyjměte a nechte chladnout. Až bude mít plechovka pokojovou teplotu, otevřete ji a krém přemístěte do misky. Máte hotovo!

A takhle to u nás doma dopadá, když se chvíli nekoukám. Stačí malá nepozornost a šosé kaké je v háji.

Komentuj:

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.